Eerste en mogelijk kleinste werkplaats ooit.. - nieuw

mvdwood

Nieuw lid
6 jun 2021
4
6
070
Hoi,

na jaren youtube filmpjes kijken over, eindelijk stroom in mijn kleine schuurtje (bovenwoning) en recentelijk wat spullen aangeschaft om nu toch echt dingen van hout te gaan maken. Ik heb (allicht tegen beter weten in) een zaagtafel gekocht en de oude nooitgedacht werkbank van mijn Opa in ere hersteld. Mijn schuurtje is ongeveer 1.80 bij 1.80 maar ik ben er evengoed op gebrand om er met enige regelmaat daadwerkelijk kleine projectjes te doen.

Vandaag voor de eerste keer geoefend met de zaagtafel en een poging gewaagd om een lijstje te maken. Veel geleerd, geen vingers verloren en geeindigd met een kromme lijst die te klein is, met kieren, en een grote grijns op mijn gezicht :D Normaalgesproken zit ik hele dagen naar een computer te staren (en schelden) en ik vind het nu al leuk om wat tastbaars te maken. Terugkijkend in de stamboom kom ik uit generaties timmermannen / meubelmakers dus genetisch zou er wat basis materiaal aanwezig moeten zijn.. haha. Had al eea hier gelezen, en allicht ikom ik nog met een lading (domme) vragen...

groetjes,
Maarten
werkplaats.jpg
 

Jan van den Broek

Actieve deelnemer
28 nov 2017
597
208
67
Veldhoven
Beste Hagenaar (Of Hagenees?) Ziet er keurig netjes en opgeruimd uit.
Welkom bij dit kluppie. En troost je met de gedachte dat het nog kleiner kan. Ik begon 40 jaar geleden in het berginkje in ons flatje. De voor mij beschikbare ruimte was toen 100 bij 150 centimeter. En toch sterk: Mijn eerste werkstukjes waren ook lijstjes. en die hangen nog steeds. MET naden en kieren, hihihi.
Mijn voorfamilie bestond uit loodgieters van vaderskant. Van moederskant keek ik altijd mee bij mijn opa in zijn knutselhok in de kelder onder zijn winkel.

Wat ik wil zeggen: Jij komt er wel!

Veel plezier, en pas op je vingers.
Wat is het merk van je zaagtafel?
Groeten,
Jan
PS: Die fiets moet daar weg. Daar kan een gereedschapsrek komen....
 

mvdwood

Nieuw lid
6 jun 2021
4
6
070
Beste Hagenaar (Of Hagenees?)
Voorburgonees... ;)
Wat ik wil zeggen: Jij komt er wel!
Thanks :)
Veel plezier, en pas op je vingers.
Wat is het merk van je zaagtafel?
Groeten,
Jan
PS: Die fiets moet daar weg. Daar kan een gereedschapsrek komen....
Na wat reviews gelezen te hebben was mijn oog gevallen op een Black and Decker BES720-QS Zaagtafel.
Die fiets ... haha ja, Momenteel even naar buiten als ik wat aan het doen ben, en mijn andere fiets al noodgedwongen permanent buiten geparkeerd. Armoe... haha.
 
  • Leuk
Waarderingen: Jan van den Broek

mvdwood

Nieuw lid
6 jun 2021
4
6
070
Vraagje.
Is die haspel waar de zaagtafel aan lijkt te hangen volledig uitgerolt?
We willen natuurlijk geen brand.
Nu wel ;) Wist het wel maar had hem idd opgehangen om alleen even de stroom te testen en telefoon op te laden. Met gereedschap erop beter ff uitrollen inderdaad. Is sowieso tijdelijk, totdat er op de juiste plekjes stopcontacten zitten.

Vandaag de zaagtafel even buiten gezet (heel fijn.. ) en een eenvoudige french cleat gemaakt om wat spullen aan op te hangen. Had ergens gezien dat het handig is om er 10 graden hoekje af te zagen, aan beide kanten, zodat je er nog een soort slot blokje tussen kan schuiven. Lijkt vooralsnog allemaal redelijk gelukt. Van de week eens een bakje maken wat er op past.
cleat.jpg
cleat_detail.jpg
 

klusrob

Post veel
27 jun 2011
837
301
Omgeving Eindhoven
Welkom!
Is het schuurtje ook boven, of kan je je werkbank bij mooi weer ook buiten zetten om meer ruimte te hebben om je heen?

en allicht ikom ik nog met een lading (domme) vragen...
De enige domme vraag is de vraag die je niet stelt! Dus gewoon vragen en werkstukken delen (ook als er iets niet goed aan is), daar zijn we hier voor.
 

Mickel Moen

Actieve deelnemer
30 apr 2021
59
33
Súdwest-Fryslân
Vraagje.
Is die haspel waar de zaagtafel aan lijkt te hangen volledig uitgerolt?
We willen natuurlijk geen brand.
Hoewel ik zeker geen discusdie over haspels wil, toch even een opmerking. Je hebt gelijk gezien de situatie van haspel in combinatie met zaagtafel. Dat een haspel altijd volledig afgerold moet zijn, is wat een eigen leven gaan leiden, maar niet gestoeld op voldoende natuurkundige kennis. Voor iedere leek is dit echter wel het beste advies.

Sec gezien is het afhankelijk van aderdikte, lengte en stroom in volt en ampère.

Op de betere haspels staat het ook vermeld. Max vermogen in Watt in opgerolde en afgerolde toestand.

Een telefoon kun je dus prima op een opgerolde haspel opladen.

Overig aan TS, welkom hier. Inderdaad kleine werkplaats. Ik vind die van mij al klein, met 7,5 m2.

Een kleine werkplaats vraagt om slimme oplossingen en dan is er veel mogelijk. Zo ben ik nu bezig om zelf een verticale platenzaag te maken als aanvulling op mijn combinatiezaagmachine (een afkortzaag met een klein zaagblad er bovenop voor schulpen) welke weer minder geschikt is voor plaatmateriaal.

De stofafzuiging heb ik buiten de werkplaats kunnen plaatsen. Scheelt ook weer.
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.