Alle slijpmachines die ik ken zoals de bekende werkbankslijpers, stationaire machines (ook de Sorby ProEdge), etc. hebben een slijprichting tegen het gereedschap (lees snijvlak) in. Ik slijp mijn (draai)beitels op een oude Creusen bij 3000 rpm. Afwetten doe ik ook op een Creusen met viltschijf en groene Kochpasta. Deze draait dan wel van me af omdat anders de beitels in het vilt happen.
Onlangs was ik bij een collegahoutdraaier die ook houtsnijder is. Hij had een kleine stationaire machine (merk Messerprinz = Zwitsers) met een 5 cm schuurband (korrel 160) die niet tegen het gereedschap in draaide maar er juist vanaf. Hij vertelde me dat dit de enige juiste manier was om zijn houtsnijmessen, -beitels en -gutsen en burijnen te slijpen en ook z'n houtdraaibeitels.
Nu wil ik zelf een stationaire machine bouwen zoals beschreven in ShopNotes 126, maar weet nu even niet wat ik zal doen met de draairichting ergo de plaatsing van de motor.
Wie kan uitleggen wat de voors en tegens zijn van het gebruik van beide draairichtingen?
Ik ben benieuwd naar alle reacties, vooral van de professionals.
Onlangs was ik bij een collegahoutdraaier die ook houtsnijder is. Hij had een kleine stationaire machine (merk Messerprinz = Zwitsers) met een 5 cm schuurband (korrel 160) die niet tegen het gereedschap in draaide maar er juist vanaf. Hij vertelde me dat dit de enige juiste manier was om zijn houtsnijmessen, -beitels en -gutsen en burijnen te slijpen en ook z'n houtdraaibeitels.
Nu wil ik zelf een stationaire machine bouwen zoals beschreven in ShopNotes 126, maar weet nu even niet wat ik zal doen met de draairichting ergo de plaatsing van de motor.
Wie kan uitleggen wat de voors en tegens zijn van het gebruik van beide draairichtingen?
Ik ben benieuwd naar alle reacties, vooral van de professionals.