Ja er kan wel meer misgaan dan alleen een brekende paal
Je moet even die smily uit de link halen....
overigens had ik een filmpje verwacht van een paal die breekt of knikt.... Dat is nooit het geval dus!
Betonpoer aan de bovenzijde vierkant 600x600 mm2 maken, bij goede zandgrond zou dat voldoende moeten zijn.
Nu wat mechanica
Bij horizontale belasting
Uitkragend M= F x L
Onder en boven vast M = 0,25 F x L
Dat scheelt een factor 4 bij dezelfde lengte
Bij op afstand langs de paal hangen scheelt het een factor 2 bij dezelfde lengte
Kwestie van interpunctie, geloof ik.Begrijp ik nou goed dat je bedoelt een betonnen blok van 60x60 aan de bovenzijde bevestigen? Dat lijkt me wel gevaarlijker dan een paal die knakt haha
Even nog een berekening:
Massa slachtoffer = 65 kg
Omwenteling 1 per seconde aangenomen uit de filmpjes
zwaartepunt afstand van paal 0,5 meter
Dit zou neerkomen op een uittredende kracht van 2566 N ......
Wat wordt de wanddikte van de buis nu?
groeten
Ornament
Die was al besteld en dus nog steeds 2mm ik ga er gewoon rekening mee houden dat ik de extreme zwiepjes niet op deze ga doen
ik weet niet op welke je plek je de paal in de tuin wel maken, maar je zou er over kunnen denken om dmv staalkabel de bovenkant te kunnen fixeren. bijvoorbeeld door 3 of 4 lijnen te spannen tussen de bovenkant van je paal en bijvoorbeeld een boom, de muur van je huis of dergelijks. dit zou je kunnen monteren met ogen in de muren en bomen en haken aan de kabels, wanneer je dan wilt trainen haak je de kabels in en span je ze met kabelspanners.
op deze manier heb je tijdens je training een stuk minder risico dat je paal knapt. In het voorbeeld filmpje zijn alle palen zowel aan de onderkant als aan de bovenkant gefixeerd. danwel met bouten en moeren of door druk kracht vanuit de paal.dit zorgt er voor dat zowel aan de boven als aan de onderkant van de paal geenspeling ontstaat. in jouw situatie heb je alleen de onderkant van de paal gefixeerd, de bovenkant is vrij. de krachten die normaliter kunnen worden verdeeld over 2 fixatiepunten moeten nu worden opgevangen door 1 punt. om het nog erger te maken. bij een paal van 300cm welke aan beide kanten is gefixeerd kan kan je in het midden veel meer kracht uitoefenen dan een paal die alleen aan de onderkant is gefixeerd.mijn schatting (zeker niet onderbouwd) is dat je alleen de eerste 100cm goed zal kunnen gebruiken.
vergelijk het met een rietje. hout het rietje met één hand aan de onderkant vast en trek aan de bovenkant horizontaal. hoeveel kracht heb je nodig om het rietje te buigen/te laten knikken. laat nu je vriend een ander rietje aan zowel de boven als onderkant vasthouden en ga dan trekken. je zult zien dat de laatste situatie een stuk meer kracht vraag om het rietje te laten buigen.
je kan je situatie van de paal ook vergelijken met een lantaarnpaal. ga een aan een lantaarnpaal hangen op een hoogte van 250cm maak een rondje naar beneden en voel aan of dit stevig is (let wel, een lantaarpaal is waarschijnlijk van heel ander materiaal en veel dikker gemaakt dan jouw bestelde paal) vandalisten krijgen deze ook zonder al te veel moeite om.
Op tv bij talentenshows zie je ze wel eens voorbij komen. Op podia staan die palen altijd los erop. Schoren heeft niet veel zin, je moet de staalkabels héél strak gaan trekken, aan een boom gaat dat sowieso niet werken. Ze zitten waarschijnlijk ook in de weg tijdens het "spelen".
Die paal op die webshop weegt 65kg. Zulke spectaculaire krachten komen er dus niet op. Als je die voetplaat (constructie) in beton zou storten, zal dat in de grond echt wel voldoende zijn. Mits de ondergrond ertegen kan.
Wat betreft die 2mm wanddikte. Als die palen ook bedoeld zijn om aan de onderkant in te klemmen (dus niet in het plafond te monteren), wie zijn wij dan om daar aan te twijfelen? Een steigerbuis erin zou ik niet doen, zorgt er bijvoorbeeld voor dat het allemaal sneller gaat roesten. Laat de paal aan de bovenkant dichtlassen.
Vraag me af, worden palen niet (soms) draaiend gemaakt?