@handig18 , de stelling dat de neerwaartse kracht aan de voorkant van het blad en de opwaartse kracht aan de achterkant van het blad elkaar opheffen kan op zichzelf wel correct zijn, maar dat gegeven alleen is niet voldoende om to concluderen dat het stuk hout ook stabiel is. Ten eerste, als deze twee krachten in balans zijn kan je nog niet concluderen dat alle krachten die op het hout werken in balans zijn. Er is bijvoorbeeld ook nog de reactie kracht die de tafel op het hout geeft. Ten tweede zegt het feit dat de verticale krachten in balans zijn niets over het feit of de momenten die op het hout werken ook in balans zijn. De kracht aan de voorzijde van het blad werkt precies in de andere richting dan de kracht aan de achterzijde van het blad, maar er zit een afstand tussen van laten we zeggen 20 cm dus ze werken niet in de zelfde lijn. Dit zorgt er voor dat er een moment op het hout werkt waardoor het met de richting van het zaagblad mee wilt draaien terwijl de verticale krachten in balans zijn.
Om een stabiele situatie te hebben moet de som van de momenten die op het hout werken 0 zijn. De som van momenten houd rekening met alle krachten die op het object werken, de richting waarmee zo op het object werken en de locatie waarop ze aangrijpen.
Vergeef me de kleuter niveau schetskunsten hier benden… Stel dat er aan de voorkant van het blad een kracht van 2 kg werkt op het hout, dan geeft de tafel een 2 kg reactiekracht. In deze situatie is het stuk hout stabiel.
Op het moment dat het hout aan de achterzijde van het blad contact maakt, wordt er een derde kracht geïntroduceerd. Omdat deze kracht omhoog gericht is kan de tafel geen reactie kracht geven om deze op te heffen. In deze situatie is het hout niet meer stabiel.
Het geen wat er uiteindelijk voor zorgt dat het hout opgetild wordt, is het moment dat veroorzaakt wordt door de opwaartse kracht aan de achterkant van het blad, de 1 kg kracht werkt over arm A. Als de krachten aan de voorkant van het blad elkaar opheffen, in dezelfde lijn werken en op dezelfde locatie aangrijpen brengen deze geen moment in spel. In onderstaande schets zie je de grote boosdoener, de 1 kg opwaartse kracht veroorzaakt een moment om de meest rechts hoek van het hout in de schets, wat het begin van een lancering is.
Dit alles verandert nog steeds niets aan de belangrijkste adviezen om de juiste veiligheidsattributen te gebruiken. Je spouwmes voorkomt dat er contact is met de achterzijde van het blad. Mocht het onverhoopt toch gebeuren dan kan een beschermkap er voor zorgen dat het stuk hout niet ongecontroleerd door de ruimte vliegt.