Als je onderdakfolie dampopen is (wat hij hoort te zijn), zijn er geen problemen te verwachten want de constructie is damopen naar de koude kant. Is er bijvoorbeeld PE folie gebruikt als onderdakfolie kunnen wel problemen ontstaan.Toen ik er aan begon heb ik dit ook uitgezocht, mij was verteld dat het dak warm geïsoleerd was (slechte isolator) maar dicht.
Trouwens heb ik een foutje gemaakt, het dak van het huis heeft geen bituum, maar dakpannen, vochtmembraan en dan pas EPS.
Maar goed, als ik de PIR strak zou plaatsen en alle naden goed dicht zetten met pur, dan alles goed tapen kan er geen vocht meer bij.
Alle naden en hoeken zijn geplakt met Vast-r tape en daarna met aluminium tape alles dubbel geplakt, strak in de hoeken en flinke overlap (ook de balken).
In de garage heb ik zoals mijn tekening aluminium folie geplakt, en de underlayment is met kit rondom vast gezet en geschroefd. de naden en schroefgaten is ook geplakt, daar tegen aan de gipsplaten met kit en korte schroeven om niet door mijn membraan heen te gaan.
Zoals Ubakus aan geeft mag daar dan geen vocht meer doorkomen, ik begon alleen te twijfelen over de half open mebraan of niet.
Dat is constructief wel geen eenvoudige oplossing om uit te voeren. Er mogen geen klossen tussen de balken zitten en de zijkant moet vrij zin naar de spouw.Nogmaals; de enig echt veilige oplossing is een zwak geventileerde spouw aan de koude kant van de isolatie icm een dampscherm. Dan heb je continu afvoer bij condensatie en verergert het probleem niet. Isolatie droogt bar slecht.
Dan zit je wel veilig voor allerhande straling en waarschijnlijk ook geen ontvangst van GSM!Nou, dit was mijn laatste isolatie project (hoop ik), ik moet alleen nog afwerken, mijn zolder is net of dat je in een satelliet staat. Alles is zilver kleurig nu.
Aha, dat dus.Als je onderdakfolie dampopen is (wat hij hoort te zijn), zijn er geen problemen te verwachten want de constructie is damopen naar de koude kant. Is er bijvoorbeeld PE folie gebruikt als onderdakfolie kunnen wel problemen ontstaan.
Ja, een soort aluminium hoed je, maar dan in het groot.Dan zit je wel veilig voor allerhande straling en waarschijnlijk ook geen ontvangst van GSM!
Paar gaten boren is niet echt spannend. Mogelijk met een steenboor door muur om achter een boeiboord of in de spouw te komen. Het is zwak geventileerd, het hoeft niet te waaien.Dat is constructief wel geen eenvoudige oplossing om uit te voeren. Er mogen geen klossen tussen de balken zitten en de zijkant moet vrij zin naar de spouw.
Je met het niet overwegen, het is gewoon noddzaak om een dampremmer toe te passen en dan nog is er een aanzienlijk risico dat er ergens condenstie optreed. Aan de koude kant moet dus gewoon óf doorlatende lagen aanwezig zijn of een zwak geventileerde spouw.
Dat verhaal van luchtdicht is irrelevant, je moet altijd ventileren.
Ventileren en luchtdicht bouwen zijn twee verschillende zaken. Als je niet ventileert stinkt het huis en krijg je condensatieproblemen. Luchtdicht bouwen is om warmteverliezen door ongecontroleerde ventilatie (beter luchtlekken) te vermijden. Als je luchtdicht bouwt kan je gecontroleerd ventileren met warmterecuperatie.Nee vroeger moest het ventileren en tegenwoordig moet juist alles luchtdicht worden gebouwd. Nee is noodzaak of geen noodzaak heeft met diverse zaken te maken. Maar volgens mij schreef ik ook baat het niet schaadt het niet voor zowel koude als warme zijde heb je verschillende folies dus niet alleen aan koude zijde maar ook warme zijde. Condensatie zou bij juiste constructie niet ontstaan want dan is het niet goed berekend. Maar het kan alsnog door andere redenen gebeuren waardoor noodzaak er is dat vocht af te voeren op verantwoorde manier
Het laatste stukje begrijp ik niet helemaal goed denk ik.Warme kant is dampdicht, er is geen thermisch verloop in een spouw, dus dat kan in principe gewoon. Het is alleen overbodig als je de rest goed hebt gedaan. Je grootste risico zit in de meest hoogwaardige isolatie aan de warme kant en het eventueel aanwezig zijn van een dampremmer onder de buitenste isolatie, wat echt een probleem zou zijn.
Nee, het is geen plat dak, maar ik zie niet zo snel hoe ik dat kan aangeven bij Ubakus.Dakpannen zijn geen succes op een plat dak. Dit plaatje is voor een hellend dak. Is echt een andere situatie.
Ik weet niet hoe en wie de bovenste laag isolatie heeft aangebracht. als dat reeds aanwezig was zou er ook een dampremmer aanwezig moeten zijn. Nr 7 kan ook zo fungeren en dan sluit je dus vocht op wat nooit meer weg kan. Sowieso een ernstig risico, maar dan kun je maar beter proberen om alle damp zoveel mogelijk tegen te houden. Isolatie in 2 stappen is vaak vragen om problemen.Het laatste stukje begrijp ik niet helemaal goed denk ik.
Bedoel je nummer 9, de dampdoorlatende folie onder de pannen?