Grote aankopen

LeonvB

Actieve deelnemer
23 nov 2014
694
68
Bij ieder stuk gereedschap vraag ik me af: hoe vaak heb ik het nodig, en wat zijn de kosten van huren of uitbesteden, etc. Als je een duur stuk gereedschap maar eenmalig gebruikt voor een korte klus dan is huren een goede oplossing: wel vaak een prima kwaliteit gereedschap, maar niet de hoge aanschaf.

Als multitool heb ik een heel goedkoop prul bij Cranenbroek vandaan genomen. Ik gebruik het niet heel vaak, maar als het nodig is, is het vaak lastig met een ander stuk gereedschap op te lossen. Dus wel een multitool aangeschaft maar een goedkope van 35 euro. Voor dat geld kun je niet tobben: een paar keer heen en weer rijden om er een te huren is al duurder.

Als schuurmachine had ik op een gegeven moment een Parkside bij de Lidl vandaan. Mijn normale was defect gegaan, dus die maar even gehaald. De klus moet toch af. Die Parkside trilde te veel waardoor mijn handen gevoelloos werden. Daar is een Mafell voor in de plaats gekomen: daarop bezuinigen kost je mogelijk je baan en veel inkomsten, want die zenuwschade kan permanent worden als je door blijft gaan. En huren is bij dit gereedschap geen optie voor mij, want daarvoor gebruik ik het te vaak.

Soms is kiezen trouwens best wel lastig: bij het aanleggen van de vloerverwarming hebben we zelf de voorbereidingen gedaan, en daarvoor was een betonslijper nodig. Het was zeker 3-4x een dag, plus 1-2 kommen om af te rekenen. Huren was 45 per dag, plus 120 per kom. Aanschaffen van de bekende merken kwam op 500-600 euro. Bij Hornback toch maar een Eibenstock (incl. 1 kom) voor 220 euro aangeschaft, en die heb ik inmiddels 6-7x gebruikt. Met een betonnen skelet is dergelijk gereedschap toch handiger om in huis te hebben als ik dacht. Het infrezen van de verwarmingsleidingen heb ik trouwens laten doen, want dat is echt gespecialiseerd werk. Zelfs de meeste installatiebedrijven beginnen er niet aan maar besteden dat uit.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
2.884
263
Ik ben blij dat mijn vrouw ook gereedschap verzameld. Vaak als ik tegen een uitgave zit aan te hikken, zegt zij van ga dat ding toch halen. Met haar gereedschap gaat dat anders om. Ik geef makkelijker geld uit voor gereedschap voor mijn vrouw, dan voor mij zelf. Het nadeel is dan weer, dat je op een gegeven moment ruimte te kort komt. Maar na wat aandringen van mijn kant, heeft mijn vrouw een bedrijfshal gekocht en hebben we weer wat meer ruimte.
 

DannyL

Actieve deelnemer
11 jan 2017
285
37
Omg. Eindhoven
Mijn wederhelft vind houtbewerking ook een dure bezigheid..
Maargoed, zij heeft er ook profijt van als ze iets gemaakt wil hebben.
Over het algemeen laat ze mij gewoon m'n gang gaan, omdat ik meestal alleen koop wat ik nodig heb. En daarnaast heeft iedereen z'n eigen hobby's :)

Maar als je het financieel makkelijk kan dragen, zou je eigenlijk geen overtuiging nodig moeten hebben.
Als het financieel lastig gaat is de vraag altijd of het echt nodig is.
 

Peentjens

Actieve deelnemer
29 mei 2020
70
20
Amersfoort
Casselt,
Zo veel reacties, zo veel insteken maar... Heel concreet: "dat heb je niet nodig" lijkt me lastig in te schatten voor haar. "dat is te duur" is er eentje die je prima met andere uitgaven (van haar wensenlijst) terug kunt geven. Ik doe nu de aanname dat alles uit een gezamenlijke pot gaat.

Dan is er het punt van de verhuizing en de bijbehorende klussen. Je kunt een tafel/kast/<vul object naar keuze in> kopen, of het gereedschap + materiaal ervoor kopen en het zelf maken. Er is een gerede kans dat je de eerste keer duurder uit bent. Maar de tweede keer koop je veel minder gereedschap, de derde keer alleen nog materiaal. En dan heb je na x keer evenveel uitgegeven, maar heb je, naast de gewenste kast etc, een set gereedschap (die volgende projecten goedkoper maken).

Tot slot is er het punt dat een hobby geld mag kosten. Zonder in andermans budget te kijken - niet iedereen heeft dezelfde spaarrekening - lijkt me dat, naar redelijkheid, een goed uitgangspunt: wil je golfen, heb je clubs nodig. Wil je mountainbiken, heb je een fiets nodig. Als je hobby niks mag kosten rest je weinig anders dan avond aan avond voor de buis te zitten...
 

MartijnEHV

Actieve deelnemer
22 jan 2018
230
83
Eindhoven
Er zijn hier meerdere discussies geweest en volgens mij zijn de meeste forumleden het eens: zelf maken is vrijwel altijd duurder dan standaard meubels etc. kopen. Dus het argument "duur gereedschap betaald zichzelf terug" is voor de hobbyist moeilijk waar te maken ben ik bang. Het is natuurlijk wel zo dat je door zelf dingen te maken alles precies op de maat en manier krijgt zoals jij (en misschien je vrouw) het wil; een kastje dat precies in jouw nis past heeft IKEA niet.
Gelukkig heb ik deze discussie thuis nooit gehad maar als ik kan kiezen tussen de vrede bewaren met mijn wederhelft of mooier gereedschap, dan is het byebye Festool en hello parkside! Maar dat is natuurlijk een heel persoonlijke mening die voor iedereen anders kan zijn 😁
 
  • Leuk
Waarderingen: GerardusR

KMvrtr

Nieuw lid
5 aug 2018
23
4
Hellendoorn
+1. Alleen gaat er geen 'zakgeld' naar de eigen rekening, maar een vast bedrag naar de samenrekening en de rest blijft op de eigen rekening. Duurdere gezamenlijke rekeningen worden dan ook nog wel eens betaald van beider rekeningen, beetje afhanklelijk van bijvoorbeeld gezamelijke spaarsaldo. Bevalt voor ons prima.
Same here!
 
  • Leuk
Waarderingen: GerardusR

casselt

Actieve deelnemer
13 apr 2020
50
38
Groningen
Ik heb wat losgemaakt merk ik hahaha!
Gezien de aanstaande verhuizing + verbouwing hebben we alle inkomsten gezien de uitgaven even samengevoegd dus vandaar dat ze zich afvraagt of het dus moet voor die prijs (Wat natuurlijk niet meer dan terecht is). Natuurlijk hebben jullie gelijk dat alles in goed overleg moet gaan en de vrouw gaat ongetwijfeld mee in mijn feilloze argumentatie na alle kunde en kennis die ik met jullie antwoorden heb opgedaan.

Zonder dollen, ik was benieuwd hoe iedereen dit aanpakt en wou dit op een luchtige manier aankaarten met een topic. Bedankt voor alle reacties!
 
  • Leuk
Waarderingen: DannyL en Marijn

GillesT

Actieve deelnemer
13 jan 2019
69
13
Wijk bij Duurstede
Bij ons is de afspraak dat als ik het ding uit de winkel kan maken, dat ik het geld dat we er voor zouden betalen mag besteden aan apparatuur :)
 

jpandriesse

Oud hout
17 nov 2009
2.958
288
Het land van Maas en Waal
Als schuurmachine had ik op een gegeven moment een Parkside bij de Lidl vandaan. Mijn normale was defect gegaan, dus die maar even gehaald. De klus moet toch af. Die Parkside trilde te veel waardoor mijn handen gevoelloos werden. Daar is een Mafell voor in de plaats gekomen: daarop bezuinigen kost je mogelijk je baan en veel inkomsten, want die zenuwschade kan permanent worden als je door blijft gaan.

Het spijt me wel, maar dit is een vergelijk waarbij je overduidelijk enkel voor jezelf de dure aankoop wil goedpraten (cognitieve dissonantie). Je geeft hier ongeveer twee uitersten van het gereedschapspectrum weer, daar zit nog een enorme hoeveelheid tussen welke ook had voldaan.
 

HoutHans

Actieve deelnemer
1 mei 2012
442
15
Ha, een leuke discussie hier. Ik zie het niet direct als probleem en ben het eens met Fons. Je wilt samenleven met iemand en dat houdt in dat je moet overleggen over grote uitgaven. Of dat nu schoenen of schuurmachines zijn. Daarbij doe je beide water bij de wijn. Daarbij kun je openlijk spreken over de kosten en baten van de aanschaf, en onder die baten valt ook de lol die je van je hobby hebt en die je elkaar moet gunnen. Soms kun je bij die baten ook de vermeden kosten in de winkel meewegen (de tafel die ik ga maken als mijn hout droog genoeg is, zou ruim 10K moeten kosten in de winkel; de woonkamer die we gebouwd hebben vermoedelijk nog wel flink wat meer), maar meestal zitten de baten simpelweg in de levensvreugde die het fijn kunnen uitoefenen van een hobby met zich brengt.
 
  • Leuk
Waarderingen: casselt en Athanor

mk23

Post veel
12 okt 2016
809
67
omgeving Rotterdam
Ik maak nu de tuin klaar voordat de tuinman alles aanpakt. Dat is een aardige besparing die ik inbreng. Toen ik een reciprozaag wilde kopen om de dikke takken en wortels van de haag makkelijker te verwijderen deed mijn vrouw ook niet moeilijk.
Voor een paar kasten en de zolder had ik waarschijnlijk wel een tafelcirkelzaag kunnen kopen, maar heb nu de GTS10 XC van mijn broer hier staan.
Het is geven en nemen.
 

Nova

Actieve deelnemer
17 nov 2014
370
9
Mijn vader zei altijd, je moet ze goed dresseren dan heb je er veel plezier van.

Of het mij gelukt is ? Ik denk het van niet.:cry:
 

LeonvB

Actieve deelnemer
23 nov 2014
694
68
Het spijt me wel, maar dit is een vergelijk waarbij je overduidelijk enkel voor jezelf de dure aankoop wil goedpraten (cognitieve dissonantie). Je geeft hier ongeveer twee uitersten van het gereedschapspectrum weer, daar zit nog een enorme hoeveelheid tussen welke ook had voldaan.
Daar ben ik het niet mee eens. Goedpraten doe je alleen vooraf. Achteraf zal je eerlijk tegenover jezelf moeten zijn of het een goede of slechte aanschaf was. Anders leer je niets, en blijf je in eenzelfde patroon hangen.

Een schuurmachine gebruik ik heel vaak. En Ik heb in de jaren ervoor al veel van de beschikbare modellen voor een halve vel schuurpapier gehad. Van Ferm tot Bosch blauw: allemaal gingen relatief snel kapot. Deze houd het nu al weer jaren uit. Per jaar gerekend is de Ferm waarschijnlijk het goedkoopst geweest, maar deze zit er inmiddels vlak achter en lijkt het nog niet te willen opgeven.

En het hoge vermogen zorgt voor een goede afname, maar met dit model heb je ook al snel een heel glad resultaat. Het werkt dus sneller, en niet een klein beetje maar echt veel sneller. Bij mij is tijd toch ook geld, ook als het "vrije" tijd is.

Voor de kolomboormachine geef ik je trouwens wel gelijk, maar dat is een ander verhaal.
 

Superbra

Actieve deelnemer
16 feb 2014
70
28
Wetteren, Belgie
Je kan ook de techniek van de middenmoot toepassen. Stel, je wil een zaagtafel kopen. Zoek dan een model dat goedkoper is en duidelijk van mindere kwaliteit. Zoek ook een veel duurder model. Stel dan je selectie voor en zeg dat je het duurste model eigenlijk niet kan verantwoorden voor jezelf. Dat je wel kwaliteit wil, maar het middenste model voor jezelf de limiet vindt. Tenzij ze natuurlijk voor het goedkope zou gaan met het risico dat je volgend jaar opnieuw voor de kost staat. Succes verzekerd...
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.