Idem. Ik heb ook 3 diamandplaten van Ali, en net als
@BossyRangs de "Paul Sellers methode": coarse (240), medium (600) en fine (1200). Paul Sellers heeft die platen ooit in een blog getipt als goedkoop alternatief.
Vervolgens stroppen op een stuk leer op hout met willekeurige "fine" polijstpasta. Het resultaat is een spiegelend snijvlak dat zonder problemen haren scheert.
Voor 15€ gaan ze al twee jaar mee, inclusief een aantal beitels die flink moesten worden opgeknapt. Link:
5.54€ 41% OFF|1 stück Körnung Professionelle Dünne Diamant Messer Schärfen Whetstones Polieren Messer Spitzer Platte Schleifen Disc Schleif Steine|Sharpeners| - AliExpress
Het fijne van beitels is dat ze single-bevel zijn. Dat is vrij makkelijk scherp te krijgen, mits de achterkant goed vlak is.
@ArnoldN wat altijd belangrijk is, net als bij schuren, is stapsgewijs opbouwen, ongeacht het type slijpsteen. 1200-2000 is meer dan voldoende als laatste korrel als je nog een strop (al dan met polijstpasta) gebruikt.
Zonder strop is het waarschijnlijk wenselijk om nog hoger te gaan, bijvoorbeeld 4000 en 8000. Maar die stenen zijn veel duurder dan een strop met polijstpasta. Mijn ongezouten mening is dat zulke specialistische, relatief dure stenen voor fijn werk zoals scheermessen zijn, niet voor hakbeitels.
@henkverhaar leuk om ook eens andere methodes te lezen.
Ik gebruik Naniwa 1000 en 3000 voor de keukenmessen, en voor de hardere Japanse koksmessen nog een Belgisch Blauwe (iets minder fijn dan een echte couticule).
Voor scheermessen gebruik ik de andere kant van die Belgisch Blauwe, die extra goed gevlakt is, gevolgd door een Naniwa 10.000 grit watersteen.