Stanley nr. 4 omvormen tot houten schaaf

Willems Ontwerp

Post veel
20 jul 2011
1.421
92
46
Veldhoven
www.willemsontwerp.nl
Mooie schaaf geworden !

Het lijkt me dat het contact-oppervlak met het hout de reden is waarom een westerse schaaf voorin korter is en de japanse achterin. Zou de beitel in het midden liggen dan kan de schaaf meedeinen met de golven (oneffenheden) in het hout.
 

BossyRangs

Post veel
30 nov 2015
1.502
345
Torhout, België
Bedankt, Martijn. Kun je eens nader verklaren waarom er verschil is tussen westerse en japanse schaven? Wat is de reden waarom voorste of achterste deel langer is?
 

Willems Ontwerp

Post veel
20 jul 2011
1.421
92
46
Veldhoven
www.willemsontwerp.nl
Een westerse schaaf duw je van je af, de japanse schaaf trek je naar je toe. Bij een westerse schaaf druk je eerst de voorkant op het hout en verdeel je tijdens het schaven de druk naar met midden, voordat de beitel het hout verlaat zet je de druk volledig op de achterkant van de schaaf. Hierdoor voorkom je dat de schaaf "duikt" en je dus op het eind meer wegneemt als het begin. Dit kun je vergelijken met "snipe" van een vandikte bank.

De japanse schaaf is net ff wat anders maar in principe hetzelfde. Doordat je de schaaf trekt, dient het contact oppervlak met het hout aan de voorkant groter te zijn. Aan het eind van het hout maak je door het trekken automatisch een opgaande beweging wat deze 'snipe' tegengaat.

Misschien dat iemand met meer ervaring het beter kan uitleggen want ik sta nog in de kinderschoenen mbt schaven.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.