Helaas, heb even gekeken, maar heb alleen nog een stuk 12x12mm liggen...Dank je Wilco
10 x 10 mm, lengte 12 cm heb ik nodig voor één beitel.
Helaas, heb even gekeken, maar heb alleen nog een stuk 12x12mm liggen...Dank je Wilco
10 x 10 mm, lengte 12 cm heb ik nodig voor één beitel.
Je kunt eventueel ook een oude, versleten vierkante vijl proberen te vinden/krijgen/kopen van ongeveer 10x10mm. (kringloopwinkel) Dat staal is ook goed genoeg voor wat je ervan wilt maken.Dank je Risikoos. Ik was al bang voor, na het lezen van diverse internet bronnen. Een wereld gaat voor mij open, en het leeft doordat ik er wat mee doe. Ik zal nog meer moeten lezen om helder te krijgen wat de beste keuze is voor staal, of de verschillende opties met voor en nadelen.
wordt vervolgd….
Dank je voor de tips Wilco. Ik heb nog geen oude vijl om in te zetten, maar goed om te onthouden. Net zoals van een oud zaagblad ook schraapstalen te maken zijn (info Paul Sellers).Je kunt eventueel ook een oude, versleten vierkante vijl proberen te vinden/krijgen/kopen van ongeveer 10x10mm. (kringloopwinkel) Dat staal is ook goed genoeg voor wat je ervan wilt maken.
Je stookt een gewoon houtvuurtje, na een tijdje stoken heb je een mooi bedje met gloeiende houtskool. Je legt de vijl in het vuur, stookt het vuurtje op en laat het daarna uitbranden. Het staal is dan zacht. Je kunt dat testen door met een scherpe vijl de oude vijl te vijlen. Neemt de nieuwe vijl duidelijk staal af, dan is het zacht genoeg. Schraapt de nieuwe vijl met een ratelend geluid over de oude vijl zonder noemenswaardige afname, is het nog niet zacht genoeg en mag je een nieuw vuurtje stoken.
Nu het staal zacht is, kun je met een haakse slijper of bandschuurmachine de tanden eraf slijpen/schuren en verdere bewerkingen uitvoeren.
Wat heb je gebruikt voor de beitel zelf?Hoi Allemaal,
ik ben ook van plan om deze grondschaaf te gaan maken en ben de dag nadat de tweede video van Paul uitkwam bij Hornbach gaan kijken voor de onderdelen. Je kan daar voor alles terecht, kost je ongeveer 13 euro aan materiaal los van het hout. Vond ik best meevallen.
Correctie: Alles behalve de houten knoppen/handvatten.
Gr. Jeroen
Ik had de gehele thread nog niet goed gelezen en te snel gereageerd ;-) dank voor de ophelderingDat is hoogstwaarschijnlijk S235, een laaggelegeerd constructiestaal veel gebruikt voor staalconstructies en dergelijke. Om staal te harden heeft het minimaal zo'n 0,3% koolstof nodig, S235 zit zo uit het hoofd gemiddeld rond de 0,2-0,23. Dus het zal, zelfs na een warmtebehandeling relatief te zacht blijven om goed scherp te worden en vooral te blijven. Geen goede keuze dus voor een beitel dat hout moet snijden.
Ik wil wel een stukje van 115mm van je overnemenIk heb de firma Hersbach in Schiedam gevonden die 1.2510 staal (O1) verkoopt (10 x 10 mm onder ander) in lengten van 500mm of 1000 mm. Prima optie, kreeg duidelijke uitleg over de staalsoorten en hoe ik het spul het best kan kiezen / bestellen uit de catalogs etc. Prima optie voor een ieder lijkt me.
Welkom - J. Hersbach B.V. Schiedam
J. Hersbach B.V. is gespecialiseerd in het adviseren en leveren van hooggelegeerde gereedschapsstalen, speciale staalkwaliteiten en standaard matrijsonderdelen.hersbach.nl
Of een nieuwe, ik vond dit redelijk snel maar dan zit je al bijna 17 euro incl verzendkosten.Je kunt eventueel ook een oude, versleten vierkante vijl proberen te vinden/krijgen/kopen van ongeveer 10x10mm. (kringloopwinkel) Dat staal is ook goed genoeg voor wat je ervan wilt maken.
Je stookt een gewoon houtvuurtje, na een tijdje stoken heb je een mooi bedje met gloeiende houtskool. Je legt de vijl in het vuur, stookt het vuurtje op en laat het daarna uitbranden. Het staal is dan zacht. Je kunt dat testen door met een scherpe vijl de oude vijl te vijlen. Neemt de nieuwe vijl duidelijk staal af, dan is het zacht genoeg. Schraapt de nieuwe vijl met een ratelend geluid over de oude vijl zonder noemenswaardige afname, is het nog niet zacht genoeg en mag je een nieuw vuurtje stoken.
Nu het staal zacht is, kun je met een haakse slijper of bandschuurmachine de tanden eraf slijpen/schuren en verdere bewerkingen uitvoeren.
Vande week bij Hersbach een meter 01 staal gehaald. Inderdaad super vriendelijke mensen en uitgebreide uitleg over harden gehad, ik deel het maar even met jullie:
Staal opstoken tot 800 graden, olie voorverwarmen tot 50-60 graden en daarin afkoelen ( in géén geval water gebruiken, de kans dat je ijzer uit elkaar barst is groot!!) staal direct uit de olie ongeveer een uur op 300 graden. Het ijzer niet laten afkoelen, maar direct uit de olie de oven in. Doe je lager dan 300 graden in de oven dan zal je beitel harder en brosser blijven en moeilijker te slijpen zijn.
Hoi Ad,Daarna de 'beitelhouder' op maat gezaagd en de hoeken afgerond en de beitelhiuder erop gelijmd:
Een vruchtbare dag zullen we maar zeggen....:
Bekijk bijlage 110910
Fijn dat het klopt.Bertus,
Kijk even bij #44, daar zieje dat ik de tafelzaag exact op 50graden heb gezet. De beitel heb ik geslepen op 25 graden:
Bekijk bijlage 111361