Werkbank naar werkplan van Paul Sellers

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
303
19
Beste forumleden,

Ik heb de afgelopen weken mij drukgemaakt en een werkbank inmekaar gezet naar het ontwerp dat in Paul Sellers' boek staat. Het is een hele simpele werkbank, maar er zaten voor mijn genoeg nieuwe technieken in: vlakken, twist uit planken halen, diepe pen in gat verbindingen, lamineren... Ik ben begonnen met 'ruw' hout, het blad is van vuren (van de Gamma), de rest heb ik met Douglas gedaan omdat ik dat een stuk goedkoper bij de houthandel kon krijgen. De bodem van het gereedschapsvak zijn vloerdelen 'Sea Pine' die ik nog had liggen.
Ik heb bijna alles met de hand gedaan. Een keer heb ik de accuboor gepakt, maar die was na 3 gaten leeg, dus toch weer verder gegaan met de handboormachine. Voor mij was het een soort sport en een goede oefening, maar ik heb ook gemerkt dat ik het nog best effectief vond gaan.

Kosten van het hout lagen onder de 100 Euro, het meeste gereedschap had ik al, alleen lijmklemmen heb ik nieuw aangeschaft (zie het topic over serre joints).

Nu dan, jullie willen geen geklets maar plaatjes, de hele beschrijving kan je hier zien: https://flic.kr/s/aHskHXLAYP

Hier een kleine greep uit de selectie:Verlijmen van de 'apron', uit ruw douglas


Schaven!Poten
Tweede frame in de lijmklemmenAu.... Op de achtergrond zie je ook dat ik m'n hamer in tweeen gemept heb. Ik moet nog veel leren :)Gat waar straks de 'apron' op de poten rust.


Eerste proefpassing... Gaaf!!! De vuilniszakken links zijn gevuld met alle krullen die alleen nog maar uit dit project komen.Lijmen van het blad


Het buro is weggehaald, den de werkbank staat op z'n plek! Nu het blad aan het vlakken(in)spannend! Zijkanten op maat zagenGat dat nodig is voor de bankschroef. Het is een Parkinsons Perfect Vice. Echt super gaaf ding, maar erg merkwaardige vormgeving, met veel ronde kanten. Ben een paar uur aan het passen en meten geweest.Waaahhhh!!! Klaar! Voor nu dan, ik ga 'm nog afwerken, misschien met Deense olie, ik denk er nog even over na....
 
Laatst bewerkt:

Skybiker

Post veel
9 nov 2014
776
5
Naast mijn buren
Mooi gedaan Nerf, op de laatste foto lijkt het dat je werkbank al jaren in gebruik is met al die krullen op de grond en het gereedschap op het blad, gewoon gave sfeerfoto om je nieuwe werkbank te presenteren.
 

bertd

Actieve deelnemer
13 sep 2011
130
0
Eerste klasse Nerf!
Heb me enkele jaren geleden ook zo'n bank gemaakt en heb er al veel plezier van gehad.
De mijn is door de jaren heen wel al wat 'verweerd' maar dat hoort erbij
 

vandikte

duurzaam is de weg
3 jul 2013
1.235
101
Almere
Mooi hoor Nerf, bedankt voor het delen en veel plezier ermee. Elke keer als je aan het werk bent kun je trots zijn op je werk:D
 

usernaamvergeten

Actieve deelnemer
1 mrt 2013
535
0
Mooi man, daar ga je veel plezier van hebben! Zeker met al dat handgereedschap is een goede werkbank onmisbaar!
 

kootje007

Actieve deelnemer
9 feb 2015
93
2
Zwolle
Gaaf! Heb hem vorig jaar gemaakt! Hoe hoog heb jij hem uiteindelijk gemaakt? Ik ben zelf 1.95m en mijne is 1.07m. Vrij hoog :) Ik dacht, lager kan altijd! Tot op heden nog niet gedaan maar merk wel dat het af en toe aan de hoge kant is.
 

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
303
19
Bedankt voor de reacties, altijd leuk om hier foto's van een project neer te zetten!

Gaaf! Heb hem vorig jaar gemaakt! Hoe hoog heb jij hem uiteindelijk gemaakt? Ik ben zelf 1.95m en mijne is 1.07m. Vrij hoog :) Ik dacht, lager kan altijd! Tot op heden nog niet gedaan maar merk wel dat het af en toe aan de hoge kant is.

Ik heb mijn werkbank 98cm hoog gemaakt, zelf ben ik 1m85. Er zat al een werkbank/blad in de schuur, deze was 104 hoog (kan je op deze foto zien), wat op zich wel OK was, maar mij net te hoog.

@Kootje007 en BertD, hebben jullie nog dingen toegevoegd, zoals ladeblokken, of een ophangsysteem voor gereedschap? Of gaten geboord voor een holdfast?
 
Laatst bewerkt:

Wimmel

Post veel
27 apr 2014
1.057
0
Montfoort
Gefeliciteerd met je eigen mooie Sinterklaas cadeau ;). Mooie bank en cool om te zien hoe je hem gemaakt hebt en een leuk/humor fotoverslag erbij.

Veel plezier ermee!
 

willem1958

Post veel
28 jul 2015
2.070
2
wormerveer
Leuk Nerf die werkbank, ziet er goed uit!
Neem aan dat dit je enthousiast maakt voor nieuwe projekten.
Uit te voeren op je mooie werkbank natuurlijk.
 

Nerf

Actieve deelnemer
26 jun 2016
303
19
O zeker! Er moet voor m'n vriendin nog een tafel gemaakt worden, en als dat af is wil ik nog wel het een en ander maken om m'n gereedschap netjes op te bergen, en zo bedenk ik voor het een af is alweer het volgende :)
 

Aeschere

Nieuw lid
24 jul 2016
17
0
Beetje een late reactie maar dit ziet er erg goed uit! De Flickr stream was ook leuk om doorheen te kijken, mooie weergave van het project en staat ook zeker nog in de planning / op het verlanglijstje. Eerst maar eens aan zijn spatel en lepel beginnen :)
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.