Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een alternatieve webbrowser te gebruiken.
Ik zie wel eens wat snij planken voorbij komen op internet iemand enig idee wat voor hout er wel en niet gebruikt mag worden ?
En wat voor afwerking moet gebruikt worden ?
Ik denk dat je bijna alle 'normale' houtsoorten wel zou kunnen gebruiken. Van noten, via els (daar hebben wij laatst een aantal snijplanken van gemaakt), beuk, esdoorn, of padoek tot purperhart. Van (zwaar geoliede) afrikaanse padoek zie ik bijvoorbeeld wel hele dure snijplanken liggen bij Kookpunt of Oldenhof. En als je dan weet wat een stukkie padoek kost...
Voor snijplanken zou ik een goede D4 houtlijm nemen, een PVA of ook wel witte houtlijm genoemd die watervast is.
Na lang debatteren op ons forum is de meest gekozen afwerking voor snijplanken, druivenpitolie. Geeft een mooie warme tint, droogt goed en levert, voor zover bekend, geen problemen op met voedsel allergie.
Ik maak "soms" wel eens een snijplank De meeste houtsoorten zijn wel geschikt, echter zijn er bepaalde houtsoorten net weer iets geschikter dan andere houtsoorten. Eiken zou natuurlijk goed kunnen, nadeel is dat het alleen redelijk poreus is...Een houtsoort zoals esdoorn of beuk is al veel dichter van structuur.
Qua lijm : D4 is natuurlijk het allermooiste maar veel snijplanken heb ik verlijmd met D3. Het is wel belangrijk dat de eindgebruiker weet hoe om te gaan met een houten snijplank natuurlijk....
Kort door de bocht antwoord: elke lijm is, eens uitgehard, voedselveilig (en dat geldt feitelijk ook voor coatings: eens uitgehard - volledig gepolymeriseerd - zijn alle afwerkmiddelen voedselveilig). Bovendien is bij juist gebruik de hoeveelheid lijm die zich nog in een snijplank bevindt verwaarloosbaar, en zal slechts in zeer geringe mate 'beschikbaar' komen voor opname, als gevolg van het slijten van het oppervlak in gebruik. Je zou je bijna eerder zorgen moeten maken over de voedselveiligheid van het daarbij vrijkomende hout(stof).
De snij plank is klaar behandeld met druivenpitolie maar kan ik er nu ook gerust een stuk brie en worst op laten liggen tijdens een romantisch avondje ?
In welke zin: risico voor de plank? risico voor de brie en worst? risico voor het romatisch avondje? Brie en worst bevatten geen (weinig) water en zullen de plank dus niet 'aantasten'. Wel zal er olie/vet uit worst of kaas in de plank kunnen trekken - ik ga er van uit dat er (nog) niet zo veel druivenpitolie op/in zit dat de plank 'immuun' is voor opname van andere olie, en die druivenpitolie zal ook zeker nog niet uitgehard zijn. Migratie van druivenpitolie of andere zaken (uit het hout) naar je brie of worst is een stuk minder waarschijnlijk, hoewel er theoretisch genoeg druivenpitolie in de plank zou kunnen zitten om wat olie op je kaas of worst te krijgen.
Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.