Isolatie plat dak

Emilio

Post veel
1 nov 2012
2.481
412
Dordrecht
Houtcellulose is op zich prima spul. Vezels zijn bewerkt en brandveilig. Heeft ook meer massa waardoor in de zomer warmte gebufferd wordt en het langer duurt voordat het binnen warm wordt.
Maar wordt vooral aanbevolen waar je voldoende kunt ventileren of waar de koude kant voldoende dampopen is.
Zou het zelf onder een volledig dampdichte bedekking van een plat dak niet gebruiken.
Alles is prima, mits toegepast waar het voor geeigend is.
Dat het bij iemand toevallig goed gaat wil niet zeggen dat het risico in die toepassing aanvaardbaar is, zeker niet als je het beter denkt te weten als de professional....
 

JagerGuus

Actieve deelnemer
2 nov 2020
91
48
Utrecht
Ik wil graag beamen wat @Emilio hier in deze threead zegt.
Condens kan veel problemen opleveren op de lange termijn.
Ja het is mogelijk om je dak van binnenuit te isoleren zonder geventileerde spouw met dampdichte isolatie zoals PIR. Maar onder zeer strenge voorwaarden: Het dakbeschot moet luchtdicht zijn en perfect strak. Je mag absoluut geen kieren en naden en golvend dakbeschot hebben want dan krijg je inderdaad vastzittende lucht waar het vocht van gaat condenseren op de PIR.
Als dit niet het geval is kun je PIR inderdaad ook toepassen met een geventileerde spouw tussen het dakbeschot: laat inderdaad 2cm vrij en zorg ervoor dat de banen tussen de sporen of gordingen geventileerd zijn. Boor afwaterende gaten (bij een hellend dakl) zodat lucht bvrij kan stromen en gecondenseerd vocht kan verdwijnen. Het hoeft inderdaad niet door te tochten maar de lucht moet zich wel kunnen verversen. Dan is het nog steeds belangrijk dat vocht vanuit de woonruimte niet de constructie in kan. Dit kan inderdaad met dampdichte folie (wanneer je een rockwool oid toepast) maar PIR is van zichzelf dampdicht. Het is dan wel heel belangrijk om alle naden en aansluitingen zeer goed luchticht te purren en af te tapen.

Damp open na-isoleren van binnenuit is ook mogelijk. Maar je moet je dakbeschot namelijk nog steeds goed ventileren om op lange termijn condensproblemen te voorkomen. Dit kun je het beste doen als de woning in zijn geheel een damp open opbouw heeft. Maar de meeste Nederlandse woningen hebben dit niet dankzij de spouw constructie. De woning moet toch handmatig geventileerd worden dmv roosters, ramen open of ventilatiesystemen.
Damp open na-isoleren kan het beste van buitenaf met een isolatie folie zoals de Pijlers ATI-Pro. Dit is tevens de allerbeste isolatie oplossing om condensproblemen te voorkomen.
Damp dicht na isoleren van buitenaf kan natuurlijk ook en wordt ook zeer veel toegepast. Maar dan is het wel belangrijk dat je het vocht van binnenuit controleert met een dampdoorlatende folie.

Om even terug te komen op het hoofdonderwerp van dit draadje: Isoleren van binnenuit met zichtbare balken kan eigenlijk alleen maar met een hoogwaardige isolatie met veel R waarde per cm zoals de Kingspan Kooltherm. Anders zie je je balken niet meer als je ook de vereiste 2cm geventileerde spouw tot het dakbeschot toepast.
Maar elke fabrikant stelt zijn eigen voorwaarde. Zo kan je met de Steico Flex damp open houtvezel isolatie direct tegen het dakbeschot aan. Wel is de isolatiewaarde van dit materiaal een stuk lager per cm dan een PIR. Zo zie je al snel je balken niet meer als je een beetje leuk isoleert. Maar ook bij dit materiaal moet je je vocht van binnenuit controleren met een dampscherm.

Lang verhaal maar voor mijzelf eigenlijk wel prettig om zo eens uiteen te zetten. Als iemand aan of opemerkingen heeft hoor ik het graag.
 
Laatst bewerkt:

Emilio

Post veel
1 nov 2012
2.481
412
Dordrecht
Isolatiefolies werken niet heel best tegen koude, wel goed tegen buiten houden van warmte. In Frankrijk, waar veel van deze folies vandaan komen en gemeengoed zijn, zie je ze voor fatsoenlijke bijna altijd een hybride opbouw icm reguliere isolatie.

De houtwol kent dezelfde wetten als alle andere isolatie, dus als je een hoger isolerende plaat (die nog steeds niet hoog isolerend is tov andere materialen) dan is nog steeds ventilatie ten zeerste aan te raden, het wordt prachtig zwart met vocht.....
Hrt beetje massa dat ze extra hebben en de faseverschiivingskul die daarover de wereld ingeholpen wordt doet weinig tot niets in de praktijk. Fantastisch commercieel verhaal om duurdere en slechter isolerend materiaal voor een hoge prijs te verkopen, de huiselijke knaagdieren juichen het ook toe. Eco is het ook niet echt, want gemodificeerd.

Ieder zijn keus en zijn voorkeur, maar waarom zou je risico nemen?
 

elzenmaa

Actieve deelnemer
23 nov 2014
626
150
Damp dicht na isoleren van buitenaf kan natuurlijk ook en wordt ook zeer veel toegepast.
Als iemand aan of opemerkingen heeft hoor ik het graag
Dit herken ik niet.
Condensatie krijg je aan de koude kant. Wanneer je daar dampdichte folie toepast kan het vocht daar niet meer weg, wordt/blijft je isolatie nat, isoleert minder en verschuift je douwpunt steeds verder naar binnen.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.