Buurman in Rotterdam verhuurde werkbanken aan particulieren, maar dat was toch meer voor unieke projecten voor de serieuze klusser. De gewone cursussen waren vrij eenvoudig van opzet. Een goede timmermanscursus ben ik nog niet tegen gekomen.Aan de andere kant zie je ook dat veel mensen allerlei cursussen doen, waarbij ze echt iets moeten maken. Lullen en naar een beeldscherm staren is blijkbaar ook niet bevredigend. Iets tastbaars maken heeft toch zo zijn charme.
De keuze om als landbouwer verder te gaan was een keuze van het hart (wat hij ook gezegd heeft). Een meubelmaker heeft ook kopzorgen, maar die verzinken in het niets in vergelijking met die van een bioboer.Zijn product had een heel specifieke doelgroep, die tot dan niet echt een goedkoper alternatief hadden: goudsmedeen en horlogiers. En dat hij uiteindelijk voor het boerenvak heeft gekozen zegt ook wel iets over het perspectief van meubelmaker.
Ja, en vervolgens afvinken - been there, done that, got the T-shirt ;-)Aan de andere kant zie je ook dat veel mensen allerlei cursussen doen, waarbij ze echt iets moeten maken. Lullen en naar een beeldscherm staren is blijkbaar ook niet bevredigend. Iets tastbaars maken heeft toch zo zijn charme.
Dat zijn allemaal hele goede invalshoeken en inzichten. En jullie hebben gelijk dat het plezier er wel in moet blijven. Zolang het een hobby is/blijft is het verdienmodel toch anders. Ik denk dat de 35+ persoon die reeds een goed salaris heeft, maar daarnaast een beetje wil klussen inderdaad de enige/juiste doelgroep is voor wat ik denk te willen maken. Denk b.v. aan zoiets:
Een Roubo met een beetje flair. Het hout zou ik wel inkopen bij een fijnhouthandel, dus ik heb geen schaal of inkoopvoordeel, en de klemmen zou ik b.v. gewoon bij Baptist halen waar ik dan ook de hoofdprijs betaal. Ik heb simpelweg geen zin om tijd te steken in een inkoopregeling en/of kanaal. Ik reken dan wel dat de verkoopprijs van zoiets (zoals in video) boven de 2500 euro uit gaat komen om het enigzins rendabel te houden voor mezelf. Het meeste gereedschap heb ik gewoon liggen om zoiets te doen, ik heb nu meerdere tafels/banken gebouwd, allemaal met pen/gat verbindingen en zeker nu met een paar scherpe slangenboren en mijn handige gatensteek kost het stukken minder moeite. Voor het vlakken heb ik een bovenfrees in een frame (maar ik wil een nieuw frame maken, eentje die stijver en makkelijker herbruikbaar is).
Geen stom idee.... zo'n keukeneiland werk je dan af met een speciale lak, geeft het wat extra 'je ne sais quoi' en dan zonder klemmen inderdaad, tenzij ze zelf willen slachten en een hamer maken heb ik al eerder gedaan. Je hebt gelijk, er zijn meer mogelijkheden dan ik eerder voor me zag .Wat iemand hier eerder zei lijkt me een hele leuke invalshoek. Het wegzetten als klassiek keukeneiland. Zonder bankschroeven, klemmen en dogholes, maar gewoon keurig gepolijst opleveren. De mensen die een eiland van dergelijk formaat kwijt kunnen leggen ook makkelijk een paar duizend euro neer voor een ambachtelijk op maat gemaakt kwaliteit product.
Verder denk ik dat het het leukste is als je juist wel die high-end markt opzoekt. Of het nou werkbanken of keukeneilanden zijn, luxe houtsoorten en goed doordachte keuzes. En zeg niet meteen je hoofdinkomen op. Doe het er 1, 2 dagen per week naast om te zien hoe het gaat. Kijk eens naar Login • Instagram James van Hashtag Tooling. Maakt houten hamers, maar wel hele mooie van exotisch hout. Kost een paar centen, maar dan heb je wel wat. Op zo'n manier houd je het ook leuk voor jezelf.
Ik vond tafels maken heel leuk, maar werkbank zijn net even iets interessanter. Het is niet dat ik niet meer dingen maak, maar vrijwel alles wat ik maak is ofwel niet 'geschikt' voor verkoop of er is al een overvloed van (zoals tafels). De werkbank is een van de eerste producten waarvan ik zie dat er vrijwel geen aanbieders zijn (en als iets niet aangeboden word kan het natuurlijk heel goed zijn dat er gewoon geen vraag naar is, vandaar).De vraag is natuurlijk interessant. Los van alle bedrijfskundige uitdagingen. Ik vraag me af waarom je focust op werkbanken. Zijn er geen andere interessante niches? Ik heb voor mijn broer een antieke deur uit 1600 nagemaakt. Dat is specialistisch werk, en klassieke deuren hebben een groter afzetgebied. En ik vermoed dat de winstmarge ook groter is.
Als je van hobby naar beroep gaat, dan is het wel handig om het naast je werk te doen, via meerdere kanalen je producten aan te bieden (etsy, insta etc). Op een gegeven moment zal je ontdekken waar de marktvraag echt ligt. En deze ligt zelden bij hetgeen jij graag wilt maken.
In ieder geval, als je het wilt proberen, dan gewoon laagdrempelig uitproberen. Beter uitgeprobeerd dan niet geprobeerd.
Nee maar ik heb die Ulmia's online bekeken en ze zullen vast veel beter dan een Daytona zijn, ze zijn echt niet zo beefy als een Roubo, volgens de definitie die ik hanteer dan toch. Ik bedoel dan dus poten van minimaal 9cm dik en een blad van minimaal 7. Iets gewichtigs dus.zoals @chevy66 terecht opmerkt, zijn de ‘lower end’ werkbanken, zoals een Ulmia, niet eens zo duur als je je werkuren in rekening moet brengen dus moeilijk om mee te concureren
wat als je meer ‘higher end’ zou gaan (zoals door meerdere voorgesteld) en ook het betere werk van Veritas (twin screw) of zelfs de InKlein (twin turbo vice) als optie kan installeren
eventueel kun je via Masave of een fijnhouthandel reclame maken, win-win voor beide