Het zou straf zijn dat je een (dure) frees koopt met een snijkant van 42mm en er maar de helft van mag gebruiken, dat is dus gewoon gelul. Er bestaat geen restrictie op de diepte die je mag frezen, bij CMT niet, en bij andere firma's ook niet De enige restrictie is de bruikbare lengte van de frees, dus dat gedeelte wat onder de freeszool uitsteekt.
Iedereen zal wel weten dat wanneer je een sponning van 50mm diep wil frezen je dit niet in één beweging moet doen maar stapsgewijs. Hoe groot die stappen zijn word bepaald door de beschikbare power van de machine, of door de vorm en afmeting van de gebruikte frees.
En dat advies om geen spiraalfrezen in een bovenfrees te gebruiken Kan mij moeilijk inbeelden dat CMT met een dergelijk advies zou komen. HWM spiraalfrezen zijn juist ontworpen om grote krachten de baas te kunnen. De krachten die inwerken op een (spiraal)frees zijn bij een CNC machine veel hoger dan bij een bovenfrees.
De automatische aanvoer op een CNC staat borg voor een mooi freesbeeld en een lange standtijd, maar de uitgeoefende kracht op een frees verminderd er niet door.
HET grote voordeel van een spiraalfrees is juist de snijdende werking, de frees loopt bijna zonder moeite door elk materiaal. Het is daarom ontegensprekelijk DE frees voor gebruik in bovenfrezen. Die spiraal (negatief of positief) zorgt er ook voor dat bij het uit de hand frezen er geen, of nauwelijks trillingen optreden, dit is bij een klassieke frees wel even anders.
Ik ga in elk geval niet wakker liggen van het (onwaarschijnlijke) verhaal.
Mvg,
André
Ach iedereen moet zelf weten wat hij met advies wil doen, ik heb mijn vakhandel (Kroon) naar deze frezen gevraagd
en die hebben bij CMT geinformeerd welke type te gebruiken en zij hebben dat toen afgeraden.
Ik frees zo'n 60 meter groeven en profielen in hardhout per week, ik heb dus ook bijna geen ervaring met frezen