Moeten we ons niet de vraag stellen wat het FSC label aan waarde toevoegt aan hout gekapt in West-Europa? Ik ga er van uit dat bossen in België, Nederland, Duitsland... allemaal streng worden beheerd. Er zijn genoeg instanties die er op toezien dat alles netjes verloopt.
Ik gebruik liever niet gelabeld Europees hout, dan tropisch FSC.
Maar we moeten ook realistisch blijven. De Europese bossen kunnen nooit genoeg leveren om de vraag te voldoen.
Vanuit de vzw waar ik voor werk (Bosgroepen, idem als die Bosgroepen in NDL), stimuleren we privé-bos eigenaren ook om in te stappen in het FSC verhaal. Waarom? Het bos wordt er niet slechter van en omdat meer en meer openbare besturen, grote aannemers, ... voor hout al standaard vragen naar een FSC label. Daarom hopen we dat FSC-gelabeld hout in de toekomst iets meer zal opbrengen dan niet-FSC-gelabeld hout. Maar zoals ook in het artikel van Jaap vertaalt het zich in realiteit nog niet echt in hogere prijzen. O.a. de OSB en spaanplaatfabriek NORBORD in Genk moet jaarlijks een bepaald percentage FSC hout hebben om hun OSB platen te kunnen verkopen met een mixed-sources FSC label. Indien ze dat hout in hun achtertuin (Belgisch Limburg) kunnen kopen, merken we wel dat ze soms iets hogere prijzen bieden.
Hoewel ik het verhaal uit het artikel van Jaap herken, wil ik er toch met eigen ervaring enkele kanttekeningen bij maken.
De kosten die dit meebrengt, zijn laag. Zo laag dat onze eigen vzw heeft beslist om die kosten voor onze leden te dragen. Als je weet dat onze leden gemiddeld 0,7 hectare bos hebben en dat je jaarlijks 2,2 euro per hectare moet betalen, zal niemand zijn broek hieraan scheuren. Het brengt inderdaad administratie mee, maar ook hier, dat kost onze medewerkers op jaarbasis geen hele dag werk voor onze bijna 300 ha bos met FSC label!
Wat we wél ondervinden is dat audits of controles vaak over ellendig kleine zaken kunnen moeilijk doen: een bepaalde verkeerde melding op een factuur, het logo op een factuur of houtcatalogus dat van vorig jaar dateert en niet het meest recente logo is, ...Ook op terrein vragen ze aan ons als 'tussenpersoon' of wij toezicht hebben op hoe onze (onderaanneming) arbeidersploegen omgaan met het uitwassen/spoelen van het materiaal dat in contact kwam met bestrijdingsstoffen. Dat lijkt mij een heel andere wetgeving/instantie die daar toezicht op moet houden. Wat die zaken betreft zal het in de tropen allicht veel beter moeten, maar zoals gezegd zijn er in BE en NL al zoveel regels en wetten, dat je praktisch sowieso aan alle voorwaarden voldoet.
Ook met deze paragraaf heb ik het wat moeilijk: "
Uitgangspunt van FSC is namelijk dat er jaarlijks niet meer hout mag worden geoogst dan is bijgegroeid."
Dit staat inderdaad effectief in hun voorwaarden, maar belangrijk is dat er een goedgekeurd bosbeheerplan is. Indien daarin is opgenomen dat er open plekken of bosranden worden aangelegd, heeft dat een enorme impact op de ecologie van het bos (vlinders, struiken, bijen, grassoorten, ...). In de praktijk zal dit in beider landen geen probleem vormen. Dit is voor mij een regel die wel in de tropen geldt, waar men roofbouw op de houtvoorraad pleegt en niet aan bosverjonging doet. Illegale kaalkappingen of omvormingen naar landbouwgrond, gebeurt hier ook en daar is dan weer onze overheid voor bevoegd om toe te zien dat het niet gebeurd of ongedaan wordt gemaakt.
Los daarvan weegt de ecologie meer en meer door in het natuur- en bosbeleid (althans dat merk ik in Vlaanderen), waardoor er meer en meer bossen verdwijnen of er minder gekapt wordt. Daarmee verminderd de houtvoorraad waardoor er ook weer minder en minder werk te vinden is, dus weer negatief voor de economie...Dat bossen voor een eigenaar (zowel privé- als openbaar) geld mag/moet opbrengen, is tegenwoordig erg vies om te zeggen (zie de vele 'facebook' groepen die als paddenstoelen uit de digitale grond schieten als ergens een boom wordt gekapt).