fosforzuur is een zwak zuur, net als citroenzuur (in de zin dat ze in water niet volledig dissocieren - zelfs de eerste stap niet. Citroenzuur heeft een 1ste pKa van 3.1, fosforzuur van 2.1 (grofweg). Daarmee zijn puur citroenzuur en fosforzuur wat zuurgraad betreft redelijk vergelijkbaar wat 'schadelijkheid' (corrosiviteit) betreft. Zowel fosforzuur als citroenzuur zijn lichaamseigen stoffen (binnen bepaalde randvoorwaarden) en zijn verder niet heel toxisch. Wel is citroenzuur een sterke chelator (door de 3 zuurfuncties 'op steeltjes'), daarmee is citroenzuur in bepaalde opzichten schadelijker dan fosforzuur. Beide zuren zijn o.a. voedseladditieven. Daarnaast worden ze beide als 'schoonmaakmiddel' gebruikt in bepaalde toepassingen - het is niet voor niks dat je zowel puur citroenzuur als puur fosforzuur bij bijvoorbeeld de brouwmarkt kunt kopen, met name voor het reiningen van brouwmateriaal.
Fosforzuur is daarmee, grofstoffelijk, niet gevaarlijker dan citroenzuur. Wel zijn beide zuren, in pure vorm, dermate corrosief, en in beide gevallen ook dermate chelerend, dat het een ERG slecht idee is om ze in pure vorm in te nemen. Natuurlijk zal het citroenzuur dat Boertje bedoelt geetiketteerd zijn als gechikt voor voeding (als additief, of als schoonmaakmiddel in de bereiding van), maar dat wil niet zeggen dat het in pure vorm (100% kristallen) veilig op te eten is. Dat is waar ik op doelde - voedselveilig betekent niet noodzakelijk dat je iets rechtstreeks uit de bus kunt eten. azijn is ook voedselveilig, maar pure azijn (ijsazijn) zou ik niet innemen. Daarmee is de uitspraak "de korrels kun je gewoon eten" dus een hele domme... daar blijf ik bij