Ik wil graag zelf handgemaakt meubels verkopen maar waar kan ik dit doen?

Scheppie

Post veel
10 dec 2009
2.268
316
Heelsum
Hey leden!

Ik vind het zelf leuk om meubels te maken als hobby. Echt krijg ik veel positief complimenten en vertellen mensen mij dat ik het ook zou moeten verkopen, dus dat ben ik dan maar gaan doen ;) .En nu wil ik af en toe wat meubels maken en die verkopen. Nu zie ik dat veel mensen hun zelf gemaakte meubels aanbieden op markplaats. Dit vind ik een beetje raar. Waarom zou je zelf gemaakte producten die (nieuw) zijn verkopen op een tweedehans platform? en beetje onprofessioneel toch? Ik kan zelf op dit moment geen goede alternatief vinden wat betreft een marktplace waar ik mijn meubels op kan zetten die (nieuw en zelfgemaakt) zijn met een beetje volume er op. En nu weet ik het al veel mensen gaan zeggen maak dan zelf een website. Maar hier zit iemand zoals mij niet op te wachten ik wil gewoon af en toe een meubel verkopen en een hele site bouwen schiet dan natuurlijk niet op voor misschien een sale per maand. Natuurlijk zou het later wel leuk zijn maar ik moet natuurlijk ergens beginnen. Ervaren jullie dit probleem ook als meubelmakers? (Geen goed platform waar je op maat gemaakte / zelf gemaakte meubels kan verkopen?) En mochten jullie hiervoor een oplossing hebben hoor ik het graag!

Met vriendelijke groet
Yordi
hoi Yordi, kun je laten zien wat je maakt en wat fe wil verkopen? Ik denk dat dat een belangrijk gegeven is voor waar je het wilt verkopen? Niet elke site is geschikt voor elke prijs / kwaliteit combinatie etcetera....
 
  • Leuk
Waarderingen: Yordanos

Wilco Flier

Post veel
28 apr 2008
1.777
447
Omgeving Kampen
www.wilcoflier.com
hoi Yordi, kun je laten zien wat je maakt en wat fe wil verkopen? Ik denk dat dat een belangrijk gegeven is voor waar je het wilt verkopen? Niet elke site is geschikt voor elke prijs / kwaliteit combinatie etcetera....
Inderdaad, wat meer info over de doelgroep is handig voor het verkrijgen van specifieker advies. Een voorbeeld vanuit mijn eigen ervaring: ik heb Adirondack stoelen verkocht via marktplaats, dat liep redelijk goed. De beitels die ik maak, zet ik geeneens op marktplaats. Daarvoor moet ik het weer hebben van blogs, websites en ze laten zien op diverse fora.
 
  • Leuk
Waarderingen: Yordanos en Boktor026

Yordanos

Nieuw lid
29 jun 2022
14
1
Nederland
Marktplaats is dat wat het is, een marktplaats. Ik zou er nog geen 2x over nadenken. Het is onprofessioneel als je de mogelijkheden die je hebt niet benut.

Daarnaast heb ik al een paar keer iets handgemaakts via MP gekocht, wat ik anders nooit had kunnen vinden..
Zou jij een ander platform gebruiken als er een ander emogelijkheid is? Ik zit er zelf aan te denken om een markplace te bouwen voor alleen nieuwe meubels die handgemaakt zijn. Zo kunnen mensen die meubels willen kopen sneller een meubel op maat vinden die hun leuk vinden en die een beetje high end is. Het verpest in mijn meening ook een beetje de klantenreis. Als je een meubel gaat kopen die handgemaakt is het vaak een flinken investering. Als je veel geld uit gaat geven en je moet vervolgens jou droom stuk op markplaats vinden (een platform met veel troep er op ook) is en beetje stom en onprofessioneel vind ik. Ook is het vergelijken van aanbod nu erg lastig in mijn meening. Als je een goede meubelmaker wilt vinden die een beetje jou stijl heeft moet je nu 20 offertes aanvraag voordat je iemand hebt gevonden die het voor een bijpassende prijs wilt uitvoerden. Is in iedergeval iets wat ik heb ervaren in het verleeden ik weet niet als jij de zelfde problemen hebt ervaren? Maar is maar een ideetje van mij ik heb zelf verder niet echt een business plan maar ik merk dat veel mensen problemen ervaren met het verkopen / kopen van handgemaakt meubels en ik vind dat er een oplossing voor moet komen.

Maar thnx voor je reactie ! Ik verkoop mijn meubels nu gewoon nog op markplaats en etsy....
 

Yordanos

Nieuw lid
29 jun 2022
14
1
Nederland
hoi Yordi, kun je laten zien wat je maakt en wat fe wil verkopen? Ik denk dat dat een belangrijk gegeven is voor waar je het wilt verkopen? Niet elke site is geschikt voor elke prijs / kwaliteit combinatie etcetera....

Ik verkoop houten meubels met een industriele look. Op dit moment verkoop ik het op markplaats en etsy.
WhatsApp Image 2022-06-27 at 9.28.09 PM.jpeg
WhatsApp Image 2022-07-03 at 3.03.31 PM.jpeg
 

Yordanos

Nieuw lid
29 jun 2022
14
1
Nederland
Het maakt veel verschil of je werkt in opdracht of dat je wilt verkopen wat je zelf leuk leek om te maken
(Van dat laaste moet je m.i. qua opbrengst niet te veel verwachten bij de baas werken levert meer op)

Jaarmarkten en braderie's kunnen hele goede plekken zijn om contacten te leggen
Een marktplace niet dan?
 

Yordanos

Nieuw lid
29 jun 2022
14
1
Nederland
Met een goede blog waar je regelmatig stukje op plaatst kan je ook goede handel uit halen. Ik zelf had een blog over vuurwerk. Eigenlijk veel te weinig gedaan met dat bloggen maar in het eerste jaar had ik een stukje geschreven over chinese rollen popular de 100.000 klapper. Na drie jaar kreeg ik bestelling uit het hele land terwijl je vuurwerk moet ophalen het mag niet verstuurd worden. Ook met een website of blog ben je nooit klaar. Wil je echt goed gevonden worden dan moet je een diepgravend onderzoek doen naar zoektermen en woorden waarop google zoekt. Daar zijn hele boeken over geschreven en het is zeker geen harde wetenschap.
Verwacht dus niet dat als je een site hebt dat daar meteen veel uitkomt. Verzamel contactgegevens. Als iemand je blog of site bezoekt laat dan een pop up tevoorschijne komen om in te schrijven voor je nieuwsbrief.
Kan automatisch met b.v. mailchimp (ja gratis als je niet heel veel doet)
De nieuwsbrief van masave is hier een voorbeeld van. Geen webwinkel maar wel vaak een aanbieding.
Dus jij raad wel aan om een site te maken en dan veel blogs te schrijven over mijn meubels?
 

Yordanos

Nieuw lid
29 jun 2022
14
1
Nederland
Kortom, marketing :)

Er is veel genoemd, maar zorg vooral voor een goede(*) eigen website met een goede portfolie. Zorg vervolgens dat je bij alle hierboven vermelde platforms ook altijd naar je website verwijst. Je site moet de bron zijn, de andere platforms de kanalen.

Op je website heb je geen "web shop" nodig, als je duidelijk maakt dat men via een contactformulier kan bestellen en dat betaling via een betaalverzoek verloopt of zelfs via een eenmalige machtiging gekoppeld aan de afleverbevestiging.

(*) goed is lastig, maar op te lossen met 'eenvoudig'. Geen frameworks met toeters en bellen. Eenvoudig alles in html, eenvoudige structuur, regelmatige updates. Een portfolio is niet alleen maar plaatjes, maar een plaatje met een goed verhaal. Het portfolio kan het resultaat zijn van een reeks blogs posts. Goede site interne links, waardevolle externe links. Maak een site voor mensen, klanten en niet voor zoekmachines.
Goed advies erg bedankt! Ik ga hier zeker naar kijken. Oh, En denk jij dat een nieuw marktplace die echt gericht is op nieuw meubels die zelgemaakt zijn. En waar kopers meubelmakers aanbod makelijk kunnen vinden en vergelijken. Waarde kan toevoegen aan zowel de verkopers kant en de kopers kant?
 

Yordanos

Nieuw lid
29 jun 2022
14
1
Nederland
zorg er eerst en vooral voor dat je goed vindbaar bent via Google, dat blijft voor veel mensen een startpunt als ze op zoek gaan naar bedrijven, producten, …
dat doe je door een Google Mijn Bedrijf pagina te maken.
daar kan je een korte beschrijving van wat je doet, foto’s, adres, werkgebied, openingsuren, … ingeven wat je veel hoger in (lokale) zoekresultaten zal doen opduiken.

van daar kan je, in de toekomst, doorlinken naar een volledige website, wat ook een Facebook of IG pagina kan zijn.
Hmm dus jij raad echt aan om sociaal media ook in te zetten?
 

Yordanos

Nieuw lid
29 jun 2022
14
1
Nederland
Etsy heb ik geprobeerd. Niet gebruiksvriendelijk en ook totaal niet ingericht op Nederland, maar nog veel vervelender, op de verkoop van grote objecten (ivm de manier waarop zij met shipping/verzenden omgaan).

Een veel betere optie is Reliving. Nederlandse site, klein team, contact via whatsapp. Ze verkopen refurbished maar ook retro meubelen en regelen ook gelijk het transport voor je. Ik heb er al meerdere keren iets verkocht, de service is echt goed.
Hey maar dan heb ik weer het zelfde probleem. En dat is mijn nieuwe meubels naast oude meubels en dan zijn mensen niet zo snel bereid om veel geld uit te geven aan mijn meubels.
 

Yordanos

Nieuw lid
29 jun 2022
14
1
Nederland
In aanvulling: start een Facebook-pagina. Zet voor mijn part in je agenda om 2 x per week een foto met een tekstje te posten en iedere keer als je iets leuks hebt gemaakt. Reageer op reacties (krijg je gratis groter bereik door) en nodig je hele familie en vrienden uit om je pagina te liken.

een eenvoudig stappenplan (iets verouderd) vind je op:
Facebook voor bedrijven: een fanpagina in 10 stappen

Ik kan je de website van Frankwatching aanraden. Maar ga eerst gewoon aan de slag. Met nietsdoen krijg je niet snel (grote) bekendheid.

Heb je wel Pinterest?
Even bij Etsy kijken: een soort eBay voor creatieven/ambachtelijk gemaakte spulletjes.
Ik ken Etsy en gebruik het ook alleen niet helemaal mijn ding.
 
  • Leuk
Waarderingen: Sebasel

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
10.811
2.647
Gaanderen
Zelf een marktplace maken is wel een opgaaf. Ik zou mij eerst richten op eigen winkel. Ik denk dat je het druk genoeg krijgt met je eigen website en blog en facebook etsy instagram ebay en noem maar op. Doe het goed en onderhoud je medium. Beter 2 goed dan alles half. Als je wil verkopen via etsy bol of amazon lever je een behoorlijke marge in. Daarvoor krijg je wel een kant en klaar verkoopverhaal met vele mogelijke klanten.
Bedenk wel dat deze fora's hun eigen belang voorop stellen. Verdiep je dus goed in hun voorwaarden en eisen.
 

jorisvh

Post veel
hmmm, je ziet het niet zitten om veel tijd in een website te steken omdat je liever meubels maakt maar je overweegt wel een platform op te zetten à la
of
🤔?
(de laatste is het dichts tegen wat je in gedachten hebt waar ik weet van heb - geen link en geen ervaring mee overigens).
Hmm dus jij raad echt aan om sociaal media ook in te zetten?
Wel, hangt er allemaal van af hoe je verkoopsmodel in mekaar zit.
Als je snijplanken of gelijkaardige kleine spullen zou verkopen, dan kan je die zelf voor geen geld naar heel Nederland en België versturen. Dat soort dingen willen mensen ook niet noodzakelijk “gevoeld“ hebben voor ze het kopen. In dat geval wil je misschien ook dat bereik en kan je makkelijk alles zelf doen met een webshop die je op social media promoot.
Uw meubels lijken mij eerder stukken die mensen op maat willen of minstens zien voor ze kopen, die je zelf gaat leveren, … Dan zit je met een beperkt werkgebied en dan moet je dus ook op lokale vindbaarheid inzetten. Google werkt meer en meer lokaal (als je een zelfde zoekopdracht op verschillende locaties uitvoert krijg je totaal andere rangschikking van de resultaten). Met Google Mijn Bedrijf kan je aangeven waar je (eerst) gevonden wil worden. Dat is een goed en eenvoudig begin.

Als je het groter ziet dan je achtertuin, dan wordt de logistiek allicht een uitdaging. En, moet je mensen overtuigen om te kopen zonder gezien/gevoeld te hebben. Dan is zo’n platform misschien een oplossing: die hebben hun kredietwaardigheid en nemen je zorgen uit handen (logistiek, product documentatie, promotie, …)
Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan en dan moet je niet verbaasd zijn als je amper de helft van de verkoopprijs zelf krijgt.
Dat soort dingen lijken me enkel een optie als je productie redelijk groot en geoptimaliseerd is waardoor je zelf nog goeie marges kan houden.
 
  • Leuk
Waarderingen: Tympy, Yordanos en A.N

Yordanos

Nieuw lid
29 jun 2022
14
1
Nederland
hmmm, je ziet het niet zitten om veel tijd in een website te steken omdat je liever meubels maakt maar je overweegt wel een platform op te zetten à la
of
🤔?
(de laatste is het dichts tegen wat je in gedachten hebt waar ik weet van heb - geen link en geen ervaring mee overigens).

Wel, hangt er allemaal van af hoe je verkoopsmodel in mekaar zit.
Als je snijplanken of gelijkaardige kleine spullen zou verkopen, dan kan je die zelf voor geen geld naar heel Nederland en België versturen. Dat soort dingen willen mensen ook niet noodzakelijk “gevoeld“ hebben voor ze het kopen. In dat geval wil je misschien ook dat bereik en kan je makkelijk alles zelf doen met een webshop die je op social media promoot.
Uw meubels lijken mij eerder stukken die mensen op maat willen of minstens zien voor ze kopen, die je zelf gaat leveren, … Dan zit je met een beperkt werkgebied en dan moet je dus ook op lokale vindbaarheid inzetten. Google werkt meer en meer lokaal (als je een zelfde zoekopdracht op verschillende locaties uitvoert krijg je totaal andere rangschikking van de resultaten). Met Google Mijn Bedrijf kan je aangeven waar je (eerst) gevonden wil worden. Dat is een goed en eenvoudig begin.

Als je het groter ziet dan je achtertuin, dan wordt de logistiek allicht een uitdaging. En, moet je mensen overtuigen om te kopen zonder gezien/gevoeld te hebben. Dan is zo’n platform misschien een oplossing: die hebben hun kredietwaardigheid en nemen je zorgen uit handen (logistiek, product documentatie, promotie, …)
Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan en dan moet je niet verbaasd zijn als je amper de helft van de verkoopprijs zelf krijgt.
Dat soort dingen lijken me enkel een optie als je productie redelijk groot en geoptimaliseerd is waardoor je zelf nog goeie marges kan houden.
Hey hoe heb je arredoo gevonden? die is nog maar 3 maanden oud he? hun zijn net begonnen, Ja dat bedoel ik precies! Ik denk dat er enorm potentie in zit. Om eerlijk te zijn was mijn eerst post een onderdeel van mijn onderzoek haha. Ja ik maak echt meubels en verkoop ze als hobby maar mijn main foccus nu is een platform bouwen net zoals arredoo. Echt wil ik het wel misschien net wat gerichter aanpakken dan hun. Mijn Post was slecht een truckje om informatie te verzamelen voor mijn marketing onderzoek. Ondaks dat erg bedankt voor de informatie! Arredoo rekend een 10% fee voor de meubelmakers, wat vind je daarvan?
 

jorisvh

Post veel
heb je de meubels op de foto’s wel echt zelf gemaakt?
werk je misschien zelf voor arredoo?
maakt eigenlijk niet uit want als je met je 1ste post mensen om de tuin leidt, dan is je geloofwaardigheid toch weg.
als je wou weten of er interesse is in (iets zoals) Arredoo, dan had je dat inderdaad gewoon kunnen vragen, zoals @Tympy ook al zei.
 
  • Leuk
Waarderingen: A.N en Sebasel

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.264
546
Eanske
ingoogni.nl
Oh, En denk jij dat een nieuw marktplace die echt gericht is op nieuw meubels die zelgemaakt zijn. En waar kopers meubelmakers aanbod makelijk kunnen vinden en vergelijken. Waarde kan toevoegen aan zowel de verkopers kant en de kopers kant?
Er is een markt voor ambachtelijk product. Een goed kanaal daarvoor heeft kansen maar is moeilijk. Daarvoor moet een goed begrip bestaan over wat ambachtelijk is. Het is niet het vaak gedachte "handgemaakt" of "traditioneel". Een ambachtspersoon levert maatwerk. Heeft "geen" voorraad eindproduct. Geen standaardcollectie. Heeft wel voorbeelden. Maakt nooit "hetzelfde".

Het uiteindelijke werk komt tot stand in overleg met de klant. Een typisch ambacht is de kapper. Kan niet op voorraad knippen (ik doe er alvast een paar cm af voor de volgende keer), heeft niet een paar standaard kapsels etc.

Als je een platform zou willen dan zou het dus moeten bestaan uit een goede presentatiemogelijkheid en een goede communicatie mogelijkheid. Het moet gericht zijn op het tot stand komen van een vertrouwensrelatie van waar uit de opdrachten komen.

Ik denk dat je met goed gebruik van alle socio's daar geen platform voor nodig hebt maar een eigen site. Maak bijvoorbeeld je mailinglist eens interactief.

Wat je eerder nodig hebt dan een platform is een cirkeltje aan hulpdiensten. Fotograaf, filmer (youtube), editor(redacteur)/tekstschrijver, site bouwer/onderhouder. Iets dat je cooperatief zou moeten doen met andere amachtslieden. Misschien wel in een echte cooperatie als bedrijfsvorm.
 
  • Leuk
Waarderingen: Yordanos

trigger

Oud hout
15 jun 2020
2.693
1.926
Emmen
bigbeardbuilds.nl
die is nog maar 3 maanden oud he?
hun zijn net begonnen, Ja dat bedoel ik precies!
Echt wil ik het wel misschien net wat gerichter aanpakken dan hun.
Mijn Post was slecht een truckje
Ondaks dat erg bedankt
Arredoo rekend
Hier misschien een nuttige tip voor je onderzoek: Zorg dat je correct Nederlands bezigt... staat wel zo profi.
 

jorisvh

Post veel
Ik ben het helemaal met je eens dat correct Nederlands belangrijk is in professionele context. Op een website met slecht taalgebruik knap ik af, overheidscommunicatie met fouten wordt verbeterd teruggestuurd, …

Op dit forum heb ik me voorgenomen om geen commentaar te geven op taalgebruik behalve als de betekenis onduidelijk is (zo was er onlangs een verzinkt/verzonken discussie waar het niet duidelijk was welke van de 2 bedoeld werd) of als ik het ongepast vind.
Er zijn allicht leden die (nog) niet de kans gehad hebben om correct Nederlands te leren, maar toch hun schroom overwinnen om deel te nemen aan de discussies. Die moeten we vooral niet afschrikken, vind ik persoonlijk.

Dit gezegd zijnde erger ik me wel als er vragen gesteld worden onder valse voorwendselen en reageer ik daar ook op.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.