Nu ja, een mini-privémuseum dan toch, maar de woodworkers zijn welkom hoor . Ik vond een paar jaar terug een site welke ik gisteren nog eens 'vond' via google omdat ik oude werkplaatsen zocht:Ik ook. Wie weet groeit het uit naar een mini-museum . Zou helemaal tof zijn. Woordt wel dringen dan met al die forumleden die een kijkje willen komen nemen .
Hmm, ik was niet van plan me persé aan een 'typisch Drenths' ontwerp te houden maar je hebt een punt, dat is wel waar ik woon. Maar we hebben het nu niet over een gewone schuur, maar de werkplaats van een ambachtsman. Die zal toch wel enig trots hebben willen uitdragen met de bouw van zijn werkplaats? De potentiele klant moet immers niet het idee krijgen dat er niet naar kwaliteitsstandaarden gewerkt word.Hier in Drenthe zie ik alles horizontaal, en wanneer het een oude schuur betreft ook nog eens onbekantrecht.
Vaak eiken, want dat groeide bij iedereen op het erf en dus goedkoop voor handen.
Ik vermoed dat in het verleden zolders vaak gebruikt werden voor de opslag van stro of andere zaken die voor nattigheid beschut moesten worden. Dat hield in dat ze tegen regeninwerking beschermd moest worden, maar wel in een goed geventileerde ruimte. Kieren die regendicht zijn, maar wel lucht doorlaten zijn dan handig.Ok, andere kwestie waar ik nog een antwoord op zoek: Wat is de beste gevel-bekleding-keuze voor regen? Ik noemde eerder al het zweedse systeem met verticale planken en dan smalle latten over de kieren. Voordelen zijn dat regen er gewoon vanaf loopt en doordat de planken onderling ruimte hebben kunnen ze zonder problemen werken, de latten dekken dit af dus optisch verandert er niks.
Ik heb er geen moeite mee het zo te doen, maar was dit gewoon in ons landje, hoe hielden ze hun gevel goed beschermd tegen weersinvloeden? Ik zie namelijk ook tegenwoordig nog best veel (delen van) gevels met horizontaal hout (o.a. die in de daknok zoals je dat in het oosten des lands veel ziet).
Hah! Leuk idee! Mijn dorp heeft alleen maar kaarten met stenen gebouwen, maar in de dorpen eromheen kom ik wel hout tegen. En inderdaad, die met een houten gevel gebruiken boolplanken. Niet mijn eerste keuze qua 'mooi' (of praktisch) maar wel de meest historisch correcte, en beter geschikt tegen hemelwater dan rechte horizontale planken.Kies je dorp en kijk of er schuren tussen zitten: Ansichtkaarten te koop provincie Drenthe
Dat is een goed punt, maar ik wil er ook in de winter kunnen zijn. Ik heb wel een kachel voorzien om houtjes te stoken en die geven een enorme warmte af, zeker in een pand van slechts 32m2. Een afgewerkte binnenkant heeft ook als voordeel dat het makkelijker/nette kasten/planken monteren is. Wellicht dat ik de isolatie moet laten varen? Het is niet heel periodecorrect, maar aan de andere kant, je ziet er later niks meer van.Ik vermoed dat in het verleden zolders vaak gebruikt werden voor de opslag van stro of andere zaken die voor nattigheid beschut moesten worden. Dat hield in dat ze tegen regeninwerking beschermd moest worden, maar wel in een goed geventileerde ruimte. Kieren die regendicht zijn, maar wel lucht doorlaten zijn dan handig.
Je moet niet vergeten dat mensen die lichamelijk werk deden meer gebaat waren bij een droge omgeving dan bij een warme. Die warmte creëerden ze zelf wel (en een stevig ontbijt met spek hielp ook - ik denk aan mijn opa die nog sloten heeft gegraven voor staatsbosbeheer in de jaren 30; de goede man had altijd en overal minstens een vest aan over borstrok en overhemd).
Dat gezegd hebbend is het nu anders; ongetwijfeld gaat de schuur goed geïsoleerd worden, dus is het aanzien voornamelijk een esthetische beslissing. Bij een flauwe dakhoek zijn horizontale planken dan niet erg fraai, vind ik.
"Een paard in een houten stal zweet altijd"Wellicht dat ik de isolatie moet laten varen? Het is niet heel periodecorrect, maar aan de andere kant, je ziet er later niks meer van.
Tof! We gaan al naar Zweden deze zomer toevallig, misschien kunnen we onderweg stoppen!!Mäster Lundqvist Machin Snickeri | D. Lundqvist Mec. Snickeri
Of hun insta-pagina is ook een mooie inspiratiebron. "schat zullen we in het voorjaar romantisch naar Zweden" is misschien een goed argument om eens te gaan kijken
Man dat is toch de ultieme droom... en dat je er dan ook zelf in mag werken! Echt helemaal het einde deze foto. Eind van de dag lekker therapeutisch zo'n brede bezem over de vloer trekken en alle krullen bij elkaar trekken als de machines uitgezet zijn... en dan een koud drankje in de avondzon.Gebouwtje met opschrift Smederij Middelkoop D8105466
Gebouwtje met het opschrift Smederij J. Middelkoop aan de Kerkbuurt 38 in Papendrecht. Dimensions: 7360 x 4912 Fotonummer: D8105466alblasserwaardfotograaf.nl
Met name de smederij, mooie deuren, ramen en patrijspoortjes. Gewoon als inspiratie in je plakboek.
Geleend van Landleven: