uitbreiding werkplaats

A

Athanor

Guest
Ik merk geen verschil met de oude situatie. Maar daar werkte ik met 100mm slangen rechtstreeks vanaf de unit max. 4 meter. Nu zijn de buizen 125 en de slangen 120 en zo groot zijn de aansluitingen op de Hammer ook. Ik heb nog een paar uitgangen van 100 voor later aan te sluiten machines. Alleen de lintzaag werkt ook op een slang van 100, daar blijft volgens mij wat meer stof hangen dan voorheen.

Fons
 

jaap

Moderator
9 mrt 2008
5.288
1.932
Terkaple
www.woodworking.nl
Mooie werkplaats Fons! Al dat hout geeft een warme sfeer en een houten vloer lijkt me ideaal. Heb je het lawaai echt serieus kunnen dempen? En bouw je veel overdruk op in de kast?

jaap
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
4.638
1.079
Riemst
Zijn er verloopstukken beschikbaar voor 120 en 140? Het probleem is dat ventilatie andere diameters heeft dan de afzuiging. En die schuiven? Komen die ook uit die catalogus? Het ziet er erg professioneel uit.

Mathieu
 
A

Athanor

Guest
@Jaap
Ik heb geen geluidsisolatie op de deuren aangebracht, maar als ze dicht zitten dempt het voor mij voldoende. Bovendien heb ik dan toch de gehoorbeschermer op en maakt de Hammer ook nog genoeg herrie..... Ik heb nog geen ventilatierooster in de deur aangebracht, die wordt nu opengedrukt als ik de blower start. Moet ik nog een oplossing voor bedenken, misschien ook nog met geluiddemping en een filter er in. Onze specialist Kor maar eens raadplegen denk ik.

@Matthieu
Ik heb verschillende verloopstukken en koppelstukken voor de machines bij Felder besteld, evenals de slangen van 120 en 80. De schuiven zijn 100, heb ik een paar jaar geleden al bij Buitelaar (HBM) gekocht voor de oude slangen. Overigens zijn de slangen van 120 wel om de buis van 125 te schuiven. Verder ook met binnen- en buitenmoffen van Spiraliet gespeeld om goede koppelingen te realiseren?

Zowel Wildkamp als Felder hebben een webshop waar je e.e.a. uitzoeken.

Fons
 
Laatst bewerkt:

sion

Actieve deelnemer
29 jul 2011
33
0
Ugchelen
www.simonalberink.nl
Dag Fons,

Leuk om je verbouwing te volgen. Helemaal je laatste stuk over de afzuiging aangezien ik momenteel met hetzelfde bijltje hak. Wat mij opvalt is de enorm hoge prijs van met name afzuigslang, maar ook afsluitschuiven en t-stukken. Ik wil drie machines aansluiten en ben bij Felder en op afzuiging.nl zo'n 750 euro kwijt aan materiaal. Zo'n spiraliet systeem bij Wildkamp is inderdaad iets goedkoper (dank voor de tip!), maar ook daar gaat het toch nog richting de 400 euro. Heb jij in je zoektocht nog andere adresjes gevonden of moet ik me er bij neerleggen dat het me meer gaat kosten dan ik verwacht (zo'n 300 euro).

Groeten Simon
 
A

Athanor

Guest
Dag Simon,

Ik heb ook gezien dat de afsluitschuiven en slangen prijzig zijn. In mijn prijsindicatie zijn die niet opgenomen. De slangen had ik al bij de machine besteld en de schuiven die ik gebruik zijn voor leidingen van 100 mm. Die heb ik goedkoop bij HBM gekocht. Dus als jouw totale investering op een € 400 uitkomt kan dat wel kloppen; maar ik weet natuurlijk niet hoe groot jouw installatie is.... Ik vond de kosten van het Spiraliet systeem verhoudingsgewijs zeer aantrekkelijk, in mijn berekening indertijd ongeveer de helft van een officieel houtspaanders afzuigsysteem. Als je voordelige schuiven van 100 wilt hebben kun je ook bij Ruthlands in GB kijken, daar hebben ze wel vaak aanbiedingen. Overigens kun je in de diverse houtbladen ook de eigen gemaakte oplossingen vinden. Dan bespaar je op relatief dure onderdelen flink.
Zie voor Ruthlands: https://www.rutlands.co.uk/cgi-bin/psPromotions.cgi?promo=18

Succes! Fons
 

sion

Actieve deelnemer
29 jul 2011
33
0
Ugchelen
www.simonalberink.nl
Dag Fons,

Dank voor je reactie. Dat verklaart het inderdaad. Goede tip van Ruthlands! Ze hebben de afzuigslang in de aanbieding. Wel 4 inch (100 mm) en ik wil eigenlijk zo veel mogelijk 140mm gebruiken i.v.m met het eventuele zuigkracht verlies. Maar 5 meter slang voor 30 pond kan ik niet laten schieten. Dus denk dat ik daar voor ga. Nogmaals dank.

Groeten Simon
 
Laatst bewerkt:
A

Athanor

Guest
Dat kan ik me voorstellen. Maar je redenatie om zoveel mogelijk van de grote diameter te gebruiken voor een goede afzuiging snijdt zeker hout! Ik heb daarom veel buizen en slangen op 125 mm gebracht. Dit is ook de diameter van de afzuigopeningen van de Hammer. Enkel de openingen naar de lintzaag en voor toekomstige andere aansluitingen heb ik versmald naar 100. Op die plaatsen heb ik ook de schuiven weten te plannen. Daar merk ik toch wel een verminderde afzuigkracht.

Fons
 

Bijtel

Oud hout
31 jan 2012
3.208
293
Goeree-Overflakkee
[spam] Ik heb nog wat aluminium buizen van 100mm liggen waar ik vanaf wil. Waren in m'n huis in gebruik voor de afzuiging. Kan ze ook hier aanbieden.[/spam]
 
Laatst bewerkt:

Jimbo

Actieve deelnemer
2 jan 2014
489
3
Dag Fons,

Eerst even voorstellen: ik ben Jimbo, een newbie, en ik stel me later wel even voor :) (Nee, echt...).

Even een oud topic terug naar boven gehaald vanwege je werkbank. Ik zie dat je “gewoon” corpussen hebt gebruikt als onderstel. Mijn – newbie – vraag: hoe heb je de voet/sokkel onder deze corpussen uitgevoerd? Enerzijds naar stevigheid toe, anderzijds naar afstelmogelijkheden toe.

Waar ik namelijk tegenaan loop is dat je met corpussen in theorie onder elke corpus hoogteafstelling (met stelpootjes o.i.d.) zou moeten hebben om de bank te nivelleren. En dat wordt al snel een gesukkel op de zalig vlakke betonvloer die ik ter beschikking heb.

Jimbo
(vraagt zich af of ie hier ook BI’ers gaat tegenkomen)
 
A

Athanor

Guest
Hallo Jim bo,

Welkom op het forum!

Ik heb de werkbank rechttoe rechtaan op een aantal balkjes gezet. De corpussen daar met een schroef op vastgezet en deze met schroeven onderling aan elkaar verbonden. Misschien dat deze foto er wat meer zicht op geeft. Ben dus niet gaan afstellen. Onder het werkblad, op de corpussen liggen nog een vijftal balkjes die het blad met de corpussen verbinden. Misschien heb ik daar wel aan geschaafd, dat weet ik niet meer zo goed:confused:

Fons
image.jpg
 

Jimbo

Actieve deelnemer
2 jan 2014
489
3
Bedankt voor het snelle antwoord. Ik voelde me dan ook al meteen welkom ;).

Die foto had ik al gezien, maar het was me niet duidelijk of je op die balkjes onderaan ook nog eens een dwarsplank o.i.d. had zitten (want dat zicht wordt belemmerd door de overhangende corpussen); ik kon al helemaal niet afleiden hoe je het pas had gekregen. Nu ja, aangezien jij je eigen houten vloer hebt gemaakt zal die al af-fabriek pas geweest zijn, dus begrijpelijk dat jij je hoofd hier niet zo over hebt moeten breken. Enfin, nu niet dat ik mijn hoofd aan het breken ben (alleszins toch niet over dìt), maar als ik het aantal afstelpunten kan reduceren is dat altijd meegenomen natuurlijk (lees: “het mag niks kosten” – voor de goede orde: ik ben wel degelijk een Vlaming ;) ).

De betonvloer zou ik trouwens inderdaad kunnen egaliseren, maaaaaar.... het betreft een gepolierde keldervloer (die een beetje “golft”). OK, dat is in theorie nog altijd te egaliseren, maar dan ben ik de gepolierde look kwijt, en zou ik eigenlijk heel de kelder (of toch de werkplaatsruimte) moeten doen. Maar dan zit ik weer met een miniem opstapje naar de andere kelderruimtes én er zit al een trap in deze ruimte die er dan weer tijdelijk uit moet enzoverder enzovoort... Dan kan ik natuurlijk al net zo goed wat afstelschroeven monteren. Of van die verstelbare (keukenkast)pootjes uit een gekende Zweedse bouwdozenleverancier.

BI’ers was een inside joke van het BouwInfo forum, een forum waar ik al te veel jaren van mijn leven heb gesleten (wat dat betreft wordt dit forum nét hetzelfde naar ik vrees...). En aangezien niemand “beet” zitten hier dus geen BI’ers :).

Enfin, voorlopig zit alles qua plannen/planning nog in het stadium van “voorstudie” (lees: “dromen”), deels omdat ik eigenlijk tijd te kort kom voor nòg een nieuw project (welke werkenmens niet?), en deels – en misschien vooral – omdat het enige hout dat ik totnogtoe heb vastgenomen mijn schedel betreft. Het is te zeggen, mijn vrouw klaagt toch altijd over mijn houten kop. Hmz, dat is eigenlijk ook weer niet waar... ìk klaag over die houten kop, zij heeft het altijd over mijn keikop.

Jimbo
(moet derhalve misschien ook nog een steenkappersforum vinden)
 
Laatst bewerkt:
A

Athanor

Guest
Hahaha... Die kop maalt echter wel en kan nog dromen ook!

Die oplossing met stelbare keukenpootjes kan ik je afraden. Wij hebben een groot kookeiland in de keuken staan 122x244 met een zwaar Belgisch! hardstenen blad erop. Dit is toch altijd nog wat instabiel als je er tegenaanstoot. Lijkt me voor een werkbank niet handig met een stuk stevig schaafwerk bijvoorbeeld. Kun je niet de ruimtes opvullen met stevige brede wiggen die je zekert met lijm bijvoorbeeld. Als je alles waterpas hebt staan?

Die houten vloer heb ik inderdaad zelf pas gezaagd en gelegd zoals je eerder in het topic kunt zien. Hout is een werkend materiaal, dus de planken zijn ook niet echt vlak, maar door de kastjes en de onderbalken tot een geheel te verbinden heb ik een behoorlijk stabiel geheel gekregen.


Fons
 
Laatst bewerkt:

Alouatta

Nieuw lid
25 jul 2013
8
1
Hasselt
Hoi Jimbo.
Hier toch een BI'er. Bij het lezen van je eerste post kwam de schrijfstijl me al bekend voor... En toen had ik je nick nog niet gezien.
Bij deze is dit ook mijn eerste post hier. Komend weekend verhuizen we en nu het huisje zo goed als klaar is, schiet er hopelijk wat tijd over om, met de hier opgedane kennis, wat te fabriceren.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.