Tekst aan je 1e pagina toegevoegd.Allereerst is mijn aanname hierboven met het stelmoertje e.d. niet juist, het lijkt er los van te staan. (Ik zou dit er graag bij willen zetten voor toekomstige lezers, om misleiding voor andere Ulmia 1710 gebruikers te voorkomen, maar dit kan helaas niet.)
Goed compromis inderdaad. Ik ga voor de strategie met een kleiner zaagblad specifiek voor de blinde snedes. De andere zaagbladen die erbij zitten zijn nog nieuw, en vind het dan ook zonde om die niet te gaan gebruiken. Dan maar zo nu en dan wisselen en de boel meteen schoonblazen.Op de mijne zit een 220mm zaagblad. Bij volledig naar beneden draaien blijft het blad nog ongeveer 5mm boven de tafel. Vond ik de beste tussenweg om ook nog wat hoogte te kunnen zagen.
Misschien nog leuk om bij te maken, heb er zelf een zero clearance insert bij gemaakt, vindt de ruimte van de standaard insert waar je ook mee onder een hoek kunt zagen wat ruim bij 90 graden.
Dankje! Ja, je merkt aan alles dat er over is nagedacht, alles gaat bijzonder soepel en de machine is zeer rigide.Knappe machine Matthijs, zo worden ze - helaas - niet meer gemaakt.
En ziet er ook nog zeer goed in takt uit, houden zo !
Als ik jou video bekijk dan lijkt het alsof je parallel fence niet helemaal horizontaal is uitgelijnd, volgens mij is deze ook bij de 1710S volledig instelbaar ...
Hebben de drie schakeldozen op de machine ook een functie, ik vermoed dat deze niet origineel zijn ... ?
Heb je een PB gestuurd om wat info uit te wisselen.
Cheers!
Dankje! Ja, je merkt aan alles dat er over is nagedacht, alles gaat bijzonder soepel en de machine is zeer rigide.
Je merkt aan de andere kant wel dat sommige dingen de tand des tijds wat minder goed hebben doorstaan, zoals de stofafzuiging (dat was destijds een ondergeschoven kindje) maar ook de roltafel waarvan de fence niet makkelijk geheel te verwijderen is.
Ik ga nog wel een keer een post wijden aan een aantal verbeteringen die er mogelijk zijn.
De drie schakeldozen hebben een functie, al is het wat overdone. De twee rechter kastjes zijn bedoeld om individueel de zaagmotor en de afzuiger te schakelen. De linker schakelaar zit daar weer overheen als een hoofdschakelaar.
Waar het op neerkomt is dat ik de twee rechter dozen altijd ingeschakeld heb staan, en met de hoofdschakelaar zet ik in een keer alles aan. Een beetje overdreven dus, maar het zit me niet in de weg zoals het zit
Of het fabriek af zo zit durf ik niet te zeggen.
edit: De parallel geleider zit wel recht ten opzichte van het zaagblad en de t-sloten. Misschien dat het filmpje een iets vertekend beeld geeft. Wat wel zo is, is dat versie 1 van mijn tafeluitbreiding schuin is afgezaagd omdat ik aan de achterkant minder tafel nodig had voor de langsgeleider dan aan de voorkant (van dat ontwerp ben ik afgestapt overigens, vond het er niet mooi uit zien). Dat schuine kan wel bijdragen aan het idee dat de langsgeleider niet parallel zit.
Gaten afdichten is inderdaad een van de verbeteringen. Aan de voorkant komt er ook veel stof uit zetten door de gaten van de hoogte/schuin -instelling, en binnen de korste keren zitten de schakeldozen onder een laag stof. Die gaten kun je niet zo makkelijk afdichten. Bij mijn machine zit er een klein blikken plaatje voor het zaagblad (ik zal er nog wel een keer een fotootje van maken), die dit deels moet tegenhouden, maar daar past (ook met in achtneming van de schuininstelling op 45°) wel wat groters.Ja daar zeg je zo iets, de afzuiging kon beter. Je kan deze al iets verbeteren door zelf wat meer afdichting te voorzien, voornamelijk tussen behuizing en tafel. En verder ben ik ook op zoek naar tips om deze te optimalliseren.
Langs de andere kant, veel van de hedendaagse zaagtafels sukkelen daar ook nog steeds mee vandaag de dag. Het feit dat uw zaagtafel en diens accessoires de tand destijds al dertig jaar overleven, en dat de komende 30 jaar opnieuw zal doen, is toch een enorme meerwaarde.
Haja nu zie ik het, jij hebt daar nog een originele afzuiging aan hangen ... Dan lijkt het mij een normale schakeling te zijn hoor, geen zorgen maken
Ik ben momenteel aan het verbouwen en plan een nieuwe werkplaats, zodra die klaar is zal ik wel eens een verslagje maken met foto's !
Ik zie dat ik dat inderdaad iets anders opgelost had dan het origineel. Bij mij zat de aanslag er niet bij dus heb dat gekopieerd en nagemaakt.@XL500SZ
...Mijn variant heeft geen moer aan de onderzijde, maar in plaats daarvan zit er draad getapt in de stalen bevestigingsplaat. Dus om de geleider los te maken moet ik de hendel van de gradenboog losdraaien (en werkt erg onhandig).
Nee hoor, ik vind je opmerkingen totaal niet storend, integendeel; het geeft mij (en anderen) weer inspiratie om je ideeën te hergebruiken. Want ik moet zeggen dat je het super netjes hebt uitgevoerd. Ook de extra geleiding met die rondstaf om de schuinte te fixeren is mooi gemaakt. Vraag hierover: heb je ervaren dat zonder deze toevoeging de schuininstelling verloopt?Ik zie dat ik dat inderdaad iets anders opgelost had dan het origineel. Bij mij zat de aanslag er niet bij dus heb dat gekopieerd en nagemaakt.
Op het gevaar af dat je wel een beetje klaar bent met goed bedoelde opmerkingen, toch nog 1x benieuwd of jouw uitvoering anders is.
Van de foto's die ik destijds gebruikt heb om na te maken zou je dan de knop aan de bovenzijde een aantal slagen moeten losdraaien, om vervolgens de complete samenstelling van langsgeleider, + staalplaat + gradenboog eraf moeten kunnen nemen. Zie foto voor de stalen plaat die aan de roltafel blijft zitten.
Bekijk bijlage 153137
Handleiding pagina mbt aanbouwen van de geleider: (Heb ook wel de complete PDF voor je als je geinteresseerd bent)
Bekijk bijlage 153138
En hoe ik het opgelost heb, (de staalplaten zijn voor zover dat mogelijk is vanaf foto's en handleiding) gekopieerd van de standaard Ulmia delen, laten lasersnijden. De andere delen gedraaid en gefreesd.
De onderste staalplaat zit net zoals bij standaard aan de onderzijde van het tafeltje gebout.
De bovenste staalplaat is incl. dwarsgeleider en gradenboog als geheel eraf te pakken door de grote moer aan de onderzijde een paar slagen los te draaien. (en dat is bij de Ulmia standaard dus met de knop aan de bovenzijde)
Bekijk bijlage 153139
En hoe het er aan de bovenzijde uitziet.
Bekijk bijlage 153140
Bedankt voor het compliment, was er ook wel erg tevreden mee hoe het geheel geworden is.... Vraag hierover: heb je ervaren dat zonder deze toevoeging de schuininstelling verloopt?
Wel een waardevolle accessoire. Ik heb het even uitgetest, en merk dat met niet al te veel druk op het eind, de schuininstelling wel makkelijk verloopt. Als ik merk dat ik daar in de praktijk last van heb, dan ga ik ook iets dergelijks maken.Bedankt voor het compliment, was er ook wel erg tevreden mee hoe het geheel geworden is.
Over het verlopen van de geleider, niet zozeer het probleem dat hij verloopt, maar het was geen heel stijf geheel. Zat wat vering in zonder die extra steun. Met de extra steun wordt hij heel stijf, dus dat is prettig.
Er is een originele accessoire van Ulmia waar ik hem op gebaseerd heb.
1 van de redenen dat hij bij mij niet heel stijf was zou kunnen zijn dat de hoekversteller die ik gebruikt heb een wat lichte versie van Ulmia is die had ik nog liggen. (van de losse afkorthulp die in de gleuf van de tafel kan)
Linkje waar zowel de gebruikte hoekversteller als de originele extra steun te zien zijn:
Unterlagen Ulmia 1711 - woodworking.de