Kunz sponningschaaf beitel werkt los

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
326
35
Hoi allemaal,

twee jaar geleden kocht ik een Kunz sponningschaaf als beginnend houtbewerker. Ik probeerde hem op vurenhout en dat ging moeizaam: de beitel schoot vaak los en botste op noesten. Nu, ruim twee jaar later, heb ik meer ervaring met houtbewerking met de hand en wil ik opnieuw een sponning schafen en haalde ik de Kunz schaaf er weer bij. Ik had hem twee jaar terug al met de hand geslepen, mbv een Veritas hoek instelling hulpstuk. Echter, ook nu blijf ik een matig gevoel houden bij deze Kunz schaaf: de beitel schuift regelmatig terug, vooral bij noesten, maar ook op hout zonder noesten, maar dan duurt het wat langer. Ik heb de schroef waarmee je de klemkracht van de dekbeitel (?) op de schaaf instelt al vaster gezet, maar tevergeefs.

Dit effect is er niet bij mijn opgeknapte houten schaven: daar luistert het wat nauwer bij het instellen van de beiteldiepte met hamer, maar eenmaal op juiste diepte werkt de beitel hier niet meer los. Wel kost het bij deze schaven meer moeite de beitel weer los te tikken. Bij mijn andere stalen schaven, waar je de beiteldiepte met wieltje / schroefdraad instelt, werkt dit soepel en eenvoudig (ik heb enkele tweedehands Juuma schaven). Deze werken nauwelijks los. Alleen de Kunz doet dat, en die heeft ook een ander mechanisme: geen schroefdraad met stelwieltje, maar hefboompje met kartels in de schaafbeitel.

Samengevat ben ik benieuwd of ik zelf iets verkeerd doe, of dat het inherent aan deze schaaf is?
 

thomasz

Post veel
11 apr 2015
2.344
1.027
Omgeving Leiden
Naar mijn weten zijn alle Kunz schaven groen en vallen daardoor nogal op.
Weet niet of ts onderstaande schaaf bedoelt.


 

Bijlagen

  • s-l1200.jpg
    s-l1200.jpg
    47,4 KB · Weergaven: 21

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
326
35
Hoi allemaal, dank voor jullie reacties. Ja, het is de schaaf uit de afbeelding hier boven. En ik wet de beitel ook.
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
5.099
1.062
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
Naar mijn weten zijn alle Kunz schaven groen en vallen daardoor nogal op.
Nee, er is ook een serie Kunz schaven die er 'normaal' uitzien - die zijn een stuk duurder, en naar verluidt ook kwalitatief een stuk beter.

[EDIT] de Kunz Plus serid [EDIT]

De groene Kunz schaven vind ik persoonlijk kwalitatief uitermate teleurstellend. En dat is het understatement van de week. Laatst tegen beter weten nog een Kunz 53 spookschaaf aangeschaft - een kloon van het Stanley-model met de variabele throat-opening. Ik had namelijk een exemplaar nodig waarvan ik de beitel kon vernaggelen (grootste deel van het scherp wegslijpen zodat ik nog maar een smal snijdend stukkie overhoudt), en daar wilde ik niet een van mijn 'antieke' Stanley's aan opofferen. Maar het ding werkt zo slecht dat ik m na 2 pogingen heb weggemieterd - zelfs de chinese budget spookschaven van Toolstation werken een klap beter. Uiteindelijk heb ik speciaal hiervoor toch nog maar een extra antieke Stanley 53 aangeschaft - waarbij de Toolstation spookschaaf voor het grove werk wordt gebruikt en de Stanley voor de finishing touch...
 
Laatst bewerkt:

Paul90

Actieve deelnemer
25 jan 2021
497
224
De groene Kunz schaven vind ik persoonlijk kwalitatief uitermate teleurstellend. En dat is het understatement van de week.
Bijzonder, want die sponningschaaf bijvoorbeeld kost wel 169€? Die van Peaktool kost iets meer dan de helft en doorgaans wordt dat merk goed gewaardeerd voor de prijs/kwaliteit-verhouding.
 

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
326
35
Hoi, dank weer voor de reacties! Hij was inderdaad niet eens zo goedkoop...
 

RVester

Actieve deelnemer
11 nov 2022
218
90
Delft
Ik durf wel een paar aannames te doen over waar je naar zou kunnen kijken om dit ding te laten werken. Ik zou kijken naar waar alles op elkaar aansluit, dus
-sluit de beitel goed aan op het bed
-sluit de dekbeitel goed aan op de beitel

Verder, een verschil tussen de meeste no78 en de kunz is dat het duimschroefje een stuk kleiner is, waardoor je (vermoed ik) minder druk uitoefent op de beitel met de keerbeitel. Ik vermoed een metrische draad, dus je zou eens kunnen kijken voor een andere duimschroef waarmee je wat meer grip hebt.
 

SunRayes

Oud hout
11 sep 2011
2.837
198
Rotterdam
Als de beitel los komt, klinkt dat als een slecht werkende dekbeitel. Misschien werkt de rode verf van die dekbeitel als een smeermiddel waardoor de snijbeitel niet goed vast gehouden wordt.

Je zou er mee terug kunnen naar de winkel waar je hem gekocht hebt. Als je zoveel betaald, mag je ervan uitgaan dat het prima werkt.
 

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
326
35
hoi, bedankt voor de tips, ik ga uitzoeken of de dekbeitel goed op de beitel aansluit.
 

Schaafnerd

Actieve deelnemer
12 jul 2024
83
117
Vlijmen
Hhhmmm vreemd dat de beitel los komt… is het alleen de beitel of ook de dekbeitel die beweegt? als je weet welk deel/welke delen er precies bewegen kan je achterhalen welk deel van de schaaf niet goed functioneert. Sowieso wel vreemd, zeker aangezien hij ook nog met de ribbels in de ”diepte-hendel“ valt. Je zou kunnen kijken of de hendel ook terug beweegt. misschien dat de hendel en de beitel niet lekker op elkaar passen :unsure:.
 

SunRayes

Oud hout
11 sep 2011
2.837
198
Rotterdam
De diepte hendel heeft geen blokkeer stand.
Die houdt dus niks tegen.
Het enige wat de snijbeitel tegenhoudt is de druk van de dekbeitel.
En die kan je alleen instellen met de twee schroefjes.
Je zou de voorste schroef (die het dichtst bij de snijkant) wat meer naar buiten kunnen draaien zodat de hoek groter wordt. Je moet de achterste schroef (bij de diepte-hendel) dan meer indraaien.
En je zou kunnen kijken of het contact tussen de dekbeitel en snijbeitel schoon is. Dus geen rode verf. Of fabriek-olie.
 

hans81

Actieve deelnemer
30 dec 2020
326
35
hoi, ik zie dat er wel rode verf tussen de dekbeitel en de snijbeitel zit: de dekbeitel is namelijk overal rood gelakt. Ik heb de lak er af geschuurd daar waar deze contact maakt met de snijbeitel. Maar het maakt weinig of geen verschil...

Ik overweeg nu een tweedehands Ulmia sponningschaaf te kopen. Hebben jullie enig idee of dat kwalitatief goed is? En dan ook nog de volgende vraag: er bestaan exemplaren waarvan de beitel haaks op de beweegrichting van de schaaf staat in horizontaal vlak, bijv. haaks op de draad van het te schaven hout.

Maar ik zie bij sommige sponningschaven ook wel dat de beitel onder een kleine hoe staat, horizontaal gezien. Dit zou gunstiger zijn bij schaven haaks op de draad van het hout. Kunnen jullie misschien nog zeggen of laatstgenoemde beitelpositie / schaaf nog de voorkeur geniet?

Ter illustratie heb ik van beide opties een foto toegevoegd:

falzhobel-ece-301048-4.jpg

s-l960.jpg
 

thomasz

Post veel
11 apr 2015
2.344
1.027
Omgeving Leiden
De ' schuine beitel' heeft hetzelfde effect als een gewone schaaf die je niet in de schaafrichting houdt, maar enigszins scheef erop waardoor de beitel een wat meer snijdende beweging maakt.
Zodat ik inderdaad voor de schuine beitel zou kiezen. Ik denk niet die anders geslepen is.
 

hdv

Post veel
24 nov 2019
1.092
564
Noord-Veluwe
Ik heb beide Veritas scheve sponning schaven (Skew Rabbet Plane) en voor mij is het best een groot verschil ten opzichte van een recht schaafijzer. Niet alleen qua arbeid (zoals thomasz terecht zegt door de meer snijdende beweging van het ijzer), maar ook omdat de schaaf naar het hout wordt toe getrokken tijdens het schaven. Dat is best fijn.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.