Het nodige vermogen moet correct berekend worden door iemand met kennis van zaken. Vuistregels zoals 60 watt/m3 slaan helemaal nergens op. Een nieuw gebouw wat behoorlijk geïsoleerd is heeft een heel andere warmtebehoefte als een oude, tochtige loods. Een ruimte die constant op temperatuur gehouden wordt is iets heel anders dan een ruimte die snel af en toe warm moet zijn.
Voor 19 Kw ga je waarschijnlijk naar twee buitenunits moeten gaan om het betaalbaar te houden. En multi-split, dus met verschillende binnenunits. Multisplit bij wat grotere vermogens is aan te raden om luchtdebiet binnen de perken te houden.
Bij de selectie van een lucht/lucht of lucht/water warmtepomp moet je ook goed kijken bij welke condities de vermogens opgegeven worden. Een 19 Kw bij regime 20 binnen en 10° buiten is geen 20 Kw bij 22 binnen en -10° buiten. Fabrikanten goochelen met cijfers en zaaien verwarring.
Ontvochtigen kan, maar dan moet je het juiste, geschikte toestel hebben. Eentje dat de ruimtetemperatuur flink naar beneden kan halen bij lage buitentemperaturen. Goed informeren of dit mogelijk is. Als je wil ontvochtigen kan je waarschijnlijk beter een kleine bouwdroger aanschaffen. Of een warmtepompboiler in de werkplaats zetten.