Zo help je dus Japanse beitels naar de klote.

DervishD

Banned
15 mei 2010
335
1
Ik kreeg vanochtend een e-mail van een vriend die bij een andere werf werkt en een collega van hem had een set nieuwe Japanse beitels gekocht. Die collega heeft blijkbaar dus nog nooit een Japanse beitel in zijn handen gehad en hij wist dus ook niet dat deze een holle rug horen te hebben (hoewel je die informatie overal kan vinden) en hij heeft de rug van alle 5 zijn nieuwe beitels op een diamantsteen helemaal vlak gemaakt :p Hoe ontzettend dom kun je zijn zeg. En het was ook geen goedkope set. Het is een 5 delige set Fujikawa White Paper staal #1 beitels van €235 :p
 

willem1958

Post veel
28 jul 2015
2.077
2
wormerveer
Tsja, da's een dure les.
Vreemd als je zo'n dure specialistische set koopt dat je je niet verdiept in het slijpen en wetten van zo'n set.
 

Jurriaan

Oud hout
1 jul 2009
2.618
237
Beneden Leeuwen
www.houtenschalen.nl
OK, die holte helpt bij het slijpen. Maar aangezien hij toch flink door kan slijpen (wat een rotklus moet het zijn om die dingen met een diamantsteen te vlakken) zijn ze nu toch niet onbruikbaar? Het kost alleen meer moeite om ze te slijpen. Of zie ik iets over het hoofd?
 
P

Pel

Guest
Bron Baptist

Vijfdelige Japanse steekbeitelset in houten kist. Japanse steekbeitels hebben een aantal specifieke eigenschappen ten opzichte van westerse beitels. De beitels zijn vervaardigd uit twee soorten staal. Eén laag zorgt voor de stevigheid van de beitel, de ander voor het perfect snijden in hout. De zachtere staalsoort dient als drager, die de klappen op kan vangen, waardoor de kans op breken verkleint. Het snijgedeelte is van een harder staalsoort, waardoor de beitel vlijmscherp te slijpen en wetten is.

Op de tweede afbeelding ziet u dat deze staalsoorten niet op elkaar liggen, maar in elkaar gekapselt zijn. Dit zorgt voor een nog betere hechting van de twee staalsoorten.

Een ander belangrijke eigenschap van een Japanse steekbeitel is de holle achterzijde. Dit zorgt voor minder weerstand tijdens het werk, wat kan (afhankelijk van de houtbewerker) resulteren in een perfect resultaat!

Wanneer u de beitel gaat slijpen dient dit op een speciale manier te gebeuren. Ten eerste slijpt u ‘gewoon’ het snijvlak. Maar de achterkant kent een holling; deze verandert wanneer u het snijvlak slijpt. Door de onderkant van de beitel ook licht te slijpen wordt dit hersteld. De handgesmede beitel is machinaal vlak geslepen, een uitstekende combinatie voor een goede beitel.

De set bevat de volgende steekbeitels: 9, 15, 24, 30 en 36 mm breed. Het handvat van de Japanse steekbeitel is van rood eiken (red oak). Achterop de steekbeitel zit een slagring, dit verlengt de levensduur van het handvat.
large_14697881403823.jpg
Groet Pel.
 
P

Pel

Guest
Natuurlijk kun je ze nog gebruiken, maar jammer is het wel, met een gebroken duimstok kun je even goed nog meten, maar is verre van ideaal lijkt me. Waar ik mij over verbaas is, dat als je goed en ook nog eens duur gereedschap koopt, dat je dan niet eens even naar de gebruiksaanwijzing van dat gereedschap gaat kijken?

Groet Pel.
 

DervishD

Banned
15 mei 2010
335
1
OK, die holte helpt bij het slijpen. Maar aangezien hij toch flink door kan slijpen (wat een rotklus moet het zijn om die dingen met een diamantsteen te vlakken) zijn ze nu toch niet onbruikbaar? Het kost alleen meer moeite om ze te slijpen. Of zie ik iets over het hoofd?
De holle rug zorgt ook voor minder weerstand in/op het hout. En natuurlijk zijn ze nog bruikbaar maar het blijft gewoon dom.
 

damien

Actieve deelnemer
21 aug 2011
669
2
Leuven
Als je de hoge hoek van een Japanse bijtel 30-35° voor lief neemt, dan zal de verhoogde wrijving achter in de rug niet echt problematisch zijn.
 

Roeland

Post veel
22 feb 2009
1.281
181
Akkrum
www.meubelmakerijbrekelmans.nl
Ik denk dat je met een diamant steen aardig lang bezig bent om die holling er uit te slijpen, ik vermoed dan ook dat hij met een bandschuur of iets dergelijks het proces heeft versneld en in dat geval zijn de beitels waardeloos geworden het is delicaat staal wat absoluut niet warm mag worden, daarom altijd uit de hand op een goede kwaliteit watersteen slijpen.

Mijn inschatting is als ik de holte zou moeten wegslijpen uit de hand dat ik wel een dag per beitel nodig zou hebben. Als je collega dat inderdaad heeft gedaan dan een 10+ voor zijn doorzettings vermogen :)

groetnis,Roeland
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
6.477
528
Gaanderen
Dan zou je na een beitel toch jezelf moeten afvragen of je op de goede eg bent. Gerredschap is gemaakt om er mee te werken niet om er langdurig me te slijpen
 

DervishD

Banned
15 mei 2010
335
1
Als je de hoge hoek van een Japanse bijtel 30-35° voor lief neemt, dan zal de verhoogde wrijving achter in de rug niet echt problematisch zijn.
Ik slijp aan al mijn beitels (Stanley Sweetheart) een hoek van 30 graden. Zo veel is dat niet.
 

Duvel

Nieuw lid
31 okt 2016
11
0
De beste man heeft er een westerse beitelset van gemaakt, werkt dus gewoon nog prima.

Off topic: ik heb onlangs voor het eerst een setje beitels gekocht maar nog niet ontvangen. deze moeten nog gewet worden volgens de leverancier. Heb uiteraard al heel youtube afgeplozen. heeft iemand nog tips voor een beginner?
 

RPosdijk

Actieve deelnemer
8 jan 2014
182
0
Mijdrecht
Eerst vlakken aan de achterkant en dan kun je de snede wetten en kijken of hij scherp is en anders slijpen. En eventueel je vouw aanpassen als je dat wilt.
 

boertje125

Post veel
17 okt 2013
1.402
159
diamant slijpstenen zijn er ook in grove varianten
daarmee kan je aardig snel materiaal afnemen.

hoezo zijn ze naar de klote omdat hij de holle rug in 1 keer heeft gevlakt in plaats van met elke slijpbuurt een stukje
de snede maak je altijd vlak.
.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.