Fineren is niet geheel gelukt. Wat is er nog aan te doen.

Bert Vanderveen

Oud hout
1 sep 2015
3.121
948
Enschede, Twente
Misschien is het probleem ontstaan door een mix van dit:
a. De lijm bevat water en heeft het fineer doen opzwellen voordat het kon hechten
b. De drager (mdf) heeft niet genoeg water opgenomen om in balans met het fineer te kunnen geraken (sorry voor de gebrekkige formulering - ik doel op de mogelijke on geschiktheid van het soort mdf)
c. De perstijd was niet lang genoeg
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
12.012
3.276
Gaanderen
Bert al jouw punten zijn het denk ik niet. De andere zijde is perfect. De oorzaak is waarschijnlijk het stuk tapijt wat ik er tussen heb gestopt.

Ik heb het fineer er heel afgekregen.
Natte theedoek en daarna de strijkbout erop. Dat was in het begin zeer moeizaam. Een deel kreeg ik niet los.
Gelukkig was het een stoomstrijkijzer. Maximale hitte en vol stoom op de theedoek en toen ging het snel.
20250101_165812(1).jpg
 
  • Leuk
Waarderingen: hansth en LukeB2530

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
12.012
3.276
Gaanderen
De vraag is nu of ik hetzelfde stuk fineer weer ga lijmen of dat ik een ander stuk pak. De lijm krijg ik nooit meer van het fineer af dus daar moet een tweede laag overheen. Kan dit?
Ik denk dat ik dit fineer insmeer met water met 10% wasverzachter. Dit was het advies van de arnhemse fijnhouthandel voor het behandelen van bobbelig fineer.
 
De vraag is nu of ik hetzelfde stuk fineer weer ga lijmen of dat ik een ander stuk pak. De lijm krijg ik nooit meer van het fineer af dus daar moet een tweede laag overheen. Kan dit?
Ik denk dat ik dit fineer insmeer met water met 10% wasverzachter. Dit was het advies van de arnhemse fijnhouthandel voor het behandelen van bobbelig fineer.
Ik heb vaak met bloemmahonie fineer op deurtjes gewerkt. Als dit gelijmd moest worden maakte ik het eerst nat(vochtig) en liet het drogen tussen 2 platen meubelplaat o.i.d. met lijmtangen geklemd. Na het drogen werd het verlijmd met aan de andere zijde van het deurtje een mindere kwaliteit fineer. Dit alles weer geklemd tussen 2 platen en heel veel lijmtangen. Maar met wasverzachter heb ik nooit gehoord.
 
  • Leuk
Waarderingen: John1969

John1969

Actieve deelnemer
10 jul 2023
494
294
‘s-Hertogenbosch
Heb gehoord dat je het fineer moet laten wellen ( net als behang). Beide delen inlijmen aanbrengen, folie erover en persen met een drukplaat erop…..
Komt bij mij niet voor maar heb dit uit vroeger tijden meegekregen ( schoolboeken wijsheid)
 

Bean

Actieve deelnemer
16 okt 2012
89
11
Gelderland
Een bekend probleem. Door het tapijt is er een zachte laag die het fineer de ruimte geeft om te gaan bobbelen door het vocht in de houtlijm.

Ik heb regelmatig succes gehad met het wegkrijgen van imperfecties in fineer gelijmd met houtlijm met de strijkbout:
  • Onverhoopt een naadje tussen twee delen fineer? Dan met de strijkbout en een vochtige theedoek erop. Het vocht doet het fineer zwellen en een naadje gaat dicht (tot enkele mm's). De.lijm wordt zacht door de warmte en zit na afkoelen weer vast.
  • Bobbel in fineer? Dan met de strijkbout (zonder vocht) erop. Vaak zijn bobbels op die manier nog wel weg te 'strijken'. Oppassen dat het fineer niet verbrandt, dus evt. wel een droge theedoek ertussen.
 
  • Leuk
Waarderingen: hansth en Wim Kluck

jorisvh

Post veel
De vraag is nu of ik hetzelfde stuk fineer weer ga lijmen of dat ik een ander stuk pak. De lijm krijg ik nooit meer van het fineer af dus daar moet een tweede laag overheen. Kan dit?
Normaal gezien kan je de droge PVA terug activeren met warmte.
Je zou fineer en substraat opnieuw met witte lijm kunnen insmeren en laten drogen.
Dan met strijkijzer verwarmen en aandrukken.
Als het fineer na de vorige stappen helemaal gebobbeld is, is dat misschien niet haalbaar.
 

Superkees

Post veel
17 aug 2017
2.152
438
Logischerwijs en niet gehinderd door enig praktische kennis van zaken, wat je wilt is dat het fineer gedurende het lijmproces een beetje krimpt, zodat het strak trekt. Vandaar het advies het vooraf te bevochtigen. Dit zal als bijkomend voordeel hebben dat er niet overmatig veel lijm in de fineer trekt en dit ten koste gaat van de verlijming zelf.

Tapijt is waarschijnlijk bedoeld als drukverdeler, omdat het samendrukbaar is. Maar dan moet je wel alle holtes uit het tapijt persen bij het lijmen.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
9.508
3.255
Dat is het nadeel van een vacuumzak, je kan er weinig kracht per oppervlakte eenheid mee uit oefenen en die kracht is overal gelijk. Dat is makkelijk als je object een gebogen vorm heeft, maar alle fineerpersen die ik ken, hebben vlakke platen en schroefspindels, of hydraulische cilinders om de fineer op de basisplaat te drukken.
 

Handtools only

Post veel
3 nov 2018
910
1.040
de buurt van den bosch
Als ik fineer met gewone houtlijm dan maak ik 1 kant van het fineer licht vochtig en de andere kant smeer ik in met houtlijm,en in jouw geval op het mdf ook lijm.daarna in de pers.Denk dat het stukje tapijt hier de boosdoener is.
Het liefste doe ik fineren met de fineer hamer hiermee wrijf je alle plooien uit het fineer.(dit doe ik met warme lijm)
Misschien kun je met een schraper voorzichig de oude lijm verwijderen van je fineer.
 
Laatst bewerkt:

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
12.012
3.276
Gaanderen
Het fineer kwam er vrij eenvoudig heel af. Onverwachts kon ik er vandaag niets aan doen. Het fineer is nu erg vervormd. Ook het mdf is nu krom (daar was ik gisteren al bang voor toen ik het er af ging halen)
Ik ga nog even nadenken hoe ik nu verder ga. Uithuilen en opnieuw beginnen. Op maat zagen en dan de andere zijde fineren. Andere stuk ook verwijderen en met een nieuw stuk mdf verder gaan.
Of massief hout gebruiken?

Het fineren met warme lijm in een schuur van rond de 10 graden lijkt me niet ideaal. Bovendien heb ik dat nog nooit gedaan. Alle voorgaande keren dat ik met de vacuümzak fineerde ging het goed. Dus er komt nog wel een poging.
 
  • Leuk
Waarderingen: Handtools only

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
12.012
3.276
Gaanderen
Voorlopig gaat dit project on hold. Moet echter wel voor eind maart af zijn. Komende 2 weken een schilderklus met veel reistijd. Als je wel eens bent geholpen moet je ook wat terugdoen.
Ik ga zoeken naar een mooi stuk gevlamd esdoorn massief. De deksel en bodem zijn al wel gefineerd. Ik had nog wat notenfineer liggen 2-3 mm dik, dat is dus lekker vlak. De bovenkant van de deksel is beplakt met wortelnotenfineer. Dat was dus niet vlak. Vochtig gemaakt en gelijmd in de vacuümzak. Kwam er op. het eerste gezicht vlak uit. I.v.m. de temperatuur liet ik de lijm binnen drogen. Panelen kwamen er niet recht uit. Na twee dagen ging ik de boel naar de schuur brengen en keek nog even hoe erg het was. Alles was vlak getrokken.
Ik wilde het papier wat er tussen zat bij het lijmen even snel verwijderen met een schraapstaal. Die kon ik niet echt vinden. Moet hoognodig weer opruimen. Degene die ik wel kon vinden was niet echt scherp. Toch wil ik de foto hier laten zien.
Komt het hoogte verschil uit het fineer zelf of zit het toch in het lijmen?

Volgens mij kan ik het er prima afschrapen. Ik heb er tot nu toe zeer weinig afgehaald.
Voor iedereen die het niet weet de lichte delen zijn licht geschraapt en dus de "bergen".
20250105_112427 (2)(1).jpg
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
12.012
3.276
Gaanderen
Vervolg van dit kistje. Heb gekozen voor massieve wanden. Dezelfde kwaliteit gevlamd hout kopen als dit fineer was geen optie. Had een stuk gevonden wat wel mooi was maar het niet haalde bij het fineer hierboven en dat stukje was al 400 euro.
Hout gezaagd en gefreesd.20250131_111008.jpg
Proefpassing gedaan en toch maar wat handwerk gedaan.
20250131_111020.jpg
De reclame is puur toeval net even een bijtel extra scherp geslepen, maar daarover later meer😥
Na alle korte zijdes nog even op de futselplank te hebben geschaafd en nog een keer langs de frees gehaald. Passing bijna perfect.
20250131_134843.jpg
Bij het frezen is er een stukje afgebroken. Ja, moet je er maar een opofferhoutje achter zetten dan is het probleem er niet.
20250131_134848.jpg
Weghalen van de hoekjes met een scherpe bijtel. Hier het resultaat.
IMG-20250131-WA0003.jpeg
Flinke plak zat los over de breedte van mijn vingen. Een hechting. Nu rust.
20250131_153313.jpg
Deksel toch nog even op maat geschaafd. Wortelnoten wat kan dat toch mooi zijn. Het is wel erg open van structuur. Even kijken hoe we dit gaan vullen. De deksel is eerst een klein beetje geschraapt, maar dat gaat niet met een hand. Schuurmachine erop gezet en nagenoeg alle oneffenheden zijn weg.
De kist is een fractie hoger dan de deksel. Ik frees een groef tussen de deksel en het hout en daar komt een strip in. Deze is ook weer wat hoger. Met een schraapstaal maak ik alles dan gelijk.
Word vervolgd.
Naam voor de kist is ook al gevonden Krokodillen kist. Kijk maar naar het fineer.
 
  • Leuk
Waarderingen: stvno

gpf

Actieve deelnemer
11 aug 2010
628
203
Zutphen
Gebruik warme lijm voor fineren, eventuele fouten kan je makkelijk herstellen, bovendien vlekt het niet.
 

hdv

Post veel
24 nov 2019
1.108
566
Noord-Veluwe
Wat een supermooi deksel is dat! Dat hout ziet er echt schitterend uit.

Heel veel sterkte met het weer aangroeien van "de plak"!
 

hdv

Post veel
24 nov 2019
1.108
566
Noord-Veluwe
Ha! Ik heb ooit een stukje van mijn middelvinger afgesneden toen ik tapijt legde. Niets ernstigs hoor. Het kon gewoon zonder hechting genezen en heeft slechts een klein littekentje achtergelaten. Maar toen ik bij de eerste hulppost zat zei ik nogal gevat tegen die arts "Dit is de enige keer dat ik met goed fatsoen mijn middelvinger naar je op mag steken". Die man gaf geen krimp. Geen glimlachje, geen gevatte opmerking terug, helemaal niets. Ik dacht nog even dat hij het niet gehoord zou hebben, maar mijn vrouw zei dat zij het wel goed had gehoord, dus dat dat onwaarschijnlijk was. Misschien niet zijn beste moment. En ik maar denken dat ik ook eindelijk een keer leuk was. Wat een sof... :cool:
 

hdv

Post veel
24 nov 2019
1.108
566
Noord-Veluwe
Als bij jou hetzelfde gaat gebeuren als toentertijd bij mij, dan ga je straks, als de zenuwen weer aangroeien, een poosje met een supergevoelige vingertop rondlopen. Dat is echt bizar. Je voelt echt alles. Zelfs de lucht voel je langs je huid bewegen. Dat noemen ze hyper-sensitiviteit en dat schijnt normaal te zijn bij zenuwen die herstellen. Voor de rest is dat niet pijnlijk of zo, hoor. Maar het verbaasde me toen wel hoe snel je zenuwen daarna weer afgestompt raken door je normale dagelijkse routine. Is maar goed ook, want anders zou je altijd maar alles voelen.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.