Paneel deur voor binnen.

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
9.229
3.077
Zie dat het setje met een 8mm as een tientje duurder is. De goedkope is met een 1/4 inch as.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
9.229
3.077
Je flu messen gaan niet lang scherp blijven bij het frezen van multiplex. En hardmetalen flu messen zijn een beetje te duur voor zo'n klusje.
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
8.090
2.245
Klein-Brabant, Vlaanderen

Bijlagen

  • 1731269005126.png
    1731269005126.png
    68,4 KB · Weergaven: 7

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
9.229
3.077
Je hebt voor die flu messen niet alleen een freeskop nodig, maar ook een spilfrees.
 

Bert Vanderveen

Oud hout
1 sep 2015
3.026
891
Enschede, Twente
Even over de vormgeving: je wilt door groeven te maken onder een hoek van 45 graden of daaromtrent de suggestie opwekken dat het om planken gaat waarmee de panelen gemaakt zijn. Aangezien je kiest voor berken multiplex als materiaal levert dat een heel evident probleem op:
De nerven van het dekfineer lopen niet parallel aan de groeven. Ziet er raar uit. Wil je dat oplossen door het paneelmateriaal een kwart slag te draaien, dan heb je ten eerste meer materiaal nodig & gaat het aan een van de kanten nog steeds niet kloppen - wat je weer moet oplossen door de vorm daar te spiegelen of door twee dunnere multiplex delen te verlijmen tot panelen, met de correcte oriëntatie van de groeven. Best ingewikkeld, vind ik.

Dan is er nog een visueel aspect: gaan de groeven 'stoppen' bij de de staanders en liggers. Indien niet, krijg je rare 'gaten'. Wil je wel een haakse stop, dan gaat niet zomaar. Je zou dan een rechte groef rondom moeten maken die je weer opvult, of je moet de staanders/liggen profileren, enz. Ook best ingewikkeld.

Vervolgens is er nog iets vervelends als het om de v-groeven gaat: maak je die dieper dan de laagdikte van het dekfineer, dan komt de laag eronder in het zicht. Die is in het algemeen van een mindere kwaliteit dan de dekfineren, vaak opgebouwd uit meerdere stroken & dat levert zichtbare overgangen op in de groef - niet fraai, denk ik. Beperk je de freesdiepte tot net iets minder dan de laagdikte, zou het effect wel eens zo minimaal zijn dat het er niet meer toe doet.

Berken multiplex is trouwens zoals hier al gezegd geen makkelijk materiaal om te frezen - zeker niet met een goedkoop freesje, dat gaat een hoop frustratie opleveren.

Het is een beetje dubbel dat je iets wilt maken dat lijkt op een klassieke deur met planken als panelen en dan kiest voor een materiaal (berken mpx dus), dat zich daar niet voor leent. Dan kun je beter óf de vorm versimpelen tot een klassiek paneel-model, óf als je de vorm echt wil bijvoorbeeld MDF op hardhouten multiplex toepassen voor in ieder geval de panelen. Dan gaan die groeven prima; je moet dan wel (dekkend) schilderen. Weer een beslismoment, maar dat is op de 3500 beslissingen die een mens gemiddeld per dag neemt te verwaarlozen…

(Kijk een bij Bradshaw Joinery op YouTube hoe hij deuren maakt — die zijn technisch volmaakt, wat mss wat hoog gegrepen is, maar geeft wel een goede indruk.)
 
  • Leuk
Waarderingen: RVester
Nee, ik wil dat niet doen met groeven, ik wil plankjes maken van 120mm hoog en deze voorzien van een mes en groef, vervolgens wil ik er een schuin kantje aan zetten.
Dat ik de plaat 45 graden moet draaien in verband met de nerf had ik al op gerekend, maar stom van me misschien, de nerf aan de andere kant heb ik even niet bij stil gestaan. Die nerf komt dan haaks te staan op mijn naden.
Misschien ga ik de paneel van ander hout maken.
Vuren/grenen gaan teveel trekken, is douglas dan wat? of trekt dat ook teveel?
Zwart MDF kan misschien ook, mijn sitewerkbank heeft ook een zwart MDF blad.
Is wel een mooi contrast, of hardhout kan natuurlijk ook.
De bedoeling is dat ik het niet gaat schilderen, ik wil het behandelen met Osmo denk ik.

_ 2024-11-11 om 20.20.02.jpg

_ 2024-11-11 om 20.21.46.jpg
 

Emilio

Oud hout
1 nov 2012
2.579
446
Dordrecht
Ik blijf me verbazen; je hebt haast, gaat een prima paneel in stroken zagen zonder noodzaak om het vervolgens weer in elkaar te lijmen? En het alternatief is massief, wat niet stabiel genoeg was, of zwart MDF. Nu ben ik erg benieuwd hoe je dat wilt doen mocht het zwart MDF worden, ga je de boel dan ook in stroken zagen en weer in elkaar zetten?
Als je trouwens iets bijzonders wilt zou je kunnen overwegen om een dubbel lijnenpatroon in zwart MDF te frezen, een soort wafelpatroon, en dat dan als paneel te gebruiken. Dan is je idee voor het kader ook veel logischer aangezien je dan bewust 2 verschillende materialen gebruikt.
 
  • Leuk
Waarderingen: ZotVanHout
Hmm, zo'n waffel patroon is misschien ook wel mooi ja.

Maar het maakt toch helemaal niet uit hoe ik het doet, dat ik het anders doet dan iemand anders.
Ik probeer wat dingen uit, gaat ook vaak wel eens mis en soms goed, vaak tussentijdse veranderingen.
Geeft toch allemaal niet, ik hoef me toch niet telkens te verantwoorden?
Wafelpatroon is oprecht een leuk idee, ga ik ook denk ik doen (nog niet 100% zeker)
Lekker op mijn manier eigenwijs mijn ding doen, heerlijk, hoe vet is dat als dat kan.

En ja, ik luister ook wel naar andere mensen, ja ik ben jullie dankbaar voor jullie hulp, ja, soms doe ik het dan toch anders en soms niet.

Wat betreft "vervolgens weer in elkaar te lijmen", nee het was de bedoeling die panelen niet te lijmen.
En het frezen van die mes en groef is gewoon omdat ik het wil proberen, kijken hoe het gaat.
Ik kan ook hier laten van 18mm dik 115mm hoog meranti kopen met mes en groef, maar dan kan ik ook gelijk de hele deur kopen. Maar dat wil ik nou net niet.
 

jorisvh

Post veel
ik vind het wel een cool idee om, ook al zijn daar geen technische redenen voor, de traditionele opbouw voor een massief houten deur in multiplex te repliceren.
de snelste manier om een deur te hebben gaat het niet zijn.
een leuke oefening om nieuwe dingen uit te proberen wel.
het laagjespatroon gaat op de zaagkanten en overal waar je een schuin kantje freest zichtbaar worden. als je een deur met massief uitzicht verwacht, kan je dat vreemd of zelfs lelijk vinden. als je een deur wil die er net wat anders uitziet, kan je dat origineel en mooi vinden.
gewoon doen als je daar zin in hebt.

ik heb ooit een schommelstoel die ik eerst in massief gemaakt had opnieuw in multiplex gemaakt heb, met dezelfde opbouw (frame uit stroken, verbonden met domino’s) ipv het frame uit 1 stuk plaat te halen wat veel eenvoudiger geweest zou zijn. why not? easy•rocker•v2.0 schommelstoel in “massief berken multiplex”
1731394652284.png

de discussie over de nerfrichting begrijp ik niet. multiplex is symmetrisch opgebouwd en de dekfineren hebben dus dezelfde nerfrichting. als je er stroken van zaagt loopt de nerf helemaal niet langs aan de ene en dwars aan de andere kant.

ipv veer en groef zou je ook de stroken aan beide zijdes kunnen inzagen met een standaard 3,2mm zaagblad en er een losse veer uit 3mm berken triplex in steken. maar dat is alweer een tip om het sneller en eenvoudiger te maken en als dat de bedoeling was, zou je idd beter een verfdeur halen in de bouwmarkt.
 
  • Leuk
Waarderingen: knotwilg
Erg mooi geslaagde stoel geworden en die lagen op de randen is net dat detail wat het net extra mooi maakt.
Berken multiplex is voor mij een mooi materiaal, ik wil ook mijn werkbank er van maken met zwarte MDF als blad. Dat wordt zeker mooier als mijn huidige werkbank, 2 stapels euro pallets 6 hoog.
de discussie over de nerfrichting begrijp ik niet. multiplex is symmetrisch opgebouwd en de dekfineren hebben dus dezelfde nerfrichting. als je er stroken van zaagt loopt de nerf helemaal niet langs aan de ene en dwars aan de andere kant.
Hier twijfelde ik ook al een beetje aan en ik ga daar vandaag gelijk naar kijken als ik op de zaak ben.
Maar ik nijgt nu wel naar de zwarte MDF paneel met waffel volgens idee van Emillio en met het kussen idee van Knotwilg. Ik denk dat dit wel een erg mooi effect gaat geven. De randen van het frame waar het paneel in gaat aan de buitenzijde maak ik denk ik kwart rond iets, waardoor je de laagjes meer kan zien van de berken multiplex.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.