Als mijn geheugen me niet bedriegt is een Doppelhobel wat wij hier een reischaaf noemen. Die gebruik je om ruw geschaafd oppervlak weer glad te krijgen, nadat je met een roffelschaaf/schrobschaaf tekeer bent gegaan om veel materiaal te verwijderen.
Ligt jouw beitel ook op 48graden? Is een doppelhobel toch? Groetjes mark
Ik geloof niet dat er een standaard schaaf is die op 48 gr gemaakt wordt.Zal mischien wat slijtage zijn.Ligt jouw beitel ook op 48graden? Is een doppelhobel toch? Groetjes mark
Als het 48° is dan is het eerder een Putzhobel dan een Doppelhobel (Jack). De Putzhoebel (zoetschaaf) kan ook een spaanbreker hebben.48graden
Het is soms heel om te behappen inderdaad, zeker omdat de werkwijze op het vasteland (met name Duitsland) afweek van die in de VK en VS.Waar is de dobbelhobel van oorsprong voor bedoelt? Ik lees alle posts wel maar soms doen mijn hersenen krak. Het lijkt net Grieks zeg maar
Dat is een belangrijke. Als je naar de "Duitse" beitelhoeken kijkt dan is dat afgestemd op naaldhout. Daar hebben ze dan ook heel veel van. Als je alleen maar eiken verwerkt dan zou je de zelfde range aan schaven kunnen maken waar alle hoeken ~5 graden steiler zijn. Behalve bij die voor de hoogste afname.De keuze hing/hangt vooral af van het hout waarmee gewerkt wordt, [...]
Haha, ja, die ook. Als je die ding soms op ebay-kleinazeigen ziet, gatenkaas.Eerst de houtworm
45 graden is de standaard bij handschaven,ga je wat hout behandelen wat meer kans heeft op tear out dan ga je naar 50 of 55 graden.Ik ga nu een blokschaafje maken op 55 graden,deze heb ik al 1 maar ga nu voor een ander model.een scrub schaaf is normaal ook 45 gr.Dat is een belangrijke. Als je naar de "Duitse" beitelhoeken kijkt dan is dat afgestemd op naaldhout. Daar hebben ze dan ook heel veel van. Als je alleen maar eiken verwerkt dan zou je de zelfde range aan schaven kunnen maken waar alle hoeken ~5 graden steiler zijn. Behalve bij die voor de hoogste afname.
Dan, door de schaafbanken raken de lange en hele lange schaven wat in vergetelheid. Als dan het rijtje Schrupp, Doppel en Putzhobel ziet dan mis je de logica. Zoals ik eerst ook deed op het begin van de reis. Waarom die bijna identieke schaven en allemaal zo kort? De lange schaven worden gewoon niet meer gebruikt, "brandhout". De Doppelhobel was gewoon de kortste uit een reeks "vlakmakers" en daardoor meer multifunctioneel inzetbaar.
Dat je ze wel bij de Amerikanen en Engelsen ziet is "gietijzernostalgie" (duur) en ze branden niet.![]()
Ja das weeral een stuk duidelijker..;-)Het is soms heel om te behappen inderdaad, zeker omdat de werkwijze op het vasteland (met name Duitsland) afweek van die in de VK en VS.
Het is makkelijker om onder te delen in de stappen die nodig zijn om een grofbezaagde plank met alle imperfecties (hol/bol, scheluw) vlak maken en op de juiste dikte brengen. Grofweg gebeurt dat in drie stappen: grof vlakken en op dikte brengen, gevolgd door vlakken (met een lange schaaf, hoe langer hoe vlakker), en als laatste alle kleine oneffenheden weghalen (wegpoetsen, vandaar de naam "poetsschaaf" of "Putzhobel").
Lijkt erop dat de Doppelhobel voor zowel de eerste als tweede stap kan worden ingezet, afhankelijk van hoe de beitel is geslepen.
Een beitel met een lichte ronding is vooral goed voor grove afname maar slecht voor vlakken. Een rechte beitel is juist weer goed voor vlakken.
Je ziet uit de lijst van Knotwilg dat meerdere schaven voor hetzelfde doel kunnen worden ingezet. (Waarom anders 8 schaven voor maar 3 stappen?) De keuze hing/hangt vooral af van het hout waarmee gewerkt wordt, welke andere schaven er op de plank liggen, en de gemiddelde grootte van de werkstukken.
Dan heb ik denk ik meedere putzhobels..want mijn andere schaaf is een stanley nr.4. Dus dat is dan in feite ook een putzhobel. Verdorie ik hoopte een jack plane te hebben met die steiner. Nou ja misschien loop ik die nog eens tegen het lijf..Als het 48° is dan is het eerder een Putzhobel dan een Doppelhobel (Jack). De Putzhoebel (zoetschaaf) kan ook een spaanbreker hebben.
Even een plaatje voor je geschoten. Op de voorgrond de Putzhobel met de steiler staande beitel en de spaanbreker. Op de achtergrond de Doppelhobel waar de beitel iets vlakker ligt. (beide schaven ECE, maar dat maakt niet zo veel uit tov Steiner et al omdat die dingen in Duitsland genormeerd zijn. De Putzhobel is iets korter.
Bekijk bijlage 123955
Dan heb ik denk ik meedere putzhobels..
waarom wil men nu de duitse schaven persee een Engelse - Amerikaanse naam geven en met hun indeling laten overeenkomen. Ik zie tussen de Duitse schaven niets zitten dat lijkt op een jackplane.Dan heb ik denk ik meedere putzhobels..want mijn andere schaaf is een stanley nr.4. Dus dat is dan in feite ook een putzhobel. Verdorie ik hoopte een jack plane te hebben met die steiner. Nou ja misschien loop ik die nog eens tegen het lijf..
Op zich ben ik het helemaal met je verhaal eens. De dingen bij hun "echte" naam noemen en nemen voor wat ze zijn.Ik zie tussen de Duitse schaven niets zitten dat lijkt op een jackplane.
Ik snap wat je wilt zeggen maar ik zoek dus gewoon een schaaf die het voorwerk doet. Die kromme planken recht maakt en veel materiaal snel verwijderd. Dus een jack plane of een schrubhobel of dubbelhobel. Als je dan bij een kringloop een paar Duitse schaven op de kop tikt. Wil je graag weten wat je hebt. Lijkt me wel logisch. Niet dat ik niet blij ben met mijn vonst want een schaaf voor 3 euro is geen geld..zelfs al is ie niet helemaal kompleet.waarom wil men nu de duitse schaven persee een Engelse - Amerikaanse naam geven en met hun indeling laten overeenkomen. Ik zie tussen de Duitse schaven niets zitten dat lijkt op een jackplane.
Hoe lang zijn die planken. Je maakt ca. 2x de lengte van de schaaf vlak. Als je echt planken wilt bewerken dan zou ik naar een Schlichthobel (afname zonder dat het oppervlak hobbelig wordt) en een Rauhbank (Rijschaaf) (vlakken) kijken.Die kromme planken recht maakt en veel materiaal snel verwijderd