Van vreselijk naar veilig: Een nieuwe trap.

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.548
1.793
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Een U-vormige plaat van multiplex als aanslag voor de buitenkant van de zool van de bovenfrees had ook gekund.
Zeker, maar als ik eerst zo'n plaat moest gaan maken (inmeten, zaken, passend maken etc) was ik net zo veel tijd kwijt geweest als ik nu besteed aan het langzamer frezen om voorzichtig te zijn bij de randen. Het is niet zo'n ramp, ik heb er 10 gedaan en moet er nog 4.
 
  • Leuk
Waarderingen: Wilco Flier

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
7.912
2.535
Je laat de voetplaat van je freesmachine tegen het multiplex aanlopen. Dan kan je de frees op het hout laten steunen, zodat hij niet wiebelt. Je zet je diepteaanslag op 10 mm en gebruikt een vulblokje van 5mm tussen je aanslag voor de tussenstap.
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.548
1.793
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Ik zal dat proberen als ik nog eens een trap bouw :p.

Nadat de laatste 4 sleuven gefreesd waren heb ik alle tredes op de juiste breedte gezaagd en geplaatst:

20210930_105437.jpg

Dan de andere wang erop, alles op zijn plaats kloppen en dan schroeven erin jassen.

20210930_112023.jpg

Nu, aangezien ik dit allemaal in mijn eentje doe en deze tweede trap bijna tweemaal zo zwaar is als de eerste, zul je me vergeven dat ik geen beeldmateriaal heb van mijn herculeaanse strijd om het ding op het bordes te krijgen. Het is echter gelukt, en nadat ik alles had gecontroleerd op hellingshoek (een halve graad negatieve afwijking, soit) en waterpas heb ik de boel vastgeschroefd. Ik twijfelde nog of ik eerst iets op het bordes moest maken (vanwege die hoogte-afwijking) maar de tweede trap komt precies goed uit en ik wilde het probleem niet doorschuiven. Er komt dus nog wat op het bordes, maar dan iets wat het verschil tussen de twee trappen middelt. Dat gevoel moet ik dan maar aan wennen.

Pics or it didn't happen:

20210930_121014.jpg

20210930_121028.jpg

Ik heb een trap gebouwd 🥳.
 

Bean

Actieve deelnemer
16 okt 2012
82
8
Gelderland
Ik twijfelde nog of ik eerst iets op het bordes moest maken (vanwege die hoogte-afwijking) maar de tweede trap komt precies goed uit en ik wilde het probleem niet doorschuiven. Er komt dus nog wat op het bordes, maar dan iets wat het verschil tussen de twee trappen middelt. Dat gevoel moet ik dan maar aan wennen.
Je zou kunnen overwegen om de trap iets lager te maken (onderkant iets inkorten) zodat je het hoogteverschil middelt tussen de eerste trede en laatste trede van de onderste trap. Wellicht heb je bij de onderste trede er sowieso minder last?
 

Bijtel

Oud hout
31 jan 2012
3.097
235
Goeree-Overflakkee
moet ik me echt druk maken om vocht en het zwellen van hout?
Er zit een verschil in je druk maken en er rekening mee houden. Het eerste is normaal niet nodig, het tweede is altijd verstandig.

Je hoeft je trouwens ook niet druk te maken over de stroefheid van de tredes. Je zal daar immers nooit op sokken lopen (en dan nog is het niet meteen een probleem). Je hoeft er dus zelfs niet eens rekening mee te houden :LOL:
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.548
1.793
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Nee, ik laat de trap verder zoals het nu is. Een extra laagje op het bordes komt ook wel uit, want ik heb (veiligheid voor alles) rubberen strips geregeld die 6mm diep ingefreesd moeten worden. Op die manier weet je zeker dat je niet uit zult glijden.
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.548
1.793
Emmen
bigbeardbuilds.nl
20211003_152422.jpg

Gisteravond een paar multiplex platen opgehaald via marktplaats. Half uur voor moeten rijden, wilde hij ineens meer geld vangen dan ik had geboden, altijd leuke discussies, maar we zijn eruit gekomen. Uiteindelijk voor 80 euro 5 platen meegenomen, sommige met afgeronde hoekjes maar daar valt wel mee te werken.

Na wat friemelen en zagen heb ik het grootste gedeelte van de nieuwe zoldervloer bedekt. Er mis nog een stukje zoals je ziet, maar dat laat ik bewust nog even open omdat hier nog twee nieuwe balken gemonteerd moeten worden richting de stenen muur die je op de foto hieronder zit. Het trapgat is nu veel groter dan de trap en dat is zonde van de ruimte boven.

Daarna begonnen met het weghalen van de oude trap. Daarbij kwam ik tot de ontdekking dat de lasverbinding op de metalen plaat die de vorige eigenaar had gemaakt om de trap te ondersteunen, was gescheurd. Hij hing dus alleen nog vast op enkele korte draadbouten, door de grijze beugeltjes die je hieronder ziet...

20211003_162054.jpg

Enfin, goed dat ik er nu achter kom en dat het ding eruit gaat. Het is grenen dus weegt niet zo veel als ik dacht en met een spanbandje als hulp heb ik hem langzaam uit het plafond laten zakken.

20211003_162505.jpg

Als iemand interesse heeft, ik heb de trap volledig opgemeten en voor een habbekrats mag hij weg, hij ligt (begrijpelijk) in de weg maar is nog zeer bruikbaar voor een volgende eigenaar.

Volgende stap is het monteren van de twee laatsten balken en daar ook een vloer op maken. Daarna kan ik een tijdelijke balustrade plaatsen voor de veiligheid en mijn zooi + afzuiging naar boven gaan verplaatsen.
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.548
1.793
Emmen
bigbeardbuilds.nl
De laatste twee balken, die behoorlijk getordeerd waren, zitten erin.

20211003_195216.jpg

De platen liggen er nog niet helemaal in. Ik moet dat stukje in het midden nog dichtmaken maar dat behoeft nog een extra tussenstutje en de plaat rechts moet een stukje aangepast worden - bovendien heeft deze ook wat stutjes nodig van de middenbalk naar de h-ligger om de plaat stevig en belastbaar te maken.

20211003_195057.jpg

Daarna bouw ik er een balustrade in :). Voor vandaag ben ik klaar, en heb een drukke werkweek voor de boeg.
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.548
1.793
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Volgende stap: De balustrade. Ik hink op tweede gedachtes.

Dit is het trapgat wat ik uiteindelijk heb gecreëerd:

20211006_124627.jpg

20211006_124604.jpg

Zoals bekend bestaat de dragende constructie uit 20x7 dikke vuren balken. Het geheel is dan ook erg solide en prettig om op te lopen. Bedekking is 18mm dik multiplex.

Optie 1:

Ik schaaf een hele bende met palletbalken (nog genoeg van liggen) netjes en schroef ze met enige tussenruimte tegen de liggers - 'in' het trapgat dus. Ik creëer zo een hoek van rechtop staande balken met erbovenop een lange dikke balk die als reling dient.

Voordelen: Extra stevig/zwaar uitgevoerd, grote stappen snel thuis. Niet mooi, wel praktisch.
Nadeel: Niet praktisch verwijderbaar als ik iets groots naar boven wil leuren waarvoor het handig zou zijn als de reling tijdelijk weg zou zijn.

Optie 2:

Ik maak een echte, nette balustrade. Ik heb nog twee oude bedbodems met rechte latten erin:

20211006_124532.jpg

Dikke balk als basis waar ik sleuven in frees om de latten te accepteren. Links en rechts een dikke balk omhoog die eventueel aan de balken in de vloer gezekerd kunnen worden. Het hekje aan de lange zijde kan ik permanent fixeren (o.a. aan de dakspant die daar voorbij komt voor extra rigiditeit) + een balk langs de trapwang omhoog, en dan kan ik het hek van ~1m10 ertussenin met een verwijderbare bevestiging monteren. Op die manier kan ik het hek losklikken en eruit tillen wanneer nodig.

Voordeel: verwijderdbaar, en ziet er stukken netter uit.
Nadeel: Veel meer werk en potentieel minder stevig.


Wat voor optie #1 spreekt is dat een dergelijk hek waarschijnlijk dik/stevig genoeg is om eventuele zware balken/planken er gewoon overheen te sleuren. Dat zou alleen een probleem worden als er echt een meubelstuk oid overheen moet maar die kans lijkt me klein, ik wil de zolder vooral gebruiken voor opslag en drogen van hout, de afzuiging, dozen oude spullen en misschien de draaibank.
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.548
1.793
Emmen
bigbeardbuilds.nl
die bedbodems zou ik als balustrade op de verdieping gebruiken
voor tegen de zijkant van de wangen zou ik zelf een balustrade maken

Dit gaat inderdaad alleen om de verdieping, niet om de reling voor de trap zelf - die ga ik op maat maken.
Een voordeeltje voor optie #2 is de oefening: trapleuningen en balustrades maken is best nuttig om te kunnen.
 

AvdLinden

Actieve deelnemer
30 apr 2014
451
94
Ik zou het wel zo maken dat de balustrade op de verdieping eenvoudig weg kan. Anders beperk je de lengte van wat handig naar boven kan.
 

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.548
1.793
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Ik zou het wel zo maken dat de balustrade op de verdieping eenvoudig weg kan. Anders beperk je de lengte van wat handig naar boven kan.
Ik ben voor een hybride optie gegaan. Een gefixeerd, dik balkenhek aan de lange zijde:

20211006_151226.jpg

Ik maak een extra brede balk aan de wang van de trap (en de ligger waar die tegen rust) waar later de leuning tegenaan komt, en de 1m10 brede sectie in het midden die overblijft rust ik uit met een vergelijkbaar balkenframe, maar dan uit één gedeelte. Dat kan ik dan loshalen wanneer nodig. Het mechanisme waarmee ik dat wil doen bedenk ik me nog op, maar ik zorg dat hij ertegen leunt, niet erin.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.