Wat is mis met mijn afzuiging?

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.645
783
Enschede
ingoogni.nl
Gewoon, in't algemeen, ik zie heel vaak slangen aan machines? Waarom niet vast monteren en een bordes achter de machine en over de buizen, op de grond, heen. Als er een paar machine in lijn voor een muur staan kan je een lang bordes maken, zonder struikelpunten. Dan ook meteen lekker veel ruimte achter de machine laten.

Ik zou achter machines een loopruimte van 1.2m willen hebben. Dat heb ik m'n keuken gedaan, 1.2m tussen aanrecht een eiland. In m'n werkplaats, werkbank midden in en aan beide kanten 1.2m loopruimte. Dit laatste naar aanleiding van de zaagmachinefoto, of is dit een tijdelijke test opstelling?

Succes met je onderneming!
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
9.004
2.994
Een stuk slang tussen je machine en het afzuigsysteem is vaak nodig. Denk aan een gecombineerde vlak en vandiktebank. of een spilfrees. Het helpt ook om resonanties te dempen. En het is makkelijk om meerdere machines die je minder vaak gebruikt, op een enkele afzuig aansluiting te gebruiken. Nodeloze ruimte achter je machines zijn dure meters. Ze gaan af van het vloeroppervlak waar je je geld moet verdienen. Met een losse slang kan je daar prima even stofzuigen.
 

Petrolhead

Post veel
4 mrt 2015
1.774
433
Je gaat nu van een 125 mm aansluiting op de afzuiging, naar 125mm slang naar 150 mm buis. Je bent beter af als je de enkelvoudige 160mm aansluiting monteert ipv de 125+80mm, en van daaruit zo kort mogelijk aansluit op vaste 150 mm buizen. Dat, gecombineerd met de andere filter gaat volgens mij al voor een hele verbetering zorgen.

erge.JPG
 
  • Leuk
Waarderingen: Dauberry123

elzenmaa

Post veel
23 nov 2014
864
219
Bij 3000 m3 per uur zou je snelheid in een enkele buis 150mm 47 m/s worden. En in 2 buizen 150 mm nog steeds 23 m/s.
Het geheel van te kleine diameters, lange lengtes, slangen en kleppen veroorzaakt veel weerstand. De ventilator in dit soort afzuigers ksn maar weinig (onder)druk leveren en doet dus veel minder dan gedacht.

Voor de korte termijn zou ik al die vlinderkleppen eruit halen, slangen ook zo veel als mogelijk er tussen uit en leidingen 150 mm tot zo dicht mogelijk bij de aansluitingen op de machine brengen met zo weinig mogelijk bochten.
Waar de 2 leidingen 150 mm bij elkaar komen met 250 mm naar je afzuiger.
Dan zuig je dus altijd op twee machines tegelijk af, ook wanneer je er maar 1 in gebruik hebt.
Wanneer je dan wat ruimer komt te zitten financieel kun je naar een professionelere afzuiginstallatie kijken.
 
  • Leuk
Waarderingen: Dauberry123

wijk0983

Post veel
22 sep 2013
2.295
435
Etten-Leur
Hallo allemaal!

Ik ben net verhuisd naar een nieuwe werkplaats en ben bezig met de installatie. Ik heb vandaag dit ventilatiesysteem geïnstalleerd en wat testen uitgevoerd om de sterkte te controleren. Helaas lijkt het niet sterk genoeg om 2 machines tegelijk af te zuigen, zoals de paneelzaag en de schaafmachine. Mijn leverancier vertelde me dat deze stofafzuigunit voldoende zou moeten zijn om beide tegelijk te bedekken, en het heeft een sterke motor die 3.000 m3 per uur zuigt, wat meer dan genoeg zou moeten zijn. Ik denk dat ik misschien wat fouten heb gemaakt met de leidingen, waardoor de luchtstroom is verminderd. Er zijn verschillende blaaspoorten en als ik bijvoorbeeld maar één poort open voor alleen de paneelzaag, lijkt de zuigkracht voldoende te zijn, maar als ik de poort ook open voor de schaafmachine, wordt de zuigkracht erg zwak. De diameter van de buizen die ik heb gebruikt is 150 mm Heb ik iets verkeerd gedaan met de buizen?

Alle adviezen zijn welkom!

Bedankt,
Deze af 22 is bedoeld om twee apparaten aan te sluiten met (korte) slang van 88 rep 120 mm; voor een vaste aansluiting gebruik je buis van min 160 en een zakleiding naar je apparaat; aansluiting aan je apparaat verjong je zo laat mogelijk van 160 naar gewenste maat. Verder raad ik je dringend aan om een microfilter te gebruiken.
 

wijk0983

Post veel
22 sep 2013
2.295
435
Etten-Leur
overweeg de afzuiger tussen de machines te zetten zodat je. minder buis nodig hebt, dat scheelt (enorm). In de handleiding van Felder kun je uit de grafiek de nominale luchtstroom halen bij de beoogde aansluit diameter en standaard lengte; Die zal beduidend minder zijn dan 3000 m3/uur om dat dat de volledig onbelaste luchtstroom is (niets aangesloten op de ventilator en soms zelfs bij 60Hz). NB ik heb de AF16 in gebruik
 

Peter de B.

Actieve deelnemer
8 jul 2017
322
133
op de 1ste foto's stond de slang er veel rechter en korter op
Dat was dan ook een foto die later is genomen dan de foto waar nog de lange slang aanzit.

Ik denk dat het grootste probleem is, de aansluiting op de enkele 120mm poort bovenop de afzuiger.
Dat moet de versie van 160 mm worden. Of je hebt niet de juiste vraag bij Felder gesteld, of Felder heeft je een slecht advies gegeven.

Trouwens , draait de motor in de afzuiger de juiste richting op ?
 

elzenmaa

Post veel
23 nov 2014
864
219
Felder vragen en anders maar zelf erbij kopen.
Felder kan waarschijnlijk wel machines bouwen, maar van pneumatisch transport weten ze blijkbaar minder.
Voor een volumestroom van 3000 m3/h is 160 mm veel te klein. Daarmee krijg je een gigantische snelheid en dus veel drukverlies.
Bij 3000 m3/ past een diameter van 200 of 250.
 

jorisvh

Post veel
Stofafzuigers halen in de praktijk bijlange niet de debieten uit de spec sheets.
De spec voor debiet is met niks aangesloten (geen buizen, geen machines, vaak zelfs geen filter) , m.a.w. bij statische onderdruk aan de ingang = 0. Dat geeft een idee maar je kan die waarde zeker niet gebruiken om stromingssnelheden in buizen te gaan berekenen.
Als het goed is, is er ook een spec voor statische onderdruk. Dat is dan met volledig afgesloten ingang (debiet = 0).
In de praktijk opereert de machine ergens op een werkingscurve tussen die 2 uiterste werkingspunten

3000m3/h is genoeg voor 2 machines maar deze opstelling haalt met de lange leidingen, het groot hoogteverschil, de restrictie 125 aan de ingang, splitsing in 2, …, kortom alle dingen die reeds genoemd zijn, maar een fractie daarvan.

Ik zou wel, zoals al gesuggereerd, de draairichting van de blower checken. Had mijn afzuiger eerst ook verkeerd aangesloten en de zuigkracht was bedroevend.

Dit gezegd zijnde denk ik dat, zelfs met alle tips hierboven, deze machine gewoon te licht is om 2 machines tegelijk af te zuigen met deze installatie.
 

brt

Actieve deelnemer
21 jul 2012
729
32
BE / Tienen
Ik heb een AF 22 gehad en nu een RL 160 (de AF 22 is zeker zo krachtig). Ik kan niet zo veel aanvullen op wat al gezegd is. Mijn buizenstelsel is 160mm. Die reductie direct na de afzuiger moet er absoluut tussenuit. De afzuiger moet so snel mogelijk op de vaste buis en dit zonder reductie in diameter. Fabrikanten van afzuigers raden aan om een stukje (hier is dat 30cm) slang tussen de afzuiger en de leidingen te zetten voor het lawaai en de trillingen te dempen. Daarna met diameter 160 tot aan de machines, daar een reductie naar 125 en met een kort stuk slang tot aan de machine.

Over de plafondhoogte kan ik niet meespreken... die is hier 2.30m....

Die fijnstoffilter gaat de zuigkracht niet verbeteren, eerder omgekeerd als hij begint te verstoppen. (Ik zou er wel een plaatsen, voor je gezondheid ;))

1 machine apart gaat altijd beter dan 2 samen.... Als de filter van mijn machine zuiver is lukt het misschien net om 2 machines af te zuigen... Maar als ik de kleppen omzet en de leidingen openzet naar slechts 1 machine is dat wel een wereld van verschil... Ik werk alleen dus voor mij is dat niet het grootste probleem.
 
  • Leuk
Waarderingen: Petrolhead

Petrolhead

Post veel
4 mrt 2015
1.774
433
Toen ik indertijd op mijn eerste afzuiging een fijnstoffilter plaatste beweerde de fabrikant dat het debiet van 2500m³ naar 3000m³ zou gaan. Klonk onlogisch omdat het fijnere deeltjes filtert, maar dat zou gecounterd worden door het grotere filteroppervlak van de patroonfilter. Is die bewering achterhaald?
Die fijnstoffilter gaat de zuigkracht niet verbeteren, eerder omgekeerd als hij begint te verstoppen. (Ik zou er wel een plaatsen, voor je gezondheid ;))
 

jorisvh

Post veel
ik denk ook dat de weerstand met een fijnstoffilter kleiner is, inderdaad omdat het fijnere filter (meer weerstand) meer dan gecompenseerd wordt door het grotere filteroppervlak.
dat is ook mijn ervaring in de praktijk. in mijn geval ging de zuigkracht erop vooruit na vervanging van vilt door fijnstof en toevoegen van een cycloon (die zeker wel weerstand toevoegt).
 

brt

Actieve deelnemer
21 jul 2012
729
32
BE / Tienen
ik denk ook dat de weerstand met een fijnstoffilter kleiner is, inderdaad omdat het fijnere filter (meer weerstand) meer dan gecompenseerd wordt door het grotere filteroppervlak.
dat is ook mijn ervaring in de praktijk. in mijn geval ging de zuigkracht erop vooruit na vervanging van vilt door fijnstof en toevoegen van een cycloon (die zeker wel weerstand toevoegt).
Ben geen expert ter zake;) Mijn ervaring met de onderdrukafzuiger is dat de fijnere filters nogal de neiging hebben om dicht te slibben, en dat er een groot verschil is in zuigkracht tussen een propere filter en een vuile... Mijn oudere afzuigers met een zak hadden daar geen last van. Ik zou in elk geval een fijnstoffilter plaatsen, gewoon al voor de betere luchtkwaliteit.
Grootste 'fout' in de getoonde installatie is voor mij de reductie vlak na de afzuiger... Maar dat was al menigmaal aangehaald:)
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.