Rauwe lijnolie droogt (polymeriseert) van zichzelf nauwelijks - heel, heel langzaam. Gekookte lijnolie polymeriseert in een paar dagen en is dus geschikt als olieverfdrager en als afwerkmiddel. Rauwe lijnolie is alleen geschikt als impregneermiddel voor serieus poreus materiaal (denk gres / terracotta), als voedingsmiddel (dan heet het vaak lijnzaadolie of vlasolie - lijnzaad is het zaad van de vlasplant), en als grondstof voor gekookte lijnolie.
Gekookte lijnolie heet zo omdat het oorspronkelijk inderdaad gekookt werd, of andere hittebehandelingen onderging, waardoor de polymerisatie gedeeltelijk in gang gezet wordt. Je kun het ook 'blazen', waarbij er zuurstof doorgeleid wordt; dit leidt tot andere kruisverbindingen tussen de moleculen en een hardere coating uiteindelijk.
Tegenwoordig is gekookte lijnolie gewoon rauwe lijnolie waar een 'siccatief' of droger, feitelijk een katalysator, aan is toegevoegd. Dat zijn vrijwel altijd vetzure zouten van zware metalen (zink, zirconium, vroeger ook wel cadmium en lood). Daarnaast zit er vaak een oplosmiddel bij voor een betere doordringing, en wat standolie (echte gekookte lijnolie) of anderszins geprepolymeriseerde olie, om een 'dikkere' coating te krijgen. Ik maak mijn gekookte lijnolie zelf, op basis van eerste kwaliteit koudgeperste lijnolie van de molen in Zwolle.
Gekookte lijnolie heet zo omdat het oorspronkelijk inderdaad gekookt werd, of andere hittebehandelingen onderging, waardoor de polymerisatie gedeeltelijk in gang gezet wordt. Je kun het ook 'blazen', waarbij er zuurstof doorgeleid wordt; dit leidt tot andere kruisverbindingen tussen de moleculen en een hardere coating uiteindelijk.
Tegenwoordig is gekookte lijnolie gewoon rauwe lijnolie waar een 'siccatief' of droger, feitelijk een katalysator, aan is toegevoegd. Dat zijn vrijwel altijd vetzure zouten van zware metalen (zink, zirconium, vroeger ook wel cadmium en lood). Daarnaast zit er vaak een oplosmiddel bij voor een betere doordringing, en wat standolie (echte gekookte lijnolie) of anderszins geprepolymeriseerde olie, om een 'dikkere' coating te krijgen. Ik maak mijn gekookte lijnolie zelf, op basis van eerste kwaliteit koudgeperste lijnolie van de molen in Zwolle.