Stofafzuiging upgrade met cycloon en fijnstoffilter

jorisvh

Post veel
Ik was nooit echt tevreden met mijn Robland stofafzuiger en, na op het forum in te lezen wat anderen gedaan hebben, ben ik aan eenn upgrade begonnen. Tot nu toe bevalt het resultaat prima dus hier een verslagje zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen.

Voor:
Robland DC1300, 2pk, 3x400V, waarschijnlijk zeer gelijkaardig aan de vele andere merken 2pk afzuigers op de markt. Volgens de specs 3.000 m3/u, maar dat is natuurlijk met niks aangesloten. Met vilten filterzak. Ingang d125, onmiddellijk gesplitst naar 2x d100, met enkele meters flex slang naar de machines (zaag/topie combi en VVD). Had er bij een vorige upgrade al een inschakelautomaat op gezet. Dit is wat het was:
IMG_0303.JPEG
De problemen:
  • Om voldoende zuigkracht aan de gebruikte machine te hebben, moest ik eigenlijk telkens de ongebruikte slang losmaken en een stop op die inlaat zetten
  • De vilten filterzak liet een hoop (fijn)stof door.
  • Grootste probleem was dat de aansluiting van de vilten filterzak en de plastic vergaarzak aan de metalen ring niet lekvrij te krijgen was met de snelspanbanden. Door het minste lek of klein gaatje in de vergaarzak wordt er continu (fijn)stof in het atelier geblazen als die aan staat.
Het plan:
  • Robland uit elkaar smijten en de goeie onderdelen in verbeterde onderlinge positie vast opstellen.
  • Vilten filterzak vervangen door fijnstoffilter
  • Cycloon toevoegen om ventilator te beschermen tegen grote brokstukken en vooral om filter optimaal te laten werken
  • Metalen dekselvat als vergaarbak voor de cycloon
  • Flex slang d100 zo veel mogelijk vervangen door spiraliet d125, met afsluitkleppen voor niet gebruikte machines
Na:
Zo ziet het geheel er nu uit:
IMG_0341.JPEG
Motor/ventilator unit hangt tegen de muur met een SLS frame. Was die zwaar, zeg.
IMG_0342.JPEG
Ring voor filter en vergaarzak hangt aan het plafond met de steunen ondersteboven gemonteerd. Inlaat recht tegen de uitlaat van de ventilator, met 5cm flex slang d150 tussen (recup van de bestaande).
Vilten filterzak is vervangen door een Zionair fijnstoffilter voor stofafzuiginstallatie 500mm met manuele reiniging. Is volgens mij Chinees fabrikaat en identiek aan HBM en vele andere merken van gelijkaardige filters. De rubber ring paste met enig geweld over de metalen ring van de Robland. De meegeleverde snelspanband om die af te dichten was waardeloos. Licht aanspannen gaf veel lekken. Bij iets steviger spannen popten de klinknagels er uit. Vervangen door een RVS slangenklem tot d525, meebesteld met de spiralietbuizen.
Vergaarzak opgerold want die mag een stuk kleiner zijn nu. Isolatietape op de metalen ring aangebracht waardoor de spanband nu wel echt afsluit.
Platformpje geknutseld om zak te ondersteunen zodat de ruimte eronder vrij blijft voor een plaat op de formaatzaag die eronder moet kunnen passeren.
IMG_0347.JPEG
Oneida-Air Super Dust Deputy cycloon 5" met uitlaat vlak onder de inlaat van de ventilator. Connectie aan cycloon met d150 spiraliet reductie naar d125 voor aansluiting op de ventilator. Alles paste perfect hier.
IMG_0343.JPEGK
Metalen dekselvat 70l (120 of 200l waren te hoog) vlak onder de cycloon. Gat d150 in deksel. Deksel aan de cycloon gehangen met bijgeleverde bouten en afdichting.
Vat staat op een geknutseld karretje met recup wielen van het Robland platform.
D.m.v. een Flintstone contraption kan ik het vat enkele cm laten zakken zodat ik het onder de cycloon uit kan rollen om het te legen.
IMG_0344.JPEGIMG_0345.JPEG
Aan de inlaatkant van de cycloon vertrekt een buizensysteem in spiraliet d125. Inlaatzijde van de cycloon (HDPE) heb ik met een verfbrander plastisch gemaakt om het d125 spiraliet stuk er in te kunnen forceren want die was net te klein.
De meeste spiraliet onderdelen (buizen, aftakkingen, bochten, koppelstukken, bevestigingsmateriaal, ...) komen van ventilatieland. Ik heb de SAFE versie gekozen (met rubber afdichtingen) en heb alle connecties die nooit los moeten ook nog met alu tape afgedicht.
Vlak na de cycloon een Y-broekstuk 2x45gr naar 2 hoofdaftakkingen waarbij het ongebruikte deel kan afgesloten worden. Als afsluitkleppen heb ik die van ventilatieshop gebruikt. Die waren, zoals op de site beschreven en in tegenstelling tot wat de foto’s laten vermoeden wel degelijk 100% dicht. Die van ventilatieland waren in gesloten stand >10% open en dus onbruikbaar hier.
Vlak voor de kleppen een T 45gr met afsluitdop gezet om eventuele opstoppingen aan de kleppen te verhelpen zonder sloopwerken. Zie ook hier.
IMG_0329.JPEG IMG_0328.JPEG IMG_0331.JPEG
wordt vervolgd ...
 

jorisvh

Post veel
IMG_0349.JPEG
Links gaat naar de paneelzaag/topie met op het einde een reductie d125 naar d100 en dan verder met een kort stukje flex slang d100.
Heb een aftakking voorzien om ook bovenaan de zaagkap afzuiging te hebben. Daar ga ik met d80 spiraliet naar d60 flex maar daar moeten nog wat aankopen voor gebeuren.
IMG_0348.JPEG
Rechts gaat naar de VVD. Ook daar op het einde een reductie d125 naar d100 en dan verder met flex slang d100, iets langer want die moet omgelegd kunnen worden tussen vlak en vandikte functie.
IMG_0346.JPEG
Een inschakelautomaat had ik vroeger al toegevoegd. Die schakelt de stofafzuiging 5 sec na inschakelen van een machine in (aanloopstroompieken spreiden) en 8sec na uitschakelen van een machine uit (nog wat nazuigen). Heb wat moeten klooien want de afzuiging had een ingebouwde NVR waardoor ik die niet in constant aan kon zetten zodat de inschakelautomaat die kon bedienen. Zie ook hier.

Evaluatie:
Ik heb geen debiet- of drukmeters dus mijn evaluatie is puur kwalitatief.
De afzuigcapaciteit is een stuk verbeterd. Ik kende wel even een paniekmomentje toen het bij de eerste test voor geen meter werkte. Gelukkig bleek dat ik bij het aansluiten van de motor 2 fases omgewisseld had waardoor de ventilator in de verkeerde richting draaide en dus veel inefficiënter was. Ik schat dat het met beide kanten open vergelijkbaar is aan vroeger met 1 kant open. Met 1 klep open is het duidelijk beter en hou ik meer zuigkracht over aan de machine.
De cycloon voegt natuurlijk extra verlies toe, maar dat wordt dus blijkbaar meer dan gecompenseerd door de lagere weerstand van de buizen d125 vs de slangen d100 (ondanks het feit dat spiraliet meer verlies geeft dan gladde buis) en de lagere weerstand van de fijnstoffilter (ondanks dat die beter filtert dankzij het veel grotere filteroppervlak).
De luchtkwaliteit in mijn atelier is ook veel beter doordat het fijnstoffilter stukken beter filtert dan de vilten filterzak. Een groot deel van de verbetering komt zeker ook doordat alles aan de overdrukzijde nu gewoon lekvrij is.
Ook qua gebruiksgemak een flinke stap vooruit. De cycloon houdt quasi alles tegen. Als eerste test heb ik een volle plastic zak door het systeem gejaagd. Het resultaat was een vol metalen vat en hoogstens 1 handje in de plastic zak. De fijnstoffilter zal dus niet snel dicht komen te zitten en de plastic vergaarzak zal bijna nooit geleegd moeten worden. Door de inschakelautomaat vergeet ik ook nooit meer de stofafzuiging aan te zetten, wel nog kopje erbij houden om de juiste klep open te zetten.
De schade aan de bankrekening bedraagt een kleine 600€ excl voor alles van afzuiging plus een goeie 150€ excl voor de inschakelautomaat.

Mogelijke verbeteringen:
Wat betreft de luchtkwaliteit realiseer ik me dat het fijnstoffilter niet voldoende is om echt schadelijk fijnstof tegen te houden. Daarvoor en voor alle stof dat sowieso niet in de afzuiging belandt, zal ik in de toekomst waarschijnlijk naar een "Kor fijnstoffilterunit" kijken. Maar het leek me sowieso beter dit eerst te doen ipv alles in het rond te blijven blazen om het dan terug te proberen vangen.
Wat betreft de afzuigcapaciteit is het huidige zwakke punt volgens mij de ventilator. Die is ontworpen om alle grof stof, krullen en zelfs stukjes hout van een paar cm door zich heen geblazen te krijgen zonder schade en dat vertaalt zich in grote spelingen tussen schoepen & behuizing en een suboptimale schoepgeometrie. Met 2pk mechanisch vermogen moet je volgens mij heel wat meer lucht kunnen verplaatsen met een efficiëntere ventilator. Ik denk niet dat het nodig is om er eerst een volledige vacuüminstallatie van te maken (fijnstoffilter in een lekvrije kast steken en die vacuüm zuigen met een ventilator waar dan enkel echt schone lucht door gaat). Het fijn stof dat nu nog door de cycloon passeert kan een efficiëntere ventilator met kleinere lekverliezen ook wel aan, denk ik.
Het hele ding maakt nog steeds een hoop lawaai. Daar ga ik bij gelegenheid misschien eens een studie aan wijten (dat was mijn vorig professioneel leven dus daar weet ik wel een en ander over) in een poging om en wat quick fixes te bedenken.
 

Wouterst

Actieve deelnemer
31 mei 2022
303
125
Boxtel, Noord-Brabant
De meeste spiraliet onderdelen (buizen, aftakkingen, bochten, koppelstukken, bevestigingsmateriaal, ...) komen van ventilatieland. Ik heb de SAFE versie gekozen (met rubber afdichtingen) en heb alle connecties die nooit los moeten ook nog met alu tape afgedicht.
Ik ben nu met mijn afzuigplan bezig en kom ook op ventilatieland uit als goede bron voor de spiraalbuizen en accessoires. Ik dacht in 1e instantie ook de SAFE versie te kiezen, maar heb je dat ook voor de koppelstukken gedaan? Als ik het goed begrijp worden die koppelstukken in de buis geplaatst, waardoor er mogelijk een blokkade ontstaat waar krullen zich kunnen ophopen, of zie ik dat verkeerd?
 

jorisvh

Post veel
ik heb alles in de safe versie, met afdichtingen, gedaan.
de buizen zijn vrouwelijk aan beide zijdes en hebben sowieso geen afdichting.
de hulpstukken (bochten, kleppen, aftakkingen, reducties, …) zijn mannelijk aan alle zijden en hebben een afdichting aan alle connecties.
de koppelstukken schuiven dus in de buizen en de stroming komt bij elke overgang idd een randje tegen.
voor zover ik weet is dat bij de versie zonder afdichting identiek. van ophopingen heb ik nog geen last gehad.

edit: ik zie net dat ventilatieland de versie zonder afdichting niet meer verkoopt.
 

Wouterst

Actieve deelnemer
31 mei 2022
303
125
Boxtel, Noord-Brabant
ik heb alles in de safe versie, met afdichtingen, gedaan.
de buizen zijn vrouwelijk aan beide zijdes en hebben sowieso geen afdichting.
de hulpstukken (bochten, kleppen, aftakkingen, reducties, …) zijn mannelijk aan alle zijden en hebben een afdichting aan alle connecties.
de koppelstukken schuiven dus in de buizen en de stroming komt bij elke overgang idd een randje tegen.
voor zover ik weet is dat bij de versie zonder afdichting identiek. van ophopingen heb ik nog geen last gehad.

edit: ik zie net dat ventilatieland de versie zonder afdichting niet meer verkoopt.
Als dat bij jou goed werkt zal dat hier ook geen probleem zijn.
Zou verwachten dat ze met een koppeling aan de buitenkant van de buizen zouden werken, iets van een sleeve achtig systeem ofzo.
Bedankt voor de terugkoppeling!
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
7.913
2.535
Echte houtmot afzuig installaties hebben dat ook. Maar die zijn duurder. Spiraliet is bedoeld voor luchtverversing. Lage luchtsnelheid, dus weinig geluid en weinig verlies .
 

jorisvh

Post veel
buizen die echt voor stofafzuiging ontworpen zijn, bvb ducomat, hebben een flens aan beide zijdes en worden met ringen die er over klemmen aan elkaar gezet.
ze hebben ook een rolnaad in de lengte ipv spiraal.
dat geeft natuurlijk minder weerstand.
maar de bankrekening biedt mogelijks wat meer weerstand.

1685171685689.jpeg1685171705080.jpeg
 

Wouterst

Actieve deelnemer
31 mei 2022
303
125
Boxtel, Noord-Brabant
Ik had idd ook naar dat merk zitten kijken.
De lange lengtes vond ik qua meerprijs nog wel meevallen, maar alle bochten e.d. zijn erg prijzig. Ik hou het lekker bij spiraalbuis
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.