Sabloog

Nieuw lid
11 jun 2024
6
0
Haarlem
Hallo! Graag zou ik jullie advies willen gebruiken voor het maken van een vakkenkast in mijn nieuwe huis. Ik heb een ontwerp gemaakt voor een wandmeubel en wij zouden daar graag twee vakkenkasten in willen maken, die wegvallen in een versprongen muur (uitbouw staat op eigen grond). Daarnaast zou ik ook een hangende ladekast met deuren over de volledige breedte (4m) willen in dezelfde kleur en houtsoort. Om alles passend te krijgen kom ik niet weg met standaard meubels, dus zag ik een mooie kans om zelf in het diepe te springen :)

Er zit aardig wat tijd in het uitdenken van het ontwerp, maar ik zit met wat vragen over materiaalkeuze en constructiewijze. Voor de vakkenkasten heb ik wat afgekeken van de wat duurdere merken en ben zo op het idee gekomen om de kasten te maken van MDF eiken fineer (kwartiers) wat ik op kleur denk te brengen m.b.v. donkere beits. Ik neig naar iets van 10mm dik MDF en dan een holle constructie voor de wanden en planken om het geheel body te geven (30-40mm). Nu was ik voornemend om platen in verstek te laten zagen en dan zelf in elkaar te zetten, maar dit werd mij afgeraden door een ervaren scheepstimmerman. Hij geeft aan dat met de dunne laag fineer het erg lastig wordt strakke naden te krijgen en omdat je het geheel nooit goed kunt afronden, het een hele fragiele verbinding wordt. Daarom heb ik mijn ontwerp aangepast en bedacht de voorzijde van de kast met dik (2mm) kantenband af te werken, wat het ook mogelijk maakt de randen enigszins af te ronden. Het spannende hiervan vind ik alleen dat dit de meest kritische onderdeel van de kast wordt, omdat het vol in het zicht zit. Ik ben daarom erg benieuwd naar jullie mening hierover en of jullie bijvoorbeeld massief eiken hiervoor een beter alternatief zouden vinden? Of wellicht andere suggesties?

Verder ben ik erg benieuwd hoe jullie de planken zouden monteren? Ik dacht zelf in de zij- en achterwand sleuven van 5mm diep te frezen waar ik latjes in lijm en van binnenuit vastschroef. Op deze wijze weet ik zeker dat mijn plankjes mooi haaks erin vallen en voorkom ik schroefgaten vanaf de buitenzijde, voor het anders later moeten monteren van de buitenwand. Wil ik de planken alleen wat oppervlakte geven om op te rusten, heb ik wat langere schroeven nodig die perfect haaks in een 10mm dik latje geschroefd moet worden. Met een kolomboor kan ik de gaten netjes haaks voorboren, maar toch voelt het niet helemaal als de juiste manier hiervoor. Ik ben daarom erg benieuwd hoe jullie dit zouden aanpakken of welke alternatieven jullie hiervoor zouden overwegen? De binnen en buiten zijwand dacht ik middels latjes vanaf binnenuit vast te schroeven na lijmen, precies ter hoogte van de verticale planken. Op die manier voorkom ik ook hier schroefgaten in het zicht.

Ik hoop dat het met de tekeningen erbij mijn ontwerp duidelijk is en jullie mee willen denken :) Bij voorbaat dank!

Groet, Bas


1722868038544.png1722868069463.png1722868115056.png1722869363101.png1722870081742.png1722870118540.png
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.888
2.188
Klein-Brabant, Vlaanderen
een bericht met veel vragen is moeilijk om te beantwoorden
bedacht de voorzijde van de kast met dik (2mm) kantenband af te werken, wat het ook mogelijk maakt de randen enigszins af te ronden. Het spannende hiervan vind ik alleen dat dit de meest kritische onderdeel van de kast wordt, omdat het vol in het zicht zit. Ik ben daarom erg benieuwd naar jullie mening hierover en of jullie bijvoorbeeld massief eiken hiervoor een beter alternatief zouden vinden? Of wellicht andere suggesties?
wat jouw ervaring + gereedschap betreft, tasten we in het duister
kantenband is meestal 1 of 0,8
2 wordt toegepast waar veel belasting of regelmatig gebruik is
op de tekeningen zie ik geen afmetingen, van vooral de overspanning
massief werkt per definitie altijd
eenvoudigste is om plaatmateriaal te nemen waarvan de zijkant afgewerkt is, en dat op breedte te (laten) zagen

Verder ben ik erg benieuwd hoe jullie de planken zouden monteren?
de mogelijkheden zijn legio
gaande van latjes, over koekjes infrezen, tot zeta
De binnen en buiten zijwand dacht ik middels latjes vanaf binnenuit vast te schroeven na lijmen, precies ter hoogte van de verticale planken. Op die manier voorkom ik ook hier schroefgaten in het zicht.
schroefgaten in buitenwanden kan je afdekken door er een 2de wand tegen te plaatsen die je met schroeven van binnenuit tegen de 1ste trekt
 

Sabloog

Nieuw lid
11 jun 2024
6
0
Haarlem
Hoi Zot,

dank voor je snelle reactie! Excuus voor het vele aantal vragen. Qua ervaring kan je mij denk ik het beste inschalen onder een fanatieke hobbyist. Ik heb alleen zelf geen enkele ervaring met gefineerd MDF en daarom ontstaan er vooral veel vragen m.b.t. de afwerking. Als gereedschap heb ik best wat tot mijn beschikking. Festool zaagtafel en invalzaag met liniaal, maar ook afkortzaag, bovenfrees en sinds kort een mooie fein multitool :)

Zie onderstaand een tekening met de afmetingen om een idee te krijgen.

De 2mm dikte werd mij aanbevolen om vooral een mooie ronding te kunnen creëren, zodat het geheel wat robuuster werd en minder kwetsbaar. Ik vroeg mij vooral af wat de voor en nadelen zijn van beide opties (kantenband vs massief) en wat dan bijvoorbeeld jullie voorkeur zou krijgen?

Heb je ook MDF gefineerd waarbij de zijkanten zijn afgewerkt? Of doel je op een andere houtsoort? Dit zou inderdaad een stuk eenvoudiger zijn, maar ben het zelf nog niet tegengekomen, dus houd mij aanbevolen!

Ik snap dat mogelijkheden legio zijn, maar was dus vooral benieuwd of je het gedeelde idee zou zien werken, of zelf eerder de voorkeur aan wat anders zou geven? Normaliter zou ik schroefgaten opvullen en opschuren, maar omdat ik hier dus met gefineerd hout werk, lijkt mij dat niet de mooiste oplossing. Hoor hier de hobbyist die ervaring ontbreekt en benieuwd is naar "good practices" van meer ervaren mensen :)

1722873164959.png
 

Bert Vanderveen

Oud hout
1 sep 2015
2.975
856
Enschede, Twente
Er zijn wat aanbieders (online) die niet alleen op maat gezaagd plaatmateriaal leveren, maar het ook kunnen voorzien van kantenband en soms ook verdere opties op het gebied van frezen bieden.
Ik zou deze mogelijkheid zeker overwegen.
 

Sabloog

Nieuw lid
11 jun 2024
6
0
Haarlem
Er zijn wat aanbieders (online) die niet alleen op maat gezaagd plaatmateriaal leveren, maar het ook kunnen voorzien van kantenband en soms ook verdere opties op het gebied van frezen bieden.
Ik zou deze mogelijkheid zeker overwegen.
He Bert, ik heb je suggestie even verkend, maar dit gaat niet werken met de holle constructie die ik had bedacht. Per wand en plank gebruik ik twee platen met latten ertussen...
 
Laatst bewerkt:

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.888
2.188
Klein-Brabant, Vlaanderen
He Bert, ik heb je suggestie even verkend, maar dit gaat niet werken met de holle constructie die ik had bedacht. Per wand en plank gebruik ik twee platen met latten ertussen...
buiten misschien jou schrijft niemand dat je een holle constructie moet maken
je kan eender welke plaat laten fineren
ik denk dat afkanten in massief ook mogelijk is
kijk bij ostermann
 

jorisvh

Post veel
hallo Bas, dat ziet er een leuk projectje uit!

met dikfineer kantenband of massieve kantlatten werken is alvast een goede keuze. gefineerd MDF in verstek verbinden is miserie zoeken. als je de verstekken niet perfect gelijmd krijgt, heb je zeer zichtbare lelijke lijmnaden. als het wel mooi lukt heb je nog steeds erg kwetsbare hoeken omdat je hoeken niet kan breken/afronden.
als dikte van de kantafwerking gelijk is aan de breedte van de afschuining of de straal van de afronding zie je de naad nauwelijks.
tot 2mm ga je op rol vinden, dikker worden het latten.

gefineerd MDF is altijd 2-zijdig gefineerd. om kosten te beperken kan de achterkant een B-kwaliteit zijn of een goedkopere houtsoort (bvb rood eiken) of een afrolfineer. maar, als je zelf dikke platen gaat maken met 2x 9-10mm en een massief kader ertussen betaal je dus wel 4 fineervellen en 4x het oplijmen per onderdeel. en je eindigt met een holle constructie waardoor je trucjes moet gaan verzinnen om er toch de leggers op onzichtbare wijze aan te verbinden.
ik zou op zoek gaan naar een houthandel die platen kan beplakken en ineens de goeie dikte 2-zijdig laten fineren met kwartiers eiken.
wellicht ook in stroken laten zagen want een volledige plaat MDF van 30 of 38mm wordt onhandig zwaar.
als je werk wil besparen kan je het ook ineens alle onderdelen laten zagen en afplakken maar je wil wellicht nog plezier beleven aan het maken.
misschien zijn er online zaagservices die ook beplakken? bij een prof houthandel gespecialiseerd in plaatmateriaal die ook particulieren bedient ben je wellicht goedkoper af.

verbinden kan dan gewoon met lamellen of deuvels en lijm.
 
Laatst bewerkt:

jorisvh

Post veel
aanvulling:
ik lees dat je je zorgen maakt over het uitzicht van de kantenband.
je wil dit toch met echt houten kant doen?
ABS met kwartiers eiken decor bestaat natuurlijk maar lijkt me sneu als het meest zichtbare deel van een meubel met prachtig kwartiers eikenfineer plastiek is.
en, als je het fineer wil gaan kleuren zal het ook een uitdaging zijn om gelijke tint te krijgen op fineer en kantenband.
je vind gemakkelijk echt houten eiken kantenband tot 2mm dikte, 45mm breed.
 
  • Leuk
Waarderingen: Handtools only

Sabloog

Nieuw lid
11 jun 2024
6
0
Haarlem
Mannen, wat super fijn om te zien dat er zo actief gereageerd is en jullie mee hebben willen denken! Ik ben gister naar een houthandel geweest om stalen te bekijken en beitsmogelijkheden te verkennen en daar kreeg ik een zelfde reactie over mijn holle ontwerp. Ik denk dat ik daar de verkeerde afslag heb genomen en met ook het lezen van jullie reactie, er verstandig aan doe mijn ontwerp te herzien :) Ook fijn dat Joris bevestigd dat verstek hierbij geen optie is.

Ik kwam tot deze keuze om schroefgaten niet in het zicht te hebben, maar heb ondertussen iemand gevonden waarvan ik een lamellenfrees kan lenen. Dan zou ik het corpus dus massief kunnen maken van 30mm MDF. Bij de houthandel waar ik was leveren ze die maat niet en kwamen ze met de oplossing om 2*19 te verlijmen, maar ik neem aan dat dat alleen maar nadelen kent toch? Dan ben ik alleen nog erg benieuwd of jullie de liggers/planken ook massief zouden maken, of daar toch voor een holle constructie zouden gaan, vanwege gewicht/sterkte?

Ik ga de stukken op maat laten zagen en kan er dan ook voor kiezen de kanten alvast te laten afwerken zoals Bert suggereert. Ik weet alleen nog steeds niet zo goed wat de afwegingen hierbij zijn. Het goed op kleur brengen was zo wel een aandachtspunt, maar ik heb ondertussen al wel samples van een echt houten eiken kantenband (2mm) en het ijken fineer, waarmee ik eigenlijk even wilde gaan testen. Dit ook om erachter te komen of ik de kleur van de tafel goed genoeg weet te benaderen.

Nogmaals super bedankt voor jullie input! Het geeft mij een stuk meer vertrouwen om het diepe in te springen :)

Gr Bas
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.888
2.188
Klein-Brabant, Vlaanderen
@baas,
Ik kreeg een e-mail dat er een reactie van @Sabloog is, maar die zie ik hier niet.
Vermoedelijk hang die ergens ter goedkeuring wegens nieuw lid?
@Sabloog is al een tijdje lid, joris,
heb een vage herinnering dat ik soms berichten krijg met een doorverwijzing naar een bericht dat ondertussen verdwenen is
maw berichtgever heeft het verwijderd
uiteraard kan het ook dat het bericht van @Sabloog op goedkeuring wacht
@Sabloog ?

1723110635074.png
 

wmdebruin

Actieve deelnemer
11 mei 2020
32
22
Vorig jaar heb ik een uit 2 delen bestaande (zwarte) vakkenkast gemaakt met eiken-fineer MDF.
Zie tekening:

Vakkenkast_v1.jpgEr is gebruik gemaakt van een 'holle- plank'contsructie (plm 5 cm dik) met de kopse kanten in verstek gezaagd en gelijmd met zwarte / vullende lijm om daarmee sterke hoeken te krijgen en geen naden te zien.

Het levert een robuust ogende en sterke constructie op én voorkomt 'gedoe' (en risico op andere structuur) met kantenband o.i.d. (ik had alleen kantenband nodig voor de frontjes en het luikje van de TV-lift die in één van de kasten verwerkt is.

Afgewerkt met (2 kleuren) Rubio Monocoat blijft de mooie houtstructuur van het eiken in tact en wekt het de indruk dat het om massieve planken gaat.
DSC_3646.JPG


DSC_3655.JPGIMG_5563.jpgDSC_3665.JPG

Zowel de bouwer als de gebruikers van de kast zijn nog steeds zeer tevreden over het resultaat.

@Sabloog : Succes met jouw project, het ontwerp ziet er i.i.g. al veelbelovend uit!
 

Sabloog

Nieuw lid
11 jun 2024
6
0
Haarlem
Nee het klopt wat Joris zegt. Er staat bij mij bericht dat het wacht op goedkeuring van een moderator en onzichtbaar is voor normale gebruikers. Ben zo blij met alle activiteit, maar verzaak nu zelf deel te nemen aan t gesprek :)
@Sabloog is al een tijdje lid, joris,
heb een vage herinnering dat ik soms berichten krijg met een doorverwijzing naar een bericht dat ondertussen verdwenen is
maw berichtgever heeft het verwijderd
uiteraard kan het ook dat het bericht van @Sabloog op goedkeuring wacht
@Sabloog ?

Bekijk bijlage 146320
 

Sabloog

Nieuw lid
11 jun 2024
6
0
Haarlem
Vorig jaar heb ik een uit 2 delen bestaande (zwarte) vakkenkast gemaakt met eiken-fineer MDF.
Zie tekening:

Bekijk bijlage 146323Er is gebruik gemaakt van een 'holle- plank'contsructie (plm 5 cm dik) met de kopse kanten in verstek gezaagd en gelijmd met zwarte / vullende lijm om daarmee sterke hoeken te krijgen en geen naden te zien.

Het levert een robuust ogende en sterke constructie op én voorkomt 'gedoe' (en risico op andere structuur) met kantenband o.i.d. (ik had alleen kantenband nodig voor de frontjes en het luikje van de TV-lift die in één van de kasten verwerkt is.

Afgewerkt met (2 kleuren) Rubio Monocoat blijft de mooie houtstructuur van het eiken in tact en wekt het de indruk dat het om massieve planken gaat.
Bekijk bijlage 146326


Bekijk bijlage 146327Bekijk bijlage 146328Bekijk bijlage 146330

Zowel de bouwer als de gebruikers van de kast zijn nog steeds zeer tevreden over het resultaat.

@Sabloog : Succes met jouw project, het ontwerp ziet er i.i.g. al veelbelovend uit!
Wow, dit is wel echt een meubel wat je bij de duurdere winkels vind :) Prachtig!

Ben ik wel net als Zot heel benieuwd naar je aanpak. Wat voor een lijm en tape heb je gebruikt bij het verstek lijmen? Iets van versterkte tape? En is het corpus ook hol met latjes er tussen? En heb je met lamellen gewerkt of gewoon geschroeft? Wat is de dikte van je plaatmateriaal? Ben heel benieuwd of je meer kan delen!
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
7.888
2.188
Klein-Brabant, Vlaanderen
Wow, dit is wel echt een meubel wat je bij de duurdere winkels vind :) Prachtig!

Ben ik wel net als Zot heel benieuwd naar je aanpak. Wat voor een lijm en tape heb je gebruikt bij het verstek lijmen? Iets van versterkte tape? En is het corpus ook hol met latjes er tussen? En heb je met lamellen gewerkt of gewoon geschroeft? Wat is de dikte van je plaatmateriaal? Ben heel benieuwd of je meer kan delen!
mogelijks ander draadje openen
anders kaapt @wmdebruin dat van @Sabloog
 
Laatst bewerkt:

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.