Master-Slave schakeling

haashaashaas

Nieuw lid
22 feb 2014
13
1
Amsterdam
ik heb in ieder geval die Kemo master slave maar besteld bij Conrad. ik hou jullie op de hoogte van het resultaat.
Dat lijkt mij de makkelijkste oplossing inderdaad. Mocht je een andere groep willen schakelen heb je er nog wel een extra relais bij nodig. Relaisspoel hang je dan aan de slave kant en schakelkant doe je naar je afzuiging.
 

beagle

Actieve deelnemer
27 jul 2011
51
0
De master /slave staat in de tafelzaag.
Werkt prima....,
Zaag Scheppach = 1,8 KW --> 7,5 A.
Stofzuiger Festo = 1,2 KW --> 5 A.

beiden samen dus minder dan 16A.:)
slaat aan als de zaagmachine opzet en zoals al gezegd stopt als je zaagmachine afzet.
Nergens een vertraging op , maar daar kan ik mee leven.

Nadeel; die electro draadjes hadden best een 10 cm. langer mogen wezen.
 

beagle

Actieve deelnemer
27 jul 2011
51
0
Als je wilt bestellen voeg dan ook 1 smd weerstandje toe van 2 cent. Dan heb je €25,01 en anders moet je verzend kosten betalen en zou je €31.94 betalen....

Enkel als je betaald met Ideal (SOFORt) !!!!! is verzending gratis, betaal je met andere middelen moet je sowieso verzendkosten betalen.
"Indien u een bestelling plaatst met een minimale orderwaarde van € 25,- en u kiest voor de betaalwijze sofortbanking, dan komen de verzendkosten van € 6,95 te vervallen. Dit geldt alleen indien u kiest voor standaard-verzending."
 

trilliwilli

Post veel
11 apr 2015
1.061
8
Leiderdorp
Naar aanleiding van dit topic heb ik ook de Kemo master-slave schakeling besteld.

Ik ben een fan van The New Britworkshop en onderstaand filmpje heeft mij op het idee gebracht om een schakelkast te bouwen:


Het toont de Dust hub, een kast om de elektrische en afzuigkanalen te schakelen van meerdere apparaten.

Nu heb ik geen ruimte voor een afzuigsysteem, maar het elektrisch schakelen en voorkomen dat de groep eruit knalt heeft geleid tot de volgende kast:

IMG_0596 (800x600).jpg

Het heeft een schakelaar met Hand-O-Auto schakeling en een 1-2-3 schakelaar.

Mijn stofzuiger heeft wel een eigen automaat, maar de grote spanenzuiger bij mijn vader in de schuur niet, vandaar dat in deze kast een eigen Master/slave schakelaar is ingebouwd.

Wanneer de kast op Auto staat, kun je met de 1-2-3-schakelaar het apparaat kiezen die je wilt gebruiken.

IMG_0597 (800x600).jpg

Het lampje van het actieve contact brandt dan ook.
Wanneer het apparaat wordt ingeschakeld, start de zuiger die op het rode contact wordt aangesloten:

IMG_0598 (800x600).jpg

Door de schakelaar op Hand te zetten, kun je de stofzuiger gebruiken voor bijvoorbeeld het schoonmaken aan het eind van de klus/dag.

Om in de toekomst de zuigbuizen op de aarde te kunnen aansluiten, heb ik een aardaansluiting gemaakt.


IMG_0599 (800x600).jpg

Hier de binnenzijde met de Master/slave schakelaar, voor de andere schakelingen heb ik industriële nokkenschakelaars gebruikt. Ik heb het niet op huisschakelaars, die kunnen de inductieve last van een motor niet goed aan.

IMG_0594 (600x800).jpg

Voor de bevestiging van de Master/slave en de aardklem heb ik een kunststof plaat in de box bevestigd.
De aardklem is eigen makelij.

IMG_0595 (800x600).jpg

De behuizing heb ik ook zelf gefreesd, dat heb ik op mijn werk gedaan. De machine die ik gebruikt heb is geen straf om mee te werken.

IMG_0587 (800x600).JPG

Hier nog een detail van de deksel op de machine nadat de gaten erin zijn gefreesd. Het gat voor de thermische beveiliging heb ik er later nog met de hand bij geboord.

IMG_0588 (800x600).jpg

De kast is spatwaterdicht IP44, en kan dus veilig in mijn veels te kleine berging worden gebruikt. Ik sta daarbij namelijk buiten op straat te werken, en hiermee voorkom ik overbelasting van de spanningsgroep, die voor mij onbereikbaar in het appartementencomplex zit. Tevens kan de kast gebruikt worden bij mijn ouders, die een zuiger hebben zonder inschakelautomaat.

De thermische beveiliging heb ik op 15A gekozen, er staat ook nog wel eens een lamp, radio of acculader aan.
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.582
2.502
Gaanderen
Knap gedaan. Dat je nokkenschakelaars gebruik snap ik maar die lasklemmen? Ja ik weet dat het moet kunnen maar ik heb er toch wel veel uitgebrand gezien.
 

trilliwilli

Post veel
11 apr 2015
1.061
8
Leiderdorp
Hoi Wim,

Zijn geen gewone lasklemmen. Dit zijn klemmen die draden met 1 ader van 0.08 tot 4mm² en draden met meerdere aders van 0.08 tot 2.5mm² aankunnen. En dit door elkaar heen, dus de dunne nul draadjes van de controlelampjes zitten er ook mee vast om vervolgens met een 1,5mm² kabel gekoppeld te worden.
Bovendien zijn ze te gebruiken tot 400V en 32A (afhankelijk van de certificering). Allermooiste is dat ze herbruikbaar zijn, want het oranje lipje kun je omhoog doen en zo de draad opnieuw monteren.
Dit zijn geweldige klemmen om te gebruiken, en zeer betrouwbaar. De prijs is er ook naar, maar op een doorgebrande kast zit ik niet te wachten.

Ik heb dit allemaal zeer goed uitgezocht voordat ik de kast heb gemaakt, en er zit dus ook geen rommel in. Maar kritisch zijn is goed, dat houd me scherp!
 

blackarmor

Actieve deelnemer
6 mrt 2014
189
2
kapelle op den bos Belgie
lijkt me eigenlijk toch makkelijker dit met een paar contactoren (meer info ) te doen , makkelijk te vinden 2dehands (rond de 5 euro per stuk ) schakelen tot 40 amp en 1000 volt gebruiken 220v als spoelspanning en uit te breiden naar noodzaak en opties als on/ of delay (als je bv niet wil dat er 2 motoren tegelijk starten enz )
 

trilliwilli

Post veel
11 apr 2015
1.061
8
Leiderdorp
Blackarmor,

Ik ben geen elektronicus en van jouw verhaal begrijp ik niet zo veel. Dit is voor mij een goed werkende oplossing die geen ingewikkelde relaisschakelingen of iets dergelijks bevat. Het zijn juist de bijdragen van andere forumleden die mij op de Kemo schakelaar hebben gebracht, waardoor het nu toch zelf te doen was voor mij.

Er zullen vast betere oplossingen bestaan, maar hierin blijf ik toch een hobbyist.
 

jjjlll

Actieve deelnemer
Ik denk dat de Kemo oplossing inderdaad voor niet Electronici (hobbyisten) een uitstekend alternatief is, simpel, werkend en betaalbaar.
Achteraf kan je altijd een vertraging inbouwen, hoe precies , met welke spullen en welke prijs weet ik nog niet precies, als daar interesse in is, kan ik daar wel wel eens induiken.
Het lijkt me ook interessant eens uit te zoeken hoe je met twee groepen kunt werken via een master slave, een groep voor de stofzuiger, en de andere voor de zaagtafel, schaafbank en zo.
 
Laatst bewerkt:

fantic

Post veel
22 mrt 2015
1.271
167
Halverwege Utrecht en Amsterdam
Achteraf kan je altijd een vertraging inbouwen, hoe precies , met welke spullen en welke prijs weet ik nog niet precies.
Het lijkt me ook interessant eens uit te zoeken hoe je met twee groepen kunt werken via een master slave, een groep voor de stofzuiger, en de andere voor de zaagtafel, schaafbank en zo.
Door een apart relais te gebruiken met een inschakelvrtraging of uitschakelvertraging kun je net zoveel groepen en zelfs krachtstroom zaken gebruiken.de Kemo gebruik je als aansturing van het 220 relais.
 

jjjlll

Actieve deelnemer
Door een apart relais te gebruiken met een inschakelvrtraging of uitschakelvertraging kun je net zoveel groepen en zelfs krachtstroom zaken gebruiken.de Kemo gebruik je als aansturing van het 220 relais.
Precies fantic, maar het is wel handig om een totaal schema, typenummers, leveranciers, scherpe prijzen te hebben voor de niet electro technici onder ons, lijkt me.
Heb jij een idee hier over?
 

frankvsnip

Nieuw lid
3 mei 2016
8
0
Wie kan mij helpen?

Ik heb een master slave switch en een nokkenschakelaar met hand/0/auto.
Maar hoe kan ik dit nou zo aansluiten dat met auto de master slave werkt en met hand alleen de stofafzuiging?
Ik weet wel een manier maar dan lijkt het mij zoals ik in gedachten heb dat de master slave dan ook stroom krijgt via de slave uitgang of is dat niet erg?

Groeten Frank
 

Theo Joustra

Nieuw lid
4 okt 2009
4
0
Goedemorgen

Ik heb ook een kemo M103N Master/slave schakelaar Module 230 V/A. Hier wil ik graag een tijdvertraging op maken zodat de stofzuiger nog een 10 sec nadraaid als de slave uitstaat, beetje zelfde idee als een nalooptimer voor de ventilator. De stofzuiger is 700 watt.

Wat heb ik hier voor nodig ?

Bedankt alvast

Met vriendelijke groet

Theo Joustra
 

Blaatschaap84

Nieuw lid
17 jul 2017
15
0
Precies fantic, maar het is wel handig om een totaal schema, typenummers, leveranciers, scherpe prijzen te hebben voor de niet electro technici onder ons, lijkt me.
Heb jij een idee hier over?

Ik denk dat dat per geval bekeken moet worden naar gelang wat men nodig heeft.

Misschien dat jullie ons in ieder geval in de goede richting kunnen sturen? Waar moet het relais geplaatst worden zodat de stofzuiger nadraait? Misschien een relais waardoor de stofzuiger eerst aangaat en de machine kort daarna, zodat de piekbelasting van de stofzuiger geweest is? Wat voor soort relais we ongeveer naar moeten kijken?
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.