Hoe krijgen we meer werkstukken op dit Forum.

7 mrt 2015
1.080
336
P'beek
Daad bij het woord (van wat ik zo op de telefoon kon vinden):

Een kastje (met vingerlasverbinding waar het maken van de jig meer werk was dan de kast). 1e echte projectje

21F31E8A-D791-43F0-B1DD-7D10904EA685.jpeg
Radiatorombouw van eiken afgewerkt met osmo hardwax
914AD35F-11DC-4D51-B5DF-3BDEE15BE2C2.jpeg
Kapstok ik eiken afgewerkt met osmo hardwax
FCC6D6BE-42BD-4B9A-8A79-C5D5D58307B4.jpeg
Een hondenbakstandaard afgewerkt met PU lak
37E9244C-63D8-4BAC-9A55-1D55BEFB4DA5.jpeg
Kastje in berken multiplex, afgewerkt met RAL9004 (bruinzwarte lak)
86C023B0-DE81-4DD6-AC90-49235F0D342D.jpeg
Watermuur voor groepen 1,2,3, uit Douglas hout, onbehandeld met goten uit bamboe
420D5969-1AAA-4A9D-8090-CD54DCF7C768.jpeg
Trappen opnieuw bekleed met eiken overzettreden, afgewerkt met Rubio pre-color zwart en zwarte monocoat.
6B8B5289-2437-4EEE-9F52-7910A7354E23.jpeg
Jig om stokken te draaien op je tafelzaag
F4D75AD9-3347-437D-839B-83A7F47C278A.jpeg
Notenhouten salontafeltje afgewerkt met osmo hardwax naar ontwerp van Chris Salomone (bekend als Foureyes). Tafel model is de silver fox.
B63EB7D2-0813-4D1F-BCDC-1D2F9711BDE2.jpeg
Kast in bijkeuken uit berken multiplex, nog onafgewerkt
21902B46-E00C-4B77-AF42-ECA7F54FA441.jpeg

Dat was m want er kunnen maar 10 foto’s aan :)
 

Wilco Flier

Post veel
28 apr 2008
1.777
447
Omgeving Kampen
www.wilcoflier.com
Ik snap Wim wel, er worden inderdaad weinig werkstukken geplaatst en de werkstukken die geplaatst worden ontvangen relatief weinig commentaar. Met het groter worden van het forum lijken er ook meer mensen bijgekomen te zijn die liever advies/commentaar geven dan werkstukken te laten zien of te bespreken.

Dat is ook een van de redenen dat ik überhaupt langzaam aan minder actief ben geworden. Ik vind het steeds lastiger om het kaf van het koren te scheiden qua adviezen en het resultaat is dan vaak dat ik er maar een boek bij pak of het zelf probeer uit te vinden. Ik geloof zeer zeker dat iedereen goede intenties heeft, maar dan ben je er nog niet. Een uitgesproken mening hebben over een gesteld technisch probleem is één ding, maar er zodanig veel kennis van hebben dat die mening ook gefundeerd is, is een heel ander verhaal. Bijdragen zoals 'vroeger' Tuoh of WR1944 dat deden mis ik zelf enorm. Die wisten waar ze het over hadden en konden dat ook op een goed leesbare manier opschrijven. Ik lees regelmatig hun oude bijdragen nog door voor tips en adviezen, als ik een probleem heb waarvan ik weet dat bijvoorbeeld Tuoh daar ook ooit eens over heeft geschreven.

Ik steek de hand ook in eigen boezem, ik scrol het forum ook hooguit ff door om te zien of er nog wat gebeurd en verder ook niet. Ik ben er achter gekomen dat ik liever hout bewerk dan erover schrijf. Heb ook eens geprobeerd een website/blog bij te houden en zelf ook wat via andere social media, maar het kwam daardoor niet van de grond. Goede foto's maken heb ik geen geduld voor wat vaak resulteerde in slechte op de telefoon gemaakte foto's wat ook niet meehelpt. Een verhaal erbij schrijven was ook echt huiswerk en dat alles is een goed recept voor weinig feedback denk ik, wat dan ook niet echt verder motiveerde. Wellicht hebben meer mensen dit?
 

TonP

Actieve deelnemer
31 mei 2020
346
126
Nou, ik vind een kippenhok of een hondenbakstandaard zeker net zo goed een werkstuk. Zoals met alles heb je uitersten maar het 1 doet nooit onder voor het andere.

Dus! Kom maar door met dat kippenhok!
Staat waar ie hoort. (Om chaos in dit topic te voorkomen]
 

HoutNerveus

Actieve deelnemer
8 mei 2020
305
430
28
Delft
vanbart.weebly.com
Er zijn een aantal rubrieken die echt voor werkstukken dienen. Je kunt die natuurlijk speciaal in het oog houden.

....

Opzich klopt dat, maar voor algemene werkstukken (dus niet draaien/houtsnijden/constructief timmerwerk/maritiem houtwerk) is dat subforum samengevoegd met werkplaats.
Ik denk dat het een sterke verbetering zou zijn als die gescheiden worden.

Wederom: met als voordeel dat de werkstukken niet bedolven raken door vraagtopics die inherent meer reacties uitlokken.
 
  • Leuk
Waarderingen: ornament en MartijnEHV

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.569
1.796
Emmen
bigbeardbuilds.nl
Ik heb binnenkort wat constructiewerk te posten (zoldervloer, trap), dat telt ook denk ik? :).

Mijn werkplaats moet aangepast worden om meer houtwerk te kunnen doen. Een van de eerste projecten die zal volgen zodra ik de boel op orde heb is het maken van een handwerkbank, het hout daarvoor ligt al tijden klaar. Het moet een ultra-stevige (zware) werkbank worden, vrijstaand, met een schaafstop, bankklem en van die klemmen die je vast moet slaan.

Ik beloof dus zeker weer met nieuwe projecten te komen, maar eerst moet de werkplaats veiliger :).
 

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
573
283
Een heel coherente reactie lukt mij nu niet, maar ik wou graag wat gedachten / gedragingen / inzichten delen.

  • Soms kom ik hier heel vaak, soms helemaal niet op dit forum. Dat heeft te maken met persoonlijke bezigheden die veranderen, interesses die alle kanten opgaan, gezinszaken die spelen of wat dan ook. In de afgelopen 2 jaar ben ik ook een jaar bijna nooit ingelogd, en mijn indruk nu ik weer even terug ben is niet dat het aantal werkstukken afgenomen is. Dus misschien is het ook een kwestie van perceptie?
  • Ik heb niet het idee dat dingen bedelven. Ik kijk alleen maar op "Wat is er nieuw", en als ik gelezen heb wat ik wil lezen druk ik op de knop "markeer forums als gelezen". De volgende keer zie ik dan alleen wat er sinds het laatste bezoek bijgekomen is.
  • Hoewel er veel vragen voorbijkomen waarbij ik alleen meelees leer ik daar ook veel van. Ik ben een leek op het gebied van bouwen, vind het best interessant om te zien hoe anderen dat aanpakken en de enorme kennisbron van dit forum benutten.
  • In het verleden ben ik uiterst actief geweest op een internationaal elektronica forum, met badges, met levels, met "members of the month" en al dat soort grut. Je merkt dan eerlijk gezegd nog sterker dat het altijd dezelfden zijn die bovenaan de rijtjes staan. Het was kinderlijk eenvoudig om verkiezingen te manipuleren, omdat de participatie op een forum met 20.000 leden door minder dan 100 leden gedaan werd. Inhoudelijk zie ik hier veel meer gebeuren dan daar, en wordt er mijns inziens ook best wel veel geparticipeerd. Ik denk niet dat badges / levels helpen, het kan zelfs tegenhouden om als nieuweling je in een discussie te mengen (zij hebben al level 12, ik ben nog maar level 1....) ondanks dat je op zo'n forum pas later merkt wie waar goed in is.
  • Ik vind het zelf leuk om te delen wat ik maak. Het is voor mij hobby, en ik haal er plezier uit als iemand "dat heb je mooi gedaan" zegt, of een rake opmerking plaatst over dat ik een verbinding misschien beter anders had kunnen maken. Daarom zet ik foto's neer van wat ik gemaakt heb, en ben ik al blij met een 👍 of een commentaar. Wanneer er veel comments komen en vragen is dat natuurlijk leuk, maar ik ben al lang tevreden met wat er hier gebeurt. Ik zie wel dat wanneer je hier alvast je plannen neerzet, en regelmatig updates doorstuurt je meer interactie krijgt. Dat is niet wat ik per se zoek, ik knutsel alleen in mijn schuurtje, en vind het leuk om de hele gang van zaken "ter leering ende vermaeck" te delen.
  • Wat ik wel lastig vind, is waar ik een topic moet plaatsen. Zo had ik laatst een lijst voor een borduurwerk, en is dat dan meubels? Nee... Dan maar in "Alleen foto en video". Of dat nou heel goed klopt weet ik niet. En dat kan misschien ook tegenhouden, of zorgen dat niet iedereen het ziet.
  • Ik vind zelf het plaatsen van werkstuk + "hoe heb ik het gedaan" leuk, maar ik heb ook wel dingen onder tijdsdruk gemaakt die eigenlijk wel cool zijn, maar niet zoveel uitleg hebben dat het een heel topic waard is (steunen voor zonnepanelen op plat dak, bijvoorbeeld).
Mijn ideeën ter verbetering:
  • Herverdeling van de topics, met een duidelijker onderverdeling "korte vragen vraagbaak" en "projecten". Alhoewel dat natuurlijk ook inmkeaar kan overlopen. Nou ja, misschien even beter over nadenken dan ik nu doe. In ieder geval zorgen dat dat respectvol gemodereerd wordt ("ik heb je vraag even op een andere plek neergezet waar hij beter past").
  • Een topic voor simpele fotootjes van projecten. Het onderwerp "Meld hier je oude nieuwe handgereedschap" is een leuke manier van delen, en geeft vaak snel goede reacties. Misschien zoiets zodat je lekker vlot een projectje kan delen. "Laat hier je laatste werkstuk zien"? Gewoon een fotootje, kan je later altijd nog wat discussie krijgen.
Eigenlijk ben ik best blij met dit forum :)
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.669
2.554
Gaanderen
Definieer werkstuk. Ik kan wat in elkaar timmeren en een schuurtje bouwen. Dat is voor mij een werkstuk. Meer skills en tijd heb ik niet.
Mijn kippenhok in de vorm van een Zweeds huisje is klaar. Is dat nu een werkstuk of een functioneel bouwsel?
Bij werkstukken denk ik direct aan mooie houtsoorten en exotische verbindingen, eindeloos schuren en dikke laklagen. Hoe wil je een ruwhouten kippenhok beoordelen tov een gepolitoerd kunstvoorwerp?
Jij zegt het prima. Hoe kan je appels met peren vergelijken? Moeten we dus niet doen. Werkstuk project of hoe je het ook wil noemen. Mijn bedoeling is om de technieken die bij houtbewerking gebruikt worden op een hoger plan te krijgen. En dit te laten zien net zoals het aantal posts vermeld staan.
De vraag is hoeveel rubrieken moet je willen i.v.m. overzicht. Je kan het niet iedereen naar zijn zin maken.
Het is dus meer bedoeld om de massa leden die weinig of niets posten er meer bij te betrekken.
En of het werkt weet ik niet maar als je niets probeert gebeurt er ook niets.
Hier is een linkje naar het bbq forum waar het behoorlijk werkt (wik heb de eerste genomen dus willikeurig)
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.669
2.554
Gaanderen
Ik snap Wim wel aan de ene kant maar.. 70% van dit forum zijn mensen die vragen hebben. En toch ligt hierin de kracht van dit forum. Er wordt altijd constructief meegedacht en op een nette manier antwoord gegeven. Dit zijn ook vaak de topics die de meeste views krijgen en de meeste reacties. Er zijn best wel veel topics van werkstukken die echt prachtig zijn terwijl die net de 1k views aantikken.
Ik moet zeggen dat ik zelf ook niet mega veel bijdraag. Ik ben maar enkele topics gestart met projecten die ik maak. Er zitten er nog enkele in de pijpleiding maar die plaats ik pas al ze helemaal af zijn. Dan kan de ’lezer’ ze in 1 ruk doorlezen.
Het gros van de bezoekers/forumleden zijn ook mensen die houtbewerken als hobby hebben. Als ik naar mijzelf kijk dan heb ik een redelijk drukke baan, een kleine die veel aandacht vraagt, enz. Dan is het lastig om veel ‘werkstukken‘ te maken. En ik denk niet dat het leuk is als er 500 topics worden gestart waarbij er veelbelovende foto’s worden getoond en we pas over 6 maanden het vervolg te zien krijgen.

V.w.b. de badges moet ik eerlijk zijn dat ik daar best huiverig voor ben. Ik ben ook op andere fora actief, het bbqgenootschap is daar 1 van. Daar hebben ze ook badges. Als je daar een keer pulled pork, beercan chicken en brisket hebt klaargemaakt dan krijg je 3 badges. De heilige 3. Dat je ze alledrie tijdens de garing compleet verneukt hebt en nog geen speklap kan grillen op een bbq boeit niet. Je hebt de drie badges dus hoor je bij ‘de grote 3’. Er zijn er genoeg die de grote 3 hebben en dan adviezen geven die kant nog wal raken. Terwijl ze niet kunnen bbq’en maar wel de badges hebben. Dat moet je gewoon niet willen zoiets.

ik zou eerder kijken om een schifting te maken in de topics. Wat is nu echt een vraag van mensen en wat zijn topics waarbij mensen hun werkstuk/constructie willen laten zien. Misschien kun je i.p.v. het aantal views of reacties ook een soort upvote button toevoegen. Dan kunnen de echte houtbewerkers onder ons (ik niet dus) een topic een ‘zetje’ geven zonder te hoeven reageren o.i.d. Als zo’n topic dan weer tevoorschijn komt in ‘new posts’ genereert het ook meer views. Dit nodigt de mensen dan misschien meer uit om dingen te plaatsen. Het brengt het dialoog dan denk ik meer op gang dan een badge.

Ik zal mijn leven ook beteren en hoop binnenkort weer een aantal kleinschalige werkstukken te kunnen plaatsen.

Mvg,

Boy S
Die van het bbq forum klopt wel op dat forum. Maar niet voor vele werkstukken hier. Als je een houtverbinding post met goede foto's kan je prima fouten zien.
Trouwens het verneuken van een BCC of PP is mij nog niet gelukt. De brisket ligt in de vriezer en gaat eind van de maand op de Q maar niet voor de sticker want een hele vond ik te groot. Maar ik dwaal af er zijn voors en tegens.
 

Mosseltje

Actieve deelnemer
9 jun 2019
459
628
47
Breda
Ik denk dat ik wel blij zou worden met 2 “what’s new” knoppen.
Eentje voor vragen en eentje voor showen.
Ik zal dan zelf minder vaak op “vragen” kijken en de show projecten zullen dan ook niet zo snel verdwijnen.

Verder ben ik erg blij met het forum. Vind het leuk om m’n knutselwerkjes te tonen en heb zelf niet zo veel te vragen. Daar ben ik toch te eigenwijs voor. :giggle:

Vond ook het wedstrijd initiatief leuk. Niet om dingen te winnen maar het motiveerde me wel om eens een kistje en een hamer te maken. Dat de wedstrijd uiteindelijk is doodgebloed vind ik niet erg. Heb lol gehad.

Wellicht zijn er meerdere mensen hier te porren voor een 3 maandelijkse challenge.
Telkens iets wat je uit je comfortzone haalt en “dwingt” nieuwe dingen te leren.

Bijvoorbeeld:
Zwaluwstaartje maken zonder powertools
Groen hout stoeltje maken
Snij eens een lepel of een woodspirit
Een Japanse houtverbinding
Inleg werk
Één plank mdf/multiplex/osb kunstwerk
Vlechtwerk van wilgentakken
etc
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.669
2.554
Gaanderen
Nee dit bedoel ik zeker niet. Ik bedoel een soort upvote button waarbij je dus een stem kunt uitbrengen waar iedereen op drukken (per draadje eenmalig o.i.d.). Als ik naar mijn eigen woodworking gedrag kijk dan gaat het zo: Ik kijk er bijna iedere dag op en gebruik dan voornamelijk de button ’new posts’. Een werkstuk wat voorbij komt is dus afhankelijk van het aantal vervolgreacties van andere forumleden wil het echt de aandacht krijgen. Het wordt namelijk al snel bedolven tussen alle draadjes van mensen die een overkapping willen maken en naar advies zoeken. Hier is overigens niets mis mee hoor, maar ik denk wel dat dit ook wel een beetje hetgeen is waarmee de topicstarter mee zit (corrigeer me als ik verkeerd zit wim).

Zoals ik al zei zijn ruwweg 70% van alle draadjes mensen met vragen. Zij zijn hier voor specifieke zaken en als ze hun antwoord hebben zijn ze tevreden. Maar je krijgt wel mega veel draadjes waardoor de draadjes met echte werkstukken worden begraven tussen draadjes met mensen die een vraag hebben. Dit zullen dus ook minder snel mensen zijn die hun stem uitbrengen/ een draadje een schopje geven middels een upvote button. Wat je dus zult zien is dat de echte die-hards woodworking leden meer geneigd zijn om te stemmen, en daarmee dus de draadjes met werkstukken weer in de picture brengen (zonder dat mensen echt een reactie moeten plaatsen). En op den duur zal dit wellicht mensen ook meer uitnodigen om werkstukken te posten hier.

Het is dus geen exclusieve club maar pure statistiek. Juist met de badges creëer je in mijn ogen een exclusief clubje. Daar is verder ook niets mis mee maar dan moet je wel echt duidelijke basisregels stellen. En niet zoals het er op andere fora’s aan toe gaat met badges.
Het is niet mijn bedoeling om een exclusief groepje te maken, alleen maar om meer mensen aan houtbewerken te krijgen.
Ik onderschrijf het meeste in de eerste alinea maar niet de laatste zin. Ik volg ook bijna alleen de nieuwe posts en heb geen last van allerlei nieuwe draadjes. Bij het belletje komen de nieuwe reacties.
Als het goed is moeten de werkstukken in een ander topic staan dan de gewone vragen.
 
  • Leuk
Waarderingen: luk knops en BoyS

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.669
2.554
Gaanderen
Daad bij het woord (van wat ik zo op de telefoon kon vinden):

Een kastje (met vingerlasverbinding waar het maken van de jig meer werk was dan de kast). 1e echte projectje

Bekijk bijlage 107533
Radiatorombouw van eiken afgewerkt met osmo hardwax
Bekijk bijlage 107534
Kapstok ik eiken afgewerkt met osmo hardwax
Bekijk bijlage 107535
Een hondenbakstandaard afgewerkt met PU lak
Bekijk bijlage 107536
Kastje in berken multiplex, afgewerkt met RAL9004 (bruinzwarte lak)
Bekijk bijlage 107537
Watermuur voor groepen 1,2,3, uit Douglas hout, onbehandeld met goten uit bamboe
Bekijk bijlage 107538
Trappen opnieuw bekleed met eiken overzettreden, afgewerkt met Rubio pre-color zwart en zwarte monocoat.
Bekijk bijlage 107539
Jig om stokken te draaien op je tafelzaag
Bekijk bijlage 107540
Notenhouten salontafeltje afgewerkt met osmo hardwax naar ontwerp van Chris Salomone (bekend als Foureyes). Tafel model is de silver fox.
Bekijk bijlage 107541
Kast in bijkeuken uit berken multiplex, nog onafgewerkt
Bekijk bijlage 107542

Dat was m want er kunnen maar 10 foto’s aan :)
Prachtig, die bijkeuken kast is mijn volgende project maar ik hoop dat niet iedereen in dit topic zijn foto's gaat posten.
Ik post ook niet alle projecten die ik maak. Het gewone timmerwerk plaats ik niet. Ik heb een nieuwe deur gemaakt en afgehangen. Voor mij zit daar weinig toegevoegde waarde in. Deur is gezaagd uit plaat, meerpuntslot en scharnieren zijn met een mal gefreesd.
 

Bert Vanderveen

Oud hout
1 sep 2015
2.760
733
Enschede, Twente
Ideetje: Sinds de nieuwe forumsoftware is er een vast blokje rechts waarin nu de tekst "Deze plek is voor …" staat. Als je daar nou eens iets zet in de trant van "Laat je werkstukken zien op dit forum, daar maak je medegebruikers blij mee. En verdien je misschien een duimpje!"
En onder de streep: "Doe dat wel in één van de subfora: xxx, xxx."

Jullie snappen wel wat ik bedoel, hoop ik. Graag duimpjes als ondersteuning (haha!)…
 

Lars.

Post veel
26 nov 2014
850
63
Thuis
Ik moet zeggen dat ik de laatste paar jaren ook amper actief was op het forum. Ik heb net een post aangevuld van 2 jaar geleden.... Dat topics ondergesneeuwd worden is denk ik ook wel zo. Iemand anders schreef net ook dat iets van 70-80% vragen zijn of iemand die advies willen ergens over. Uiteraard geen probleem maar vaak zijn het een beetje luxeproblemen en die vind ik wat minder interessant, het gaat soms ook over het indelen van een werkplaats en ik weet dan niet hoe ik daar een meerwaarde kan zijn. Het kan misschien geen kwaad om een rubriek te openen waar alleen werkstukken worden gepresenteerd zonder dat er een discussie wordt gestart over hoe de indeling van iemands werkplaats is;-)

Overigens heb ik een aantal jaren geleden geprobeerd om wat meer bedrijvigheid te krijgen op het forum door een houtquiz te introduceren. Had het idee dat de meeste dit nog wel leuk vonden maar het probleem was dat er geen prijs aan verbonden zat behalve als ik die uit eigen zak betaalde en dat vond ik (ook omdat ik toen nog student was) iets te ver gaan. Als er weer genoeg animo voor is kan dit weer gestart worden...
 
  • Leuk
Waarderingen: Wim Kluck en MartijnEHV
Ik denk dat de challenge een stap in de goede richting is.

Maar zorg voor duidelijke regels en duidelijke begin-, eind datum en uitslag.
Maak dan een ere galerij voor de winnaars per jaar.

Je moet het zelf leuk vinden om te doen. Het plaatsen van een uitgebreid verslag kost ook tijd en energie.
Gadgets, sterren of bonus punten ............. Ik weet het niet of dat zinvol is.

Een koppeling van de wedstrijd naar YouTube of ander platform genereert mogelijk meer kijkers.

En natuurlijk hebben wij allemaal baat bij onze Opendag Hout die er helaas de opgelopen 2 jaar niet is geweest.


Groet Edwin
 
  • Leuk
Waarderingen: BossyRangs en Nerf

TonP

Actieve deelnemer
31 mei 2020
346
126
Maak wat subrubrieken met projecten. Liefst gedetailleerd. Bijvoorbeeld een rubriek “kippenhokken” of “slabakken en kommen” .
De leukste/beste/mooiste inzending komt bovenaan te staan. Beoordeling middels vind-ik-leuk meldingen.
niks ingewikkeld en iedereen staat vrij commentaar te plaatsen. Positief of negatief. Liefst geen inhoudelijke welles-nietus discussie want dat verstoord te veel.
 
7 mrt 2015
1.080
336
P'beek
Maak wat subrubrieken met projecten. Liefst gedetailleerd. Bijvoorbeeld een rubriek “kippenhokken” of “slabakken en kommen” .
De leukste/beste/mooiste inzending komt bovenaan te staan. Beoordeling middels vind-ik-leuk meldingen.
niks ingewikkeld en iedereen staat vrij commentaar te plaatsen. Positief of negatief. Liefst geen inhoudelijke welles-nietus discussie want dat verstoord te veel.
JA precies, gewoon een plek waar je foto’s kwijt kunt en 1 regel tekst, verder niks…. Geen discussies, geen gedoe “ik zou het zo of zo hebben gedaan” etc. Lijkt me ook wel wat.
 
  • Leuk
Waarderingen: Henk H

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.