mini werkplek

WeNS

Actieve deelnemer
25 dec 2020
32
11
Bodegraven
Op dit moment ben ik voorbereidingen aan het treffen voor een eigen werkplek, achter in ons schuurtje. Het wordt een mini-werkplaatsje daar ik de schuur deel met de nodige fietsen, tuingereedschap en overige spullen die je niet in huis wil hebben.
Mijn vraag: heeft iemand nog tips inzake het slim gebruiken van de uiterst beperkte ruimte (2,5 x 2 meter)? Uiteraard heb ik het nodige opgezocht op dit forum en de rest van het wereldwijde web, maar ik kom er achter dat "klein" een relatief begrip is (sommige mensen vinden een werkplaats van 20m2 nog klein).
Alle tips zijn welkom en worden gewaardeerd, ook verwijzingen naar sites en zo.
 

Charel09

Post veel
10 sep 2014
830
121
Antwerpen
 • zoveel mogelijk op castors zetten (je werkband op stevige wielen met rem) dan kan je plaats maken indien nodig en ongebruikte dingen aan de kant zetten. Zorg voor een vlakke vloer.
 • Creer werkoppervlakte door zoveel mogelijk alles op dezelfde hoogte te zetten: werkbank, kasten, zaagtafel,
  Leg waar het kan multiplex als oppervlak: kan je klemmen in vast schroeven, iets effe vastnagelen, ...
 • overal TL/LED lampen hangen zodat elke hoek goed verlicht is, onafhankelijk van waar je werkplek is
 • maak een hoekje waar je “metaal bewerkt” (slijpen, metaal zagen, ..), kwestie van olie/snijmiddel/ijzervijsel weg te houden van je hout
 
 • Leuk
Waarderingen: janwillem en avos

avos

Actieve deelnemer
10 nov 2008
705
76
omg Haarlem
in aanvulling, ik zou direct de wanden boven je werkblad hoogte voorzien van een French clean systeem. Eenvoudig te maken, je bent flexibel en kunt enorm veel kwijt opbergen. Verder inderdaad veel op wielen, zodat je ruimte kan maken als het nodig is, onder je werkbank kan rollen.

Maakt natuurlijk ook nogal uit of het enkel handgereedschap wordt of dat je ook andere machines wil kunnen plaatsen. Wellicht kun je daar wat meer over zeggen.
 

klusrob

Post veel
27 jun 2011
844
304
Omgeving Eindhoven
Ik heb bij mij (ruimte 2,5 x 4) alles op wielen staan, zodat het na gebruik netjes tegen de wanden gereden kan worden. Neem niet te kleine wielen, groter rolt makkelijker, zeker met meer gewicht erop. Let er dus ook op dat de wielen dat gewicht aankunnen. De kleine kastjes staan hier op wielen van 50mm, de zaagtafel/vandiktebank (zwaar) hebben wielen van 80/100 mm).
Verder heb ik overal ladekasten, zowel losse kasten op wielen langs de wand als vaste onder de werkbank. En zijn de losse ladekasten exact dezelfde hoogte als de werkbank, zodat deze als uitbreiding daarvan kunnen dienen (extra ondersteuning). De hoogte van de lades zijn bepaald door wat ik erin wil doen, dus per kast een paar lage en hoge lades.
De muurruimte om iets op te hangen is beperkt, begin bij de eerste gereedschappen/planken niet te ruim uit elkaar, en zorg dat je dingen later makkelijk kunt verplaatsen.
Misschien wel de belangrijkste: Heb je buiten ruimte om te klussen? Zorg dan dat je met de zaken op wielen ook naar buiten kunt rijden, dan heb je met mooi weer een grotere werkplek. Zorg dan dat je daar ook stroom hebt voor elektrisch gereedschap. Nu ben ik wel erg verwend met een overkapping/carport achter het huis, waardoor ik altijd wel redelijk droog.
 

WeNS

Actieve deelnemer
25 dec 2020
32
11
Bodegraven
Hee, wat leuk dat er al zo veel reacties komen. Ik neem elke tip mee in mijn overpeinzingen. Dat French cleat moest ik even opzoeken, briljant in al zijn eenvoud!

Mijn uitdaging begint waarschijnlijk al op de vloer. Charel09 had het over een vlakke vloer. Welnu, er ligt op dit moment een laag zand met daarop gewone stoeptegels. Het geheel ligt redelijk vlak, maar het kan mooier. Ik ben al druk aan het googelen wat er op zou kunnen. Ik denk aan een paar eenvoudige platen, maar moet/ kan daar nog iets van ondervloer onder?

Het is een schuur van minimaal 70 jaar oud (ik heb oude foto's van een vroegere bewoner gekregen). De eerste 50 cm van de wanden zijn opgetrokken uit steen, daarboven op is een houten schuur gebouwd. Het geheel is een soort van ingeklemd tussen de (andersvormige) schuurtjes van de buren.

Ik ga voornamelijk werken met handgereedschap (een slijpmachine voor mijn beitels daargelaten). Ruimte om grote apparaten neer te zetten heb ik dus niet nodig, bewegingsruimte wel. Buiten klussen gaat ook nog wel lukken (de tuin is niet al te ruim bemeten) maar wel bij droog en zonnig weer :)
 

klusrob

Post veel
27 jun 2011
844
304
Omgeving Eindhoven
Het French cleat system werkt inderdaad handig, maar ik heb zelf niet de moeite genomen om dat te maken.
Aan de zijwanden hangen vaste planken. Het gereedschapsbord boven de werkbank is gewoon een plaat multiplex, waar ik kleine spijkertjes in heb geslagen die een cm of 2 uitsteken om het handgereedschap aan op te hangen. Als ik iets wil verplaatsen, gewoon een paar spijkers eruit trekken en nieuwe erin slaan.

Voor de vloer, het ligt eraan hoeveel werk je eraan wilt hebben.
Als de tegels nu vlak en stabiel liggen, zou dat een goede vloer kunnen zijn. maar je hebt altijd kans dat e.e.a. scheef gaat liggen als je een keer iets in elkaar wilt timmeren. En je veegt het zaagsel na de klus niet zo makkelijk weg, het blijft in de voegen hangen. Het is dus kijken hoe lang het volhoudt. Zou voor mij persoonlijk niet de eerste keus zijn (maar wij kunnen o.a. niet in jouw portemonnee kijken wat je eraan wilt uitgeven).

Een houten vloer erop kan wel, maar dan moet je die op balkjes leggen (om hem goed uit te vlakken en om vocht eronder te vermijden) en dan kom je een stuk hoger uit (minimaal 5-7 cm) en heb je dus een drempel. Dan moet je dus eigenlijk eerst de tegels lager gaan leggen.
Al moet ik zeggen dat ik daar niet heel veer kennis van heb, daar kunnen anderen denk ik meer over zeggen.

Je kunt de stoeptegels ook vervangen door een betonvloer (dat heb ik hier gedaan). Uitgraven, 12 cm beton erin met een wapeningsnet en de vloer afwerken met een zandcement smeervloer van 2-3 cm. Zo heb ik het in mijn schuur. Nadeel is wel dat als je een bijtel laat vallen op de scherpe kant, dat je weer kunt gaan slijpen.
Maar het is wel perfect vlak en goed schoon te vegen naderhand. En dat is ook heel belangrijk.

Ook al werk je (nu) vooral met handgereedschap, zorg wel voor een paar stopcontacten. Al is het maar voor de radio :)
 
Laatst bewerkt:

WeNS

Actieve deelnemer
25 dec 2020
32
11
Bodegraven
ja, da's wel een goeie: een radio!

Ik overweeg nu om de wanden toch ook enigszins te isoleren. Dit dreigt weer eens uit de hand te gaan lopen....:unsure:
 

tdw83

Actieve deelnemer
28 dec 2012
123
32
Den Hoorn, ZH
Ik heb ook net mijn werkplaatsje af. 3x4 meter.
Op twee wanden heb ik een plankendrager systeem (F-type?). Dat is heel goedkoop en heel flexibel. Daarop ligt mijn houtvoorraad en plastic bakken met zaken als verf, hang-sluit werk, lijm, etc (tip: Ikea Samla bakken).
Gereeedschap hangt aan een plaat OSB op de muur.
Alles op wielen.

Ben net verhuisd en bij mijn vorige huis had ik een werkplaatsje van 2x4 meter maar wel met alles wat ik nodig heb: kolomboor, zaagtafel, lintzaag, vlak-vandiktebank en handgereedschap.
1610112172993.png

Ik vind het ook altijd leuk om op youtube to zoeken op 'small workshop' en dan Amerikanen te zien die een 2-car-garage als small shop bestempelen :D

Succes met het ontwerp.
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
6.421
503
Gaanderen
Met een kleine werkplaats moet je eerst kiezen wat je wil gaan doen. Houtdraaien, veel zagen met plaatmateriaal of houtsnijden. Vul het zelf maar in. Ik wil het allemaal maar heb de ruimte niet, gevolg ik moeet eerst 2 uur ruimen voor ik wat kan gaan doen.
 

WeNS

Actieve deelnemer
25 dec 2020
32
11
Bodegraven
Heren, dames,

Inmiddels vordert de inrichting van mijn mini-werkplaats gestaag. Vandaag kom ik er toe mij te buigen over een uitdaging die me al maanden bezig houdt: mijn antieke werkbank. De plaats is bepaald, het materiaal is aanwezig, maar de montage bezorgt mij hoofdbrekens.

Mijn werkbank bestaat op dit moment nog uit een werkblad dat gerestaureerd moet worden, en de poten van een kloostertafel. Die laatste moet ik op de één of andere manier onder het werkblad monteren, hierbij in ernstige mate gehinderd door twee bankklemmen die zich ook om een plaatsje verdringen.

Het geheel is klein, compact maar loeizwaar door de massieve balken die gebruikt zijn. Hierbij wat foto's:
 

Bijlagen

 • 20210321_111523.jpg
  20210321_111523.jpg
  153,9 KB · Weergaven: 33
 • 20210321_111505.jpg
  20210321_111505.jpg
  146,8 KB · Weergaven: 30

WeNS

Actieve deelnemer
25 dec 2020
32
11
Bodegraven
.... mijn vraag is nu: gaat dit werken zo. Ik bedoel met name de overlangs-plaatsing van de poten. De montage is natuurlijk een tweede.
 

Bijlagen

 • 20210321_111447.jpg
  20210321_111447.jpg
  105,5 KB · Weergaven: 37

Charel09

Post veel
10 sep 2014
830
121
Antwerpen
mijn eerste indrukken:
als je aan de tafel werkt, gaan de poten wel in de weg staan. En hoe meer je ze naar binnen zet, hoe onstabieler de tafel wordt
in de veronderstelling dat je ook gaat schaven aan de werktafel en in de langsrichting vd tafel werkt, dan kan het zijn dat de tafel gaat wiebelen omwille vd stand vd poten maar misschien is alles stabiel genoeg omwille van het massieve. ’Gewoon’ eens proberen denk ik
 

WeNS

Actieve deelnemer
25 dec 2020
32
11
Bodegraven
Bedankt voor de snelle reactie! De poten staan waarschijnlijk inderdaad in de weg. Ik wordt echter bijkans gedwongen om ze op deze manier te plaatsen omwille van de ruimte die er nog over is onder het blad. Ik ben geneigd om het er maar op te wagen.
Heeft iemand nog tips voor een stevige montage? Ik heb twee gaten per poot om een bout doorheen te schroeven. Wat verder nog?
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
2.977
670
Klein-Brabant, Vlaanderen
mijn vraag is nu: gaat dit werken zo. Ik bedoel met name de overlangs-plaatsing van de poten.
voor de hoogste stabiliteit staan de poten best zo ver mogelijk uit mekaar
dus evenwijdig met de korte zijde
langs die kant heb je uiteraard de bankklem
kan je daar onder een plaat zetten die zo groot is als het bovenblad, waardoor de poten op een recht vlak komen ?
of komt de tafel dan te hoog ?
of zijn de poten breder dan de korte zijde van je werkbank ?
moeten ze toch aan de lange zijde dan kan je voor de stabiliteit er een kruisverbinding tussen maken of tussen blad en poten een 3-hoek plaatsen
 

WeNS

Actieve deelnemer
25 dec 2020
32
11
Bodegraven
voor de hoogste stabiliteit staan de poten best zo ver mogelijk uit mekaar
dus evenwijdig met de korte zijde
langs die kant heb je uiteraard de bankklem
kan je daar onder een plaat zetten die zo groot is als het bovenblad, waardoor de poten op een recht vlak komen ?
of komt de tafel dan te hoog ?
of zijn de poten breder dan de korte zijde van je werkbank ?
moeten ze toch aan de lange zijde dan kan je voor de stabiliteit er een kruisverbinding tussen maken of tussen blad en poten een 3-hoek plaatsen
Nee, gaat niet lukken dat idee met het blad. Beide bankschroeven zijn half onder/ in de balken gemonteerd waaruit de werkbank gemaakt is. Dat hoogteverschil zou ik dus eerst weg moeten werken. Ik vrees dat dit het geheel alleen maar instabieler maakt.
De tip om de poten toch langs de lange zijde te plaatsen en deze te verstevigen levert gevoelsmatig een beter resultaat op.
Sowieso zat er origineel nog een dwarsbalk tussen de poten in met een pen-gat verbinding.
Voor de oorspronkelijke functie was die iets van 1900 mm of zo, die moet ik nu uiteraard inkorten.
 

Henk H

Hout maakt gelukkig
22 nov 2020
218
146
Nootdorp
Leuke vraag! kijk eens op pinterest en doe de zoekopdracht 'opbergruimte kratten garage plafond'. Daar vind je meerdere handige oplossingen van heel simpel tot volledig uitschuifbare kasten die naar beneden getrokken kunnen worden.

1616350655631.png
 

Bijlagen

 • 1616350604664.png
  1616350604664.png
  502,7 KB · Weergaven: 19

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.