Laatst (in elk geval deze maand) werd op de BBC bij Repair Shop ook een zelfgebouwde harp gerepareerd.
Goede toevoegingen, waarvoor dank! Nou is de schrijver zeer uitdrukkelijk autodidact, en is dit een manner om zijn opgedane kennis te delen. Die context had ik beter mee kunnen geven. Zeker punt4 ben ik het met je eens. Ik denk dat ik -in sommige opzichten- preciezer ben dan Rick Kemps, en langer fine tune met handgereedschap totdat de passing goed is, waar hij meer vertrouwt op wat er te halen is uit powertools en daarna met epoxy opvult. Beide aanpakken in orde trouwens.Bij die Ten Things Ma shoulda told me about Epoxy heb ik nog wel wat kanttekeningen:
1 - measure carefully - an unjust mix is impossible to cure:
Dat is maar betrekkelijk. Epoxies, enkele exotische versies daargelaten, reageren niet stoichiometrisch (dus niet in vast verhoudingen), omdat beide componenten meerdere functionele groepen hebben die op verschillende manieren met elkaar en met zichzelf kunnen reageren. Bij de meeste epoxies komt dat neer op dat elke verhouding tussen 0.8:1.2 via 1:1 naar 1.2:0.8 goed uitharden. Wel gaan de eigenschappen van de uitgeharde lijm variëren, van sterker (maar flexibeler) met meer hars, naar harder (maar breekbaarder) bij meer harder. Je kunt je resultaat dus finetunen.
4 - ik geloof niet dat de thixotrope eigenschappen van epoxy ooit van belang zijn voor hobby-plakkers. Epoxy 'builden' met vulmiddel is goed om het meer en beter 'gap-filling' te maken, maar is niet altijd aan te raden als je de sterkst mogelijke verbinding wilt. In dat geval kun je toch echt beter zorgen dat de lijmvlakken optimaal passen.
9. De uitharding van epoxy kan sterk versneld worden door het werkstuk te verhitten - een lijmverbinding die 24 uur nodig heeft bij kamertemperatuur is volledig uitgehard in 1 uur bij 100 graden, en in een paar minuten bij 180 graden, vooropgesteld dat je epoxy aan een dergelijke temperatuur mag worden blootgesteld. Sommige epoxies worden ook sterker als ze bij hoge temperatuur worden uitgehard. Let wel, dat werkt niet nadat een epoxy al is uitgehard. Een epoxy die bij kamertemperatuur is uitgehard kun je niet alsnog sterker maken door hem daarna te verhitten [het effect is een gevolg van het feit dat de verschillende mogelijke reacties tussen de verschillende functionaliteiten van de hars en de harder verschillend reageren op temperatuur - sommige reacties versnellen bij hogere temperatuur meer dan andere - zo kun je dus de precieze 'samenstelling' van de uitgeharde hars beïnvloeden, en daarmee de eigenschappen van de uitgeharde lijm.
Eerst gebeurde me dit al. Gewoon vanaf de verkeerde kant geschaafd, te hard. Kon het stukje ook niet weer vinden.
Bekijk bijlage 148565
Toen had ik moeten stoppen. Dat deed ik dus niet.....
Gelukkig is dit met een stukje in te lijmen heel netjes te herstellen (vraag maar niet hoe ik dat weet )
Heel herkenbaar
Ja, ik was al van plan om of een stuk in te lijmen, ik heb nog aardig wat restjes esdoorn over. Moet wel zien of ik de kleur enigszins kan matchen. Een bies had ik ook al aan gedacht, of misschien de onderkant toch een chamfer / afschuining te geven om te zorgen dat het randje ook in dagelijks gebruik niet zo kwetsbaar is.Gaaf project zeg! Wellicht ter overvloede, maar ook een futselplank loopt een stuk soepeler met kaarsvet op de loopvlakken.
Voor het uitgebroken stuk, is het iets om een bies te plaatsen bij die rand?
Dank u! Ja, als het instagram zou zijn zou het natuurlijk allemaal #firsttimeright #woodworking zijn, of #fiveminuteharp. Gelukkig is dit een houtbewerkersforum waar we allemaal fouten maken en daarvan lerenWat een mooi verslag om te volgen! En een hele uitdaging!
Ook fijn dat je de foutjes laat zien. Dan voel ik mij niet zo heel alleen.
Ja, ik leer hier ook een hoop van. Ondertussen ben ik voorbij het "point of no return", dus hij gaat afgemaakt worden!Tof project zeg. Hier komen een hoop technieken en uitdagingen samen. Veel succes en ik blijf het volgen.
Is bij jou "de point of no return" ook vooral "de point where it ends up on the pile of stuff that needs be finished one day, but that day might be far away..."?Ja, ik leer hier ook een hoop van. Ondertussen ben ik voorbij het "point of no return", dus hij gaat afgemaakt worden!
Haha, soms wel, die projecten kan ik je hier ook zo aanwijzen hoor Maar nee, hier zit iemand op te wachten, en ik heb nu 2 grote sta-in-de-wegs in de schuur staan, dus dit gaat echt wel af komen.Is bij jou "de point of no return" ook vooral "de point where it ends up on the pile of stuff that needs be finished one day, but that day might be far away..."?