Aha, kijk dat s al een antwoord waar we iets mee kunnen! Wat is de braam, in het Engels Burr of wire edge.
In het plaatje A zie je typische begin situatie. Een ronde botte snede, misschien ook met een te grote hoek. Om dit weer goed te krijgen zet je het mes op de grove steen onder een hoek die je graag wilt, 10 graden of zo. Je ziet dat je heel wat materiaal weg moet halen voordat je die ronde kant weg hebt gehaald. Hoe weet je nu dat je genoeg hebt gedaan? Dat kan je herkennen aan de braam, plaatje B. Als je eindelijk het alleruiterste randje van het mes hebt gehaald dan begint er aan de andere kant van waar je aan het slijpen bent een braampje te ontstaan.
Die braam kan je heel goed voelen door met je vingertop over de snede te glijden, aan de andere kant dan waar je aan het slijpen was. Je voelt daar een klein opstaand randje. Je kan er ook met een nagel achter haken. Zolang je die braam niet kunt voelen, heb je nog net genoeg geslepen! En die braam moet er natuurlijk over de hele lengte van de snede te voelen zijn, je wilt wel het hele mes scherp krijgen.
Dus dat is het eerste wat je moet zien te bereiken. Zolang die braam er niet is heb je nog niet genoeg op je grove steen geslepen.
Vervolgens wil je die braam weghalen. Je draait het mes om en je gaat de andere, de tweede kant slijpen onder dezelfde hoek. Je voelt af en toe of de braam er nog is, en je gaat door tot je voelt dat hij weg is. Ga je nu weer aan de eerste kant van de snede voelen dan zul je daar de braam weer tegenkomen, hij is omgeklapt.
Nu heb je genoeg geslepen. Je pakt een fijnere steen, waarschijnlijk met iets hogere hoek, 12 graden of zo, zodat je weet dat je echt op het snedigste randje van de snede staat te wetten. Je gaat nu met steeds iets minder druk op het mes om en om wetten. Dit herhaal je tot de braam aan geen van beide kanten meer te voelen is. Daarna nog even op de leren strop met een beetje polijstpasta om het nog wat op te poetsen en om de laatste restjes van de braam weg te halen.
Dus, eigenlijk is slijpen heel simpel: maak een braam, en haal hem weer weg. Alleen dan weet je dat je ook echt de snede aan het slijpen bent en niet een stukje staal hoger op het blad van het mes wat helemaal geen zin heeft.
Bekijk ook die youtube link die ik had gepost, dat maakt het allemaal wat duidelijker.