Houten vloer verbeteren voor wasmachine

Paul90

Actieve deelnemer
25 jan 2021
549
253
Tijd om wat van jullie wijze raad te vragen op het meer constructieve vlak.
In ons jaren '30 huis met houten vloeren staat op de 1e verdieping een wasmachine. Deze ruimte is 167*224 cm., vloerbalken om de 50-60 cm. en die overspannen de korte zijde. Deze ruimte gaan we opknappen en dan wil ik de vloer verstevigen tegen resonanties van de wasmachine. De vloer veert enorm mee omdat de vloer (originele planken met daarop 18 mm spaanplaat) geen solide constructie vormt met de balken, waardoor het beneden enorm dreunt als de wasmachine door de eigenfrequentie gaat. Rubbers plaatsen heeft geen zin, dan staan er twee veren in serie en wordt het resonanantiegedrag helemaal vervelend.

Ik denk er aan om de vloer ter plaatse van de washachine te verstevigen met extra dwarsbalken tussen de vloerbalken volgens het principe van een torsiebox. Dan isolatie tussen de balken, vervolgens twee lagen 15 of 18 mm underlayment, en daarop simpel vinyl. Eerste laag underlayment goed vastschroeven op de balken, tweede laag versprongen gelegd en goed bevestigd op de eerste laag (of zelfs met lange schroeven aan de balken). Ik moet wel twee lagen gebruiken om op ongeveer dezelfde hoogte te komen als de rest van de verdieping
Tegelijkertijd wil ik aansluiting tussen vloer en muur beter afdichten, omdat de wasmachine pal boven de meterkast staat.

Meerdere vragen die opkomen:
1. Hebben die dwarsbalken nog wel nut als de underlayment goed bevestigd is aan de balken, of zou enkel met underlayment al stijf genoeg zijn?
2. Als wel dwarsbalken: wat is de makkelijkste manier om die te bevestigen? Raveeldragers, hoekijzers, of simpelweg schuin schroeven of nagelen met lange schroeven danwel nagels?
3. Wat zou een goede en praktische manier zijn om de aansluiting tussen vloer en wand beter waterdicht te maken? Daar zit het zwakste punt in geval van lekkage. De vloer met vinyl zelf geloof ik wel. Kimband tussen de eerste en tweede laag underlayment bijvoorbeeld? De opstaande rand valt dan weg achter de plinten. Al zie ik veel varianten van kimband die vervolgens moeten worden ingesmeerd met sealer.
De lompe variant zou zijn om een rand PUR schuim te spuiten en die dan gelijk met het underlayment afsnijden. Het hoeft geen perfecte kuip te worden, wel enigszins dicht. Er lopen meer leidingen dus ik wil niet alleen op een lekbak vertrouwen.
 

ikbeneyal

Nieuw lid
18 jan 2023
14
4
Gilze (NB)
Heb je ook gedacht aan zwaluwstaart platen met (niet te dik) cement storten? In dat geval (en misschien ook in je huidige plan) kun je oplegstroken van steenwol gebruiken om de vloer te ontkoppelen van de balken (dus tussen zwaluwstaart en balk).
 

Paul90

Actieve deelnemer
25 jan 2021
549
253
Uiteraard aan gedacht, maar besloten niet te doen. Dat wordt een te groot project, en we willen geen opstap naar die ruimte.
 

Voorhetplezier

Actieve deelnemer
12 jan 2024
38
15
Hillegom
De vloer veert en heeft een eigenfrequentie die im bereik van de wasmachine ligt, dus krijg je resonantie. Je moet ervoor zorgen dat de eigenfrequentie van de vloer lager wordt als de eigenfrequentie van de wasmachine, ik vrees dat dit met een houten constructie niet lukt. Als zwaluwstaartplaten met beton geen optie zijn, kan misschien het beton tussen de bestaande vloerbalken? Anders helpt allen ontkoppelen via een lagering die de kritieke frequencies niet doorgeeft, bij voorbeeld via een platform op heel slappe veren (dik staalkabel opgerold, opening horizontaal).
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
9.732
3.391
Begin met je vloerbalken weer vast in de muur te zetten. Die zijn in de loop van de jaren gekrompen. Wij slaan er hardhouten wiggen tussen en die schroeven we daarna aan de balk vast.
 
  • Leuk
Waarderingen: ZotVanHout

Paul90

Actieve deelnemer
25 jan 2021
549
253
Je moet ervoor zorgen dat de eigenfrequentie van de vloer lager wordt als de eigenfrequentie van de wasmachine,
De eigenfrequenties moeten voldoende uit elkaar liggen.
De wasmachine gaat tijdens versnellen en vertragen door een relatief lage eigenfrequentie, dus lage eigenfrequentie is juist te vermijden (dat is de situatie nu: lage stijfheid, lage massa). Aangezien gewicht geen optie is - ik kan niet zomaar beton tussen de balken leggen - is mijn richting om juist een hoge eigenfrequentie te bereiken met een starre, lichtgewicht constructie.
 

Paul90

Actieve deelnemer
25 jan 2021
549
253
Begin met je vloerbalken weer vast in de muur te zetten. Die zijn in de loop van de jaren gekrompen. Wij slaan er hardhouten wiggen tussen en die schroeven we daarna aan de balk vast.
Top idee, dankje. Als die verbinding rammelt wordt het nooit iets natuurlijk.
Ik heb nog wel een balk hardhout liggen om wiggen te zagen.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
9.732
3.391
Als je geen beton wil, kan je de vloer op vilt op de balken leggen en om massa te krijgen schroef je 4 betontegels tegen de eerste laag underlayment. Beetje lijmkit er tussen en je hebt de massa tussen de balken liggen. Gewoon 40 x 60 betontegels. Zorg wel dat ze vrij van de balken zijn.
 
  • Leuk
Waarderingen: ikbeneyal

John1969

Actieve deelnemer
10 jul 2023
614
340
‘s-Hertogenbosch
Heb in het verleden sokkels gemaakt voor dergelijke situaties.
4 rubber schommeltegels van 50x50 centimeter, daarop een plaat underlayment en daar bovenop 4 betontegels van 50x50 centimeter. Een plint 18x94 eromheen en klaar….
Demontabel en overal toepasbaar.
100% dempt het niet, ik denk zelfs nooit, maar een reductie van 75-80% is haalbaar.
Een ander alternatief is een nieuwe verhoogde betonvloer op die hoogte dat je de wasmand eronder kunt zetten.( is het ook losgekoppeld van de houten vloer)

Groetjes John
 

ikbeneyal

Nieuw lid
18 jan 2023
14
4
Gilze (NB)
Ik denk er aan om de vloer ter plaatse van de washachine te verstevigen met extra dwarsbalken tussen de vloerbalken volgens het principe van een torsiebox. Dan isolatie tussen de balken, vervolgens twee lagen 15 of 18 mm underlayment, en daarop simpel vinyl.
Ik begrijp dat je geen opstap wil, maar met 2x18mm underlayment heb je ook een opstapje (van 36mm), en zwaluwstaart kun je ook op totaal 36mm storten, zie bv https://reppel.nl/app/uploads/2022/01/LEWIS-Zwaluwstaartplaten-verwerkingsadviezen.pdf , dus dan kom je evt op dezelfde hoogte uit als jouw voorstel toch?
 

Paul90

Actieve deelnemer
25 jan 2021
549
253
Dat wist ik niet! Ik dacht dat zo'n betonvloer altijd minimaal 5 cm is, en dat zou teveel zijn. Alsnog is beton geen optie omdat het me teveel tijd, zowel in leggen (de hele ruimte moet in 3 dagen klaar zijn) als in voorbereiding (ik zou mezelf goed moeten inlezen hoe dit te doen en glad af te werken om er vinyl op te leggen).

De gangbare oplossing die ik veel zie is een sokkel van beton (hebben meerdere buren ook) of een sokkel à la torsiebox. Boven de wasmachine is een werkblad, dus geen ruimte meer voor een sokkel. Vandaar mijn optie om de torsiebox in de vloer te verwerken.

De vragen blijven dus staan: zouden dwarsbalken nog zin hebben en zo ja, hoe de dwarsbalken te bevestigen?
En hoe de naad rondom af te dichten? Bij nader inzien gaat kimband niet werken, omdat er meerdere leidingen over de muur lopen. Een optie a la purchuim zou ideaal zijn. Enige ideën?
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.