De test
De test is een persoonlijke test. Ik wil voor mezelf uitmaken of de nieuwe Dastra voor mij voldoet of niet.
De test is niet bedoeld om in een houttijdschrift of in testaankoop te zetten of zo. Het is een snelle, ietwat minimale, primitieve test
Doel van de test:
Te weten komen hoe de standtijd van de snede van de Dastra zich verhoudt tegenover de standtijd van de Pfeil en Henry Taylor gutsen. Dus hoe lang blijven de Dastra guts scherp in vergelijking met de twee andere merken.
Eventueel secundair doel: een rangorde
De test is geen verfijnde test/verfijnde metingen zijn uitgesloten.
Enkel indien er een significant verschil in standtijd tussen de merken aan licht komt, dan kan er een kwaliteitsvolgorde gemaakt worden. Omdat het niet zeker is dat de test herhaald wordt en ook geen andere soort test gedaan wordt, moet het verschil wel duidelijk zijn alvorens hier conclusies uit gehaald kunnen worden. Een rangorde maken is niet het hoofddoel van de test.
Voorbereiding: het slijpen van gutsen
Alle gutsen worden geslepen onder dezelfde hoek( 23 graden) . Hiervoor werd een dubbele bankslijper gebruikt met een degelijke, in te stellen, beitelsteun erop. Deze beitelsteun blijf onder dezelfde hoek staan. Deze wordt niet veranderd tijdens het slijpen van de verschillende gutsen.
Daarna worden de gutsen afgewet met coticule aan de buitenvouw. Er worden uiteraard geen microvouw aangewet., niet over de kop gewet. We moeten immers steeds de uiterste controle over het sturen van de guts hebben. En die verlies je als je een bolle vouw of een microvouw hebt. Dat is de reden dat er met het machinaal slijpen een holle vouw
moet bekomen worden. Dit kunnen we ook bekomen op een "natte slijpmachine" zoal Tormek of op een wiel van een grote bandschuurmachine.
De hoek waaronder afgewet en gepolijst wordt, moet gelijk zijn aan de machinale (holle) slijphoek. zijn.
Met een Hard Arkansas steentje wordt de binnenkant (binnenkanaal )van de guts gewet. Dit steentje wordt onder een hoek van 8 graden gehouden. Er is dus een kleine binnenvouw.
Daarna wordt zowel de binnenvouw en buitenvouw handmatig gestropt. Polijstrood (dodekop) op een plankje met leder erop en op een vormpje met leder erop voor de binnenvouw, is het polijstmiddel.
Ook hier wordt met aandacht gewerkt, gestropt, om niet over de kop te polijsten.
Het afwetten en polijsten worden steeds tot en minimum beperkt om de holle slijpvorm zoveel mogelijk te behouden. Dan kan er nog een aantal keren gewet worden zonder dat de vouw bol wordt.
Noot: om een wat ruwer stalen vlak fijner te schuren of te polijsten, moeten er schuurmaterialen van verschillende korrels worden gebruikt. Hierbij moet men zorgvuldig schuurmateriaal met steeds fijnere korrels gebruiken:het opklimmen van de korrelgrootte. . Erover wakend dat men geen grote sprongen maakt in korrelgrootte.
Bij het afwetten van een vouw daarentegen is het opklimmen met van de korrelgrootte absoluut niet nodig: na korrel 60 van de dubbele (droge) slijpmachine kan er onmiddellijk naar korrel 7000 van de coticule of Hard Arkansas worden gegaan, en daarna naar de strop. Aan de buitenvouw zou eventueel een tussenstap kunnen gedaan worden, tussen machine en coticule, met de fijnste diamantplaat ( ongeveer korrel 1200) of op de fijne kant van een tweezijdige oliesteen. Een 4 tal bewegingen op deze stenen volstaan, niet meer dan dat doen, daarna naar de coticule.
Nog even melden dat indien er en klein stukje uit de snede zou gebroken zijn, de totale tijd voor het herslijpen, wetten en stroppen samen ongeveer 2 minuten bedraagt.
Hieronder de Pfeil guts
groeten,
Ornament
film houtsnijden