Om nu te zien hoe lang een guts voor houtsnijden scherp blijf wordt er door een hoek aan de kopse kant gesneden . Hierbij wordt de guts omgekeerd gebruikt: met het binnenkanaal tegen het hout en de vouw naar boven.
Omdat er stevig gehakt werd , sturend op de vouw, verschijnen de bramen in het binnenkanaal van de guts.
Moesten we op dezelfde wijze een steekbeitel testen dan verschijnen de bramen aan de spiegelzijde van de beitel.
Indien er bramen gevorm worden of de snede niet helemaal strak staat den krijgen we geen mooi glad oppervlakte, maar zijn er krassen op het oppervlakte. Op de foto is met een rood lijn de snijrichting weergegeven. In de snijrichting zijn er veel krassen te zien..
Vanaf het moment dat die krassen verschijnen is de guts onscherp en kennen we de standtijd.
Bij het verschijnen gaat men zeker de guts opnieuw slijpen of afwetten en natuurlijk ook stroppen.
Wat eerder afweten en stroppen is beter wanneer men echt een beeld of ornament aan het snijden is, maar daar gaat het nu niet om.
Test guts Pfeil, Henry Taylor en Dastra.
het doel was om te bestuderen hoe de nieuwe Dastra, nu gemaakt door Wilh. Schmitt & Comp in de vroegere werkplaats van Heinrich Bracht, dat ze al veel vroeger overnamen en waarin ze reeds lang ook (Kirschen-) gereedschappen maken.
Is er een duidelijk verschil tussen de standtijd van de verschillende gutsen, geslepen onder dezelfde snijhoek, dan zouden we een rangorde kunnen maken voor wat betreft de standtijd.
We kunnen ervan uitgaan dat de drie merken een ander staal gebruiken. Pfeil beweert in ieder geval dat hun gelegeerd staal speciaal voor hun gemaakt wordt, volgens hun specificaties. Kischen schrijft: " For chisels, sculptor's chisels, we use only high-carbon steel of our own mixture with a hardness of HRc 61". Het is het meest praktische voor deze firma dat hetzelfde staal nu gebruikt zou worden voor de Dastra houtsnijgutsen. Ik denk dat Henry Taylor een klassiek O1 staal gebruikt , maar dat is geen gegeven van de firma zelf.
Leiden die verschillende staalsoorten tot verschillende standtijden?
Alles hangt er natuurlijk ook van het smeden, gloeien , harden , ontlaten of temperen af ..
HRc of de hardheid op de schaal van Rockwell diamant is geen echt bruikbare indicator. Een praktijktest zal beter de kwaliteiten tonen dan dit cijfer.
En?
De drie gutsen hielden het exact even lang hun scherpte
Ze hebben alle drie een even lange standtijd, er is lang op geramd geweest, voordat ze hun scherpte opgaven
De Dastra doet niets onder tov de andere twee merken, en dat is het antwoord op de vraag. Pfeil is niets beter dan de andere merken. Enz...
Verschil in HRc cijfertjes doen het dus niet, maar dat was al langer gekend.
Verschil in staalsoorten en bijhorende thermische behandelingen resulteerden niet in een verschil in standtijd in deze test. Tja, verschillende wegen leiden naar Rome.
Over staal gesproken: een fabrikant van kwaliteitsgereedschap zal natuurlijk een lange standtijd willen en ook nodig hebben anders is het geen kwaliteitsgereedschap. Maar daarom zal die niet noodzakelijk het allerbeste ( volgens welke criteria?) gebruiken : beschikbaarheid van het staal en prijs tellen ook. Het "gemakkelijk" industrieel verwerken van het staal is ook belangrijk. Een guts uit waterhardend puur koolstofstaal waaruit men ook prima houtsnijgutsen kan maken, gaat de industrie bijvoorbeeld niet meer maken.
Groeten
Ornament
film houtsnijden
meer info op website :
www.houtsnijden.eu