OK, ik ga een poging wagen:
Zoals gezegd heb ik een extra scharnier in het midden van de wielplaten gezet. Als je de werkbank iets optilt (goeie work-out!) kun je met voet de zwenkarm/steun en schop geven tot 'ie midden boven de middelste scharnier zit. Als je dan de werkbank weer laat zakken staat 'ie op z'n wielen. Het blokje links van het midden voorkomt dat de steun doorschiet en aan de andere kant weer omhoog gaat. Zo kun je de boel met één voet bedienen.
De werkbladen links en rechts van de zaagtafel hebben een vuren rand (blank gelakt) en een witgelakte MDF insert. Die dekt de schroeven af waarmee de werkbladen vastzitten aan het frame.
Rechts...:
...en links (maar dan vanaf de achterkant gefotografeerd):
De gaten zijn voor 'bench dogs'. Een geïmproviseerde aanpassing van toen ik (voor het eerst) met een handschaaf aan de slag wilde. Ze zijn 22 mm, omdat ik nog wat 22 mm roede had liggen. Niet ideaal, maar het werkt...(soort van). Later bedacht ik me dat ik gewoon de benchdogs van mijn Workmate had kunnen gebruiken en 20 mm gaten had moeten boren...nou ja.
De bankschroef werkt trouwens prima. Ik heb een quick release-mechanisme gemaakt (zie
) en de doosjes daarvoor passen maar nét naast de freeslift die onder de tafel hangt. Voordeel is dat je de bankschroef met 2 slagen los draait en dat geheel in en uit kunt schuiven. Werkstuk ertussen, aanduwen, twee slagen draaien en vast zit het!
Hier zie je een bovenaanzicht van de freeslift. Als je de insert plate eruit haalt kun je de frees (een kleine kantenfrees) gemakkelijk eruit halen door twee moertjes los te draaien. De vijf schroefjes in de uitsparing zijn stelschroefjes om de insert plate gelijk te laten lopen met het tafelblad.
De bediening van de lift zit aan de voorkant van de werkbank (het zwarte wieltje links). In het grote vak links bewaar ik mijn lintzaagje. In het rechtervak, onder de cirkelzaag, staat de stofzuiger en enkele hulpstukken, waaronder (helemaal onderaan) een fence voor de frees. Die schuift over de standaardfence van de DeWalt heen, waardoor je voor het frezen gebruikt kunt maken van de schaalverdeling van de zaag. Sketchup tekeningen zijn beschikbaar voor de liefhebber.
De kopse kanten van de drie framedelen zijn afgewerkt met vuren koplatten. De zaagtafel zelf staat niet meer verankerd. Ik had hem eerst vastgezet met bouten door het frame en de plank heen, maar dat werkte niet lekker. Hij staat nu tussen vier houten blokjes, waardoor ie niet van z'n plaats komt en toch indien nodig zonder verdere handelingen uit de werkbank getild kan worden. De horizontale lat vlak onder de rails van de zaagtafel heb ik uiteindelijk toch laten zitten, want die geeft een hoop meer stabiliteit.
De zaag staat rechtstreeks op de stofzuiger aangesloten (qua stroom). Het dikke blok waar de stekker van de zaag in zit is een inschakelstroombegrenzer. De zaag levert namelijk net iets te veel piekvermogen voor de stofzuiger en zonder dat kastje slaan de stoppen eruit als je de zaag + stofzuiger tegelijk aanzet.
Verbeterpunten:
- Bankschroef: ik heb nu 12 mm draadeind gebruikt en dat is niet heel stabiel. Ik heb van koperbuis "bushings" gemaakt (hoe heet dat in het nederlands?) maar die hebben net iets teveel speling. Eigenlijk wil je gladde roeden en één centrale schroefdraad, maar ja, de freeslift zit daarvoor in de weg. De houten roede die ik er later ingemaakt heb (aan de linkerkant) heeft wel een hele hoop verbeterd aan de stabiliteit overigens. Verder is er heel weinig ruimte voor het draadeind en de kastjes van het quick release-mechanisme (ik moest zelfs een stukje weghalen uit de freeslift). Volgende keer zou ik dikker draadeind gebruiken en de freeslift en uitsparing in het blad meer naar links zetten om zo wat ruimte te maken.
- Meer gaten voor benchdogs (geen idee hoe, want de zaagtafel is een feit en daar kun je moeilijk gaten in gaan boren ;-))
- Een permanente stofafzuiging voor de zaag (binnendoor en niet buitenom zoals nu) en een aparte slang voor overige machines (zoals beschreven in eerdere posts in deze thread). Niet aan toegekomen, met name omdat ik niet goed weet welke diameter pvc-buis ik moet gebruiken. Ik ben nu de hele tijd aan het switchen tussen de zaag en de rest. Ik heb plannen voor 'blast gates' klaar liggen, maar dus nog niet aan toegekomen. Er zijn tenslotte ook projecten die uitgevoerd moeten worden, zoals basgitaren bouwen.
Hier laat ik het even bij voor vanavond. Als het vragen zijn of extra foto's of tekeningen nodig zijn, laat maar weten!
Groet,
Martijn