Dank voor de tip, dat klinkt wel als iets wat ik fout zou doen ja...Ik begrijp dat er nog sleuven in het mdf gefreesd worden?
Let je er dan wel op dat je niet door een schroef freest waarmee het blad vast zit![]()

Dank voor de tip, dat klinkt wel als iets wat ik fout zou doen ja...Ik begrijp dat er nog sleuven in het mdf gefreesd worden?
Let je er dan wel op dat je niet door een schroef freest waarmee het blad vast zit![]()
Dat klinkt al beter dan de standaard dingen die ik had. Ik denk uiteindelijk dat microjig goedkoper zal zijn. De klemmen kosten wel wat, zeker in NL maar verder heb je niks nodig. De plastic onderdeeltjes zoals ik op de freesaanslag heb zitten kosten EUR12.50 per 4 stuks... dat is te overzien!Mooie documentatie. Verder een groot compliment over de verbindingen en je werkblad. Alles erg netjes.
Ik las dat je wat problemen had met de c-track railen. Je hebt ze ook die aan de buitenzijde een soort zwaluwstaart hebben. Die kan je er dan niet uit trekken.
Ik begrijp overigens best waarom je voor het microjig systeem hebt gekozen die heb ik zelf ook en als ik mijn tafel ga verbouwen komen die er ook in.
Het punt van dovetail is dat wanneer je gaat klemmen, de drukverdeling anders is dat een T-slot. Ik zou daar wel rekening mee houden en even testen in hoeverre zo'n T-slot even sterk is.Mooi, mooi, mooi.
Zit aan het zelfde idee te denken maar dan met T-sleuven waar M8 of M10 in past (ENT heeft daar freesjes voor). Misschien zelfs met 20mm gaten in het centrum van de 4-kanten. (Inspiratie was een grote lastafel bij een vroegere werkgever)
Dat denk ik ook ja, daarom heb ik ‘m iets smaller dan de werkbank gemaakt zodat ik er vanaf de zijkant nog twee klemmen bij kan zetten om het omlaag te houden.zit je freesgeleider nou alleen met die achterste 2 groene schroefjes vast in zon slot?
dan lijkt mij de lengte tot de geleider veel te lang en zal je featherboard de hele geleider optillen ipv het meteriaal maar beneden houden
Een T-slot in hout is zwakker dan de zwaluwstaart. Uiteindelijk komt het bij beide systemen er op neer dat je het oppervlak van je sleuf-moer moet vergroten om de druk te verdelen.even testen in hoeverre zo'n T-slot even sterk is
Die festool klemmen passen er niet in, andersom passen de microjig klemmen wel in m’n festool kapex en kolomboor.Een T-slot in hout is zwakker dan de zwaluwstaart. Uiteindelijk komt het bij beide systemen er op neer dat je het oppervlak van je sleuf-moer moet vergroten om de druk te verdelen.
Passen de Festool klemmen ook in de zwaluwstaartsleuven? Ze passen in een M8 T-sleuf.
Het punt van dovetail is dat wanneer je gaat klemmen, de drukverdeling anders is dat een T-slot. Ik zou daar wel rekening mee houden en even testen in hoeverre zo'n T-slot even sterk is.
Je hebt helemaal gelijk in wat je beschrijft.Volgens mij komt er nauwelijks druk op de gefreesde t-slots. Wat aan de onderkant aangetrokken word komt aan de bovenkant als druk terug. Dit gaat natuurlijk alleen op als er geen hoogte verschil is. Dat heb je wel met de metalen t-tracks want die moeten onder het werkblad geplaatst worden.
Er zal wel druk ontstaan als de klem niet in z'n geheel onder het werkstuk geschoven kan worden, bijvoorbeeld bij smalle stukken. Als je de klem dan aandraait zal de klem zichzelf omhoog willen wippen bij de 90graden hoek van de "steel"Volgens mij komt er nauwelijks druk op de gefreesde t-slots. Wat aan de onderkant aangetrokken word komt aan de bovenkant als druk terug. Dit gaat natuurlijk alleen op als er geen hoogte verschil is. Dat heb je wel met de metalen t-tracks want die moeten onder het werkblad geplaatst worden.