Bedankt voor de complimenten, ik krijg er een kleur van
Mijn ervaringen met zowel inlands als amerikaans essen zijn goed.
Ik begon met inlands essen, wat ik kocht bij Jaap van Leersum
http://www.inlands-hout.nl
Dit is onbekantrecht en moest ik nog zagen. Later en veel wijzer geworden, heb ik Jaap laten bekantrechten. Dit hout is AD (Air Dried), aan de lucht gedroogd dus. Dit blijkt niet altijd droog genoeg voor elke meubeltoepassing. Mijn simpele vochtmeter geeft mij nu een indicatie of ik droog genoeg materiaal heb. Je leert erg snel als je fouten maakt
.
Op dit moment werk ik met Amerikaans essen, dat kunstmatig teruggedroogd is en perfekt tot meubels is te verwerken. Moet je nog oppassen, dat je werkplaats niet te vochtig wordt!
Een hetelucht kacheltje van de bouwmarkt vreet stroom, maar geeft wel het juiste klimaat.
De laatste partijen kocht ik bij Huyskamps fijnhouthandel in Zwolle
http://www.huyskamps.nl, net als het esdoorn, waar ik straks mee aan de slag ga.
Verder blijft het een kwestie van smaak; inlands of Amerikaans essen maakt qua bewerking geen verschil. Amerikaans essen is vrijwel alleen dosse gezaagd (mooie vlammen!) te verkrijgen.
Inlands heeft het voordeel, dat je een boom kunt uitzoeken, die je symmetrisch verwerkt bijvoorbeeld.
Nog effe een paar fotootjes van kasten die ik heb gemaakt van inlands essen:
Kor
Attached files