ornament

Oud hout
29 nov 2011
2.589
613
Heeft even geduurd, maar we gaan verder.
De test bestaat eruit om in de gutsen in beukenhout te slaan.
Op elke guts wordt even veel en even hard geslagen. Daarna wordt de volgende guts genomen voor dezelfde behandeling enz. Elke guts wordt in een dubbele rij , of tweemaal naast elkaar , 5 maal na elkaar in het hout geslagen.
Er werd eerst banen uitgetekend op het hout.
Enkel voor de groepsfoto's steken ze alle drie in het hout. tijdens het werken was er natuurlijk maar één tegelijk in het hout. De anderen zouden constant omvallen, en dat is niet bevorderlijk om de standtijd van een guts te meten.

DSC00004ak.jpg

DSC00031bvk.jpg

DSC00056ak.jpg

Er werd best stevig op geramd. Op de foto staat de Henry Taylor. Een minder goed geharde guts zal wel snel opgeven, dacht ik.

groeten ,
Ornament


film houtsnijden
IMG_0556c.jpg
 

ornament

Oud hout
29 nov 2011
2.589
613
Om nu te zien hoe lang een guts voor houtsnijden scherp blijf wordt er door een hoek aan de kopse kant gesneden . Hierbij wordt de guts omgekeerd gebruikt: met het binnenkanaal tegen het hout en de vouw naar boven.
Omdat er stevig gehakt werd , sturend op de vouw, verschijnen de bramen in het binnenkanaal van de guts.

Moesten we op dezelfde wijze een steekbeitel testen dan verschijnen de bramen aan de spiegelzijde van de beitel.
Indien er bramen gevorm worden of de snede niet helemaal strak staat den krijgen we geen mooi glad oppervlakte, maar zijn er krassen op het oppervlakte. Op de foto is met een rood lijn de snijrichting weergegeven. In de snijrichting zijn er veel krassen te zien..

DSC00391ak.jpg
Vanaf het moment dat die krassen verschijnen is de guts onscherp en kennen we de standtijd.
Bij het verschijnen gaat men zeker de guts opnieuw slijpen of afwetten en natuurlijk ook stroppen.
Wat eerder afweten en stroppen is beter wanneer men echt een beeld of ornament aan het snijden is, maar daar gaat het nu niet om.

Test guts Pfeil, Henry Taylor en Dastra.

het doel was om te bestuderen hoe de nieuwe Dastra, nu gemaakt door Wilh. Schmitt & Comp in de vroegere werkplaats van Heinrich Bracht, dat ze al veel vroeger overnamen en waarin ze reeds lang ook (Kirschen-) gereedschappen maken.
Is er een duidelijk verschil tussen de standtijd van de verschillende gutsen, geslepen onder dezelfde snijhoek, dan zouden we een rangorde kunnen maken voor wat betreft de standtijd.

We kunnen ervan uitgaan dat de drie merken een ander staal gebruiken. Pfeil beweert in ieder geval dat hun gelegeerd staal speciaal voor hun gemaakt wordt, volgens hun specificaties. Kischen schrijft: " For chisels, sculptor's chisels, we use only high-carbon steel of our own mixture with a hardness of HRc 61". Het is het meest praktische voor deze firma dat hetzelfde staal nu gebruikt zou worden voor de Dastra houtsnijgutsen. Ik denk dat Henry Taylor een klassiek O1 staal gebruikt , maar dat is geen gegeven van de firma zelf.

Leiden die verschillende staalsoorten tot verschillende standtijden?
Alles hangt er natuurlijk ook van het smeden, gloeien , harden , ontlaten of temperen af ..
HRc of de hardheid op de schaal van Rockwell diamant is geen echt bruikbare indicator. Een praktijktest zal beter de kwaliteiten tonen dan dit cijfer.

En?

De drie gutsen hielden het exact even lang hun scherpte

Ze hebben alle drie een even lange standtijd, er is lang op geramd geweest, voordat ze hun scherpte opgaven
De Dastra doet niets onder tov de andere twee merken, en dat is het antwoord op de vraag. Pfeil is niets beter dan de andere merken. Enz...
Verschil in HRc cijfertjes doen het dus niet, maar dat was al langer gekend.

Verschil in staalsoorten en bijhorende thermische behandelingen resulteerden niet in een verschil in standtijd in deze test. Tja, verschillende wegen leiden naar Rome.
Over staal gesproken: een fabrikant van kwaliteitsgereedschap zal natuurlijk een lange standtijd willen en ook nodig hebben anders is het geen kwaliteitsgereedschap. Maar daarom zal die niet noodzakelijk het allerbeste ( volgens welke criteria?) gebruiken : beschikbaarheid van het staal en prijs tellen ook. Het "gemakkelijk" industrieel verwerken van het staal is ook belangrijk. Een guts uit waterhardend puur koolstofstaal waaruit men ook prima houtsnijgutsen kan maken, gaat de industrie bijvoorbeeld niet meer maken.

Groeten
Ornament

film houtsnijden
film houtsnijden.jpg
meer info op website : www.houtsnijden.eu
 
  • Leuk
Waarderingen: hartvoorhout.jouwweb.nl

ornament

Oud hout
29 nov 2011
2.589
613
Momenteel, dit jaar, wordt er met Dastra in de boot gegaan. Even kijken wanneer die kunnen leveren.
want ze hebben blijkbaar ook een achterstand met hun productie.

De eerder aangehaalde moeilijkheden bij het bekomen van Pfeil en Henry Taylor gutsen maakt dit de evidentste keuze.

Groeten
Ornament

film houtsnijden
film houtsnijden.jpg
meer info op website : www.houtsnijden.eu
 

Wickednick

Actieve deelnemer
8 jun 2018
126
62
38
Bergen (L)
Gisteren is er een lading Dastra gutsen toegekomen.
Opvallend is dat er 4 firmanamen door elkaar gebruikt worden. De plakband was van Kirschen, op de documenten staan de 3 andere firmanamen.


Groeten
Ornament
www.houtsnijden.eu
film houtsnijden
op een of ander duits forum:
wist men in post #5 te vertellen dat Dastra overgenomen werd door Kirschen? Waar schijnbaar ook weer meer merken onder Kirschen vallen.
maar goed, mijn Duits is niet alles, dus even in de vlucht doorgekeken
 

ornament

Oud hout
29 nov 2011
2.589
613
Wilh. Schmitt & Comp , met als vlaggeschip Kischen , heeft ongeveer alle Duitse merken die nog houtsnijgereedschappen maakten overgenomen zoal: Mathador, Spannsäge, Heinrich Bracht, ...
En nu ook Dastra. Die willen ze om één of andere reden als merknaam behouden.

groeten
Ornament
www.houtsnijden.eu

film houtsnijden
 

ornament

Oud hout
29 nov 2011
2.589
613
Eigenaardig is dat ze Dastra als merknaam willen houden maar dat ze tevens van de daken schreeuwen dat ze nu door Heinrich Bracht gesmeed en verdeeld worden. Ten minste in de Duitse voorstelling van het merk. En ook op hun facturen. Op de facturen wordt Kirschen niet vernoemd.

citaat van op hun website , de home pagina in het Duits ( Willkommen - Dastra Shop )

Seit 2019 werden die Produkte der Marke Dastra durch die Firma Heinrich Bracht in Remscheid produziert und vertrieben.

In de Engelse versie van de website, de homepagina, staat iets anders .

citaat:
Since 2019 the products of Dastra are manufactured and distributed by Wilh. Schmitt & Comp. GmbH & Co. KG in Remscheid, reknown for its »Two Cherries« brand.


Ik heb een paar echte Heinrich Bracht gutsen gekocht , enkele decennia geleden. Ze werden ongeslepen en zonder handvatten verkocht. De buitenkant van de guts heeft nog de zwarte oxidatiekleur, zoals bij Henry Taylor. De staalkwaliteit is fabuleus goed. Dat ze die historische Heinrich Bracht kwaliteit graag inroepen, ja het zal wel, maar wie kent die kwaliteit nog, na zoveel jaren? En het staal zou nu het Kirschenstaal zijn.

Bracht maakte steekbeitels waarop stond dat het staal met wolfram en vanadium was gelegeerd. In tegenstelling tot het meer gangbare chroom vanadium staal.

Maar goed, we zijn tot nu toe heel tevreden over de nieuwe Dastra kwaliteit.

groeten
Ornament
film houtsnijden
film houtsnijden.jpg
meer info op website : www.houtsnijden.eu
 
Laatst bewerkt:

JHvH

Nieuw lid
1 jan 2022
10
3
Odijk
Weet iemand misschien of er literatuur bestaat over het slijpen van beitels, gutsen, messen en bijlen etc.?
Groet, Hans
 

ornament

Oud hout
29 nov 2011
2.589
613
Update 2023, twee jaar verder

Dastra is een betrouwbare leverancier, alles wordt correct afgewerkt.

De praktische ervaring door het werken met de Dastra gereedschappen bevestigt de conclusie van de test in verband met de kwaliteit van het staal: de standtijd is gelijk aan die van Henry Taylor of Pfeil.

De heften zijn in haagbeuk, wat een betere keuze is, , en iets breder dan die van Pfeil. Dat werkt net iets prettiger. Zelf vindt ik dat steeds een mineur argument/ een heft kan je makkelijk zelf maken en op de guts steken. Het staal : model , dikte, lengte en de standtijd zijn doorslaggevend , voor mij.

Ze worden geleverd met een vouw van 17 graden , goed voor lindehout.
Ze worden onmiddelijk herslepen naar wat stomper, om in fruithout en eiken, beuken, noten en dergelijke te werken.

Over het slijpen staat wat op pagina 2 van deze rubriek.

Hun burijnen ( model 60°) werken fijn ( indien correct geslepen!!) en hebben een goed model. Henry Taylor maakt ook goede burijnen.

Een stuk beter dan de burijnen ( model 60°, 45°) van Pfeil, die bekend staan als te lomp. En die werken dan ook niet fijn. Ik kwam ze tegen, sleep ze, werkte ermee maar zou ze zelf nooit kopen.

De grotere maten van hun (Pfeil) model 14 , 55° met holle overgang tussen de benen , is dan weer wel een heel interessante gereedschap, vooral voor figuratieve beeldhouwers.

Het smaller gekropt gereedschap van Dastra heeft dan weer een minder aantrekkelijk model dan die van Pfeil of die van Henry Taylor.

groeten

Ornament
www.houtsnijden.eu

film houtsnijden
IMG_0556c.jpg
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.