Dit is een zeer p
raktisch deta
il van het internet, op Feestboek plaatste 'Bouwkundig advies & tekenbureau A.E. van der Kleij dit detail. Credits dus naar plek van herkomst. Ergens zal ik deze details nog wel in tussen mijn schoolarchief hebben liggen. Gelukkig nog met de hand leren tekenen..
Er zijn veel dingen waar je bij een HSB constructie rekening mee moet houden, dus ook advies vanuit mijn kant. Ga met verschillende specialisten het gesprek aan en laat je adviseren. De adviezen die je krijgt kun je hier altijd tegen het licht houden. Maar dan zul je ook veel verschillende meningen horen, vertrouwen is dus wel belangrijk in degene van wie je het advies gaat aannemen.
Een groot voordeel van HSB is dat je met een relatief beperkte dikte van je totale opbouw, enorme isolatiewaardes kan realiseren. Immers is je constructieve gedeelte en isolerende schil in 1. Bij een traditionele opbouw is de isolatieschil apart van de constructieve muren.
Wat ik ook belangrijk vind, is een aparte opbouw aan de binnenzijde die gebruikt wordt voor het verwerken van de installaties. In het constructieve/isolerende pakket wil je geen onderbrekingen hebben. Daarom plaats je een extra wand aan de binnenzijde waar alle installaties worden verwerkt. Ook deze isoleer je vervolgens.
Ik heb hier mijn aanbouw zelf geplaatst, dat is een HSB binnenblad. De achtergevel is een gemetselde gevel uitgevoerd met een luchtspouw. In het bovenstaande detail is gebruik gemaakt van steenstrips. Een heel huis bouwen is wellicht van een andere orde..