Zal proberen om wat duidelijkheid te scheppen. Nu staat je afzuiging in een kleine gesloten ruimte met maar één opening, namelijk de deur. Is deze deur gesloten en je afzuiging draait dan trekt die afzuiging afhankelijk van het type tussen de 1500 en de 6000m3 lucht per uur in dat kleine kamertje, met de deur dicht kan die aangezogen lucht niet snel genoeg weg en je krijgt in de ruimte dan ook een overdruk, met als gevolg dat de afzuiging een deel van zijn capaciteit verliest.
Maak je nu in dat kamertje een opening naar buiten dan kan de aangezogen lucht wel weg, en is er geen probleem.
Maar als de afzuiging draait dan trekt ie niet alleen lucht uit de werkplaats, ook de warmte neemt ie mee naar dat gesloten kamertje, en als er een opening naar buiten is ontsnapt langs daar ook alle warmte :x
De beste oplossing is dan ook om in dat kamertje TWEE openingen te voorzien, één naar buiten gericht, en een tweede opening naar de werkplaats gericht, beide openingen kan je best voorzien van een deurtje of iets dergelijks.
In de winter sluit je de opening naar buiten af, en open je de doorgang naar de werkplaats, de weggezogen lucht + warmte kan dan langs deze opening terug de werkplaats in.
GEEN warmteverlies naar buiten op deze manier.
Voorzie je de opening tussen het kleine kamertje en de werkplaats ook nog van een bijkomende filterdoek dan word de lucht nog eens gezuiverd voor ie weer de werkplaats binnenkomt.
Je krijgt dan een stofafzuiging met warmterecuperatie, en dat is iets waar veel bedrijven enkel van kunnen dromen.
EN NOG IETS HEEL BELANGRIJK, bij een stofafzuiging geplaatst in een kleine gesloten ruimte is het gevaar voor een stofexplosie nooit ver weg, word de mengeling tussen stof en lucht optimaal dan is de minste vonk voldoende om het dak van de werkplaats honderd meter verder te parkeren :mrgreen: Dat wil je niet mee maken.
Ik hoop dat één en ander een beetje duidelijk is?
Mvg,
André