Houtprijzen vraagje

FreaknZoid

Actieve deelnemer
15 dec 2020
58
21
West ZeeuwsVlaanderen
Beste Woodworkers,

Nu word er in week 35 bij mij een houtskeletbouw garage gezet van 5 bij 10 en 6 hoog.
Nu begint de aannemer te piepen dat de houtprijzen 70% gestegen zijn en dat hij dat moet door berekenen.
Nu weet ik wel dat hij getekend heeft voor de opdracht bevestiging en offerte.
En dat ik hem juridisch aan de offerte kan houden, maar je snapt zelf wel dat dat tot knossel werk resulteert.

Mijn vraag is nu is de hout prijs echt met 70% gestegen?
En wat is redelijk om hem tegemoet te treden in deze
 
  • Wow
Waarderingen: ZotVanHout

Rizz

Post veel
15 apr 2014
2.496
778
Moordrecht
Ligt eraan wanneer hij de opdrachtbevestiging heeft gestuurd. Als dat 3 maanden geleden was, heeft hij gelijk. Tov vorige maand niet. Maar er wordt heel wat prijsstijging verwacht, dus ik snap 'm wel.

Fair is de kosten delen. Hij heeft ondernemersrisico, maar je gunt 'm ook z'n brood. Laat 'm maar een voorstel doen
 
  • Leuk
Waarderingen: JagerGuus en FreaknZoid

gpf

Actieve deelnemer
11 aug 2010
640
209
Zutphen
De timmerman die bij ons aan het werk was gaf ook aan dat houtprijzen sterk zijn gestegen. Inmiddels is er weer een dalende trend.
 
  • Leuk
Waarderingen: FreaknZoid

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
8.888
2.484
Klein-Brabant, Vlaanderen
ook ik - als 'aannemer' - worstel nu met die vraag
gelukkig enkel nog maar theoretisch
tientallen jaren geleden is het immens grote bouwbedrijf waar mijn nonkel toen werkte, over de kop gegaan, omdat ze in hun contracten geen indexeringsclausule voorzien hadden, misschien zelfs geen tijdstip van 'oplevering ten laatste'
'houtprijzen' is een vaag begrip
ik zou beginnen met aan jouw aannemer op papier de prijzen van zijn houtboer van toen & nu te vragen
in principe kan je het been stijf houden
in praktijk kan je er in mee gaan, maar dan enkel voor het materiaal
in vl is het materiaal in de bouw gemiddeld 40 % van de totaalprijs
70 % van 40 % is 28 % bovenop je totaalprijs
en zit in dat materiaal enkel hout ?
het wordt zoeken naar het verantwoorde compromis
 
  • Leuk
Waarderingen: mk23 en FreaknZoid

FreaknZoid

Actieve deelnemer
15 dec 2020
58
21
West ZeeuwsVlaanderen
Zoals Rizz zegt is idd fair de kosten te delen.
Maar als dat op 28% stijging komt word dat wel een probleem :p
Baal er van dat ik de oude garage al gesloopt heb dus eigenlijk niet terug kan.
Vergunnings kosten ect…

Maar even kijken waar hij mee komt, vond zowizo raar dat hij dat niet meteen kon vertelen.

Goede tip Zotvanhout dat hij inzage zal moeten geven.
 

ZotVanHout

Oud hout
8 jan 2016
8.888
2.484
Klein-Brabant, Vlaanderen
Goede tip Zotvanhout dat hij inzage zal moeten geven.
een eerlijk man kan staven waarom zijn kostprijs gestegen is
als ik een prijs geef, dan vraag ik eerst op papier prijzen voor het materiaal
daar reken ik mijn geschatte werkuren + andere kosten bij
komt mooi in een xls'tje
verkies ik aan mijn klant de prijsstijging van de materialen door te rekenen, dan heb ik van mijn leverancier de prijs van toen én van nu
in vl draait de aannemer op voor de prijsstijging van de materialen, tenzij daarover in het contract een clausule tot prijsaanpassing staat
de aannemer is ook verplicht om een afgesloten contract uit te voeren
zou hij daardoor met verlies werken of bankroet gaan, dan is het een ander verhaal
redelijkheid langs beider kanten duurt het langst
 

mk23

Post veel
12 okt 2016
1.432
317
omgeving Rotterdam
Wat heeft de aannemer in zijn voorwaarden staan? In de meeste professionele contracten staat een clausule dat de opdrachtnemer een wijziging die gevolgen heeft voor het contract zo snel mogelijk moet melden en met aangeven wat de gevolgen zijn.

Ik heb de indruk dat hij een deel van zijn probleem bij jou probeert weg te leggen, hij had bijvoorbeeld al eerder hout kunnen inkopen tegen een lagere prijs, hij had jou kunnen vragen om een aanbetaling voor de aankoop met een overdracht van eigendom, etc.
Ik denk dat hij te laat is begonnen met voorbereiden en nu pas ziet hoe groot het probleem is, 70% prijsstijging voor hout betekent zoals gezegd niet dat alles 70% omhoog gaat.

Vraag om een onderbouwing en een voorstel, als het te gortig wordt zeg je dat en kijk of je onder de opdracht uit kan komen omdat hij je te laat heeft geinformeerd. Ik neem aan dat je de opdracht als particulier hebt gegeven? Dan ben je aardig ingedekt onder het consumentenrecht en redelijkheid en billikheid.

Bedenk zelf ook vooraf wat jij kunt doen, is het een optie om delen van het werk later uit te voeren?
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
12.316
3.449
Gaanderen
Ja zo zou je dit kunnen lezen. Er staan in vele verkoopvoorwaarden artikelen die nietig of strijdig zijn met de wet. Of dat in dit geval ook zo is weet ik niet. Ik denk dat je best sterk staat als je zegt dat de aannemer de prijs had kunnen vastleggen met als datum wanneer de offerte is getekend. Het is zeker redelijk dat hij ook jouw belang moet dienen.
Ik wens je veel succes en wijsheid.
 
  • Leuk
Waarderingen: FreaknZoid

mk23

Post veel
12 okt 2016
1.432
317
omgeving Rotterdam
Je bent redelijk ingedekt door het consumentenrecht. Ik weet niet wanneer je het contract hebt getekend, maar vijf weken voor aanvang dit melden is niet redelijk en billijk. Hij had dit moeten melden zodra hij deze prijsstijging zag, nu zet hij jou voor het blok.
Kijk eerst maar wat zijn voorstel is, zijn mensen aan het werk houden is waarschijnlijk belangrijker dan winst maken op het hout.
Hij zou een tegemoetkoming kunnen vragen voor zijn gemiste omzet, maar dan moet hij het voor laten komen en dat kost hem ook geld.
Vraag hem om een onderbouwing en een voorstel, en dan verder kijken.
 
  • Leuk
Waarderingen: FreaknZoid

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
4.819
1.206
Riemst
Vraag hem eens of hij een prijsdaling ook zou hebben doorgerekend ?
Best even overleggen met een specialist inzake consumentenrecht wat de aannemer kan eisen. Zulke voorwaarden in contract zetten deur open voor willekeurige prijsaanpassingen.
Ik ben vrij zeker dat dit in België niet legaal is. Aannemers moeten expliciet in offerte vermelden dat materiaal prijzen indicatief zijn en dat er dagprijzen bij levering gehanteerd worden.
 
  • Leuk
Waarderingen: mk23 en FreaknZoid

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
12.316
3.449
Gaanderen
Mocht het mislopen win dan wel juridisch advies in bij een terzake deskundig advocaat. Die kan je meteen zeggen of je kans maakt of niet. De laatste keer dat ik advies inwon was zijn antwoord dat mijn vraag juristenparadijs was. M.A.W. je moet naar de rechter met kans op langdurige en tijdrovende procedures. Dus veel geld en grote kans op verlies.
 

A.N

Actieve deelnemer
12 aug 2010
250
36
Schoonoord
@FreaknZoid

De prijs voor gezaagd naaldhout is de laatste maanden meer dan 80% gestegen. Dan praat ik wel over grotere partijen hout, je zult hier en daar nog wel iets vinden voor ''normale'' 2020 prijzen maar geen partijen hout voor productiematig gebruik.
Op 5 juni heb ik nog een levering grenen gehad welke besteld was in mei en per 15 juli moest ik voor de exact zelfde levering met levertijd september 80% meer betalen.
Alle grote industriële zagerijen in Scandinavië en Duitsland zijn voor het 3e kw al helemaal uitverkocht (vnl export naar USA en China), dus dit kwartaal zullen de prijzen nog niet gaan zakken.
In Amerika zijn de houtprijzen al wel aan het dalen maar dat heeft hier in Europa voor het 3e kw nog geen invloed.

De aannemer kan in deze uitzonderlijke situatie altijd de opdracht cq overeenkomst ontbinden als er geen bijbetaling cq overeenstemming komt. In de Uniforme Administratieve Voorwaarden is o.a opgenomen dat er zich omstandigheden kunnen voordoen die de aannemer niet aangerekend kunnen worden en daar valt een prijsstijging voor materiaal van 70% ook onder. Met 5% stijging kun je als ondernemer bijvoorbeeld nog rekening houden maar dit zijn echt exceptionele prijsstijgingen die buiten je invloedsfeer liggen. Als je de zaak voor het gerecht wilt brengen denk ik niet dat je veel kans maakt maar daar kan een jurist je beter over inlichten, ik ben maar meubelmaker. :)
Zelf heb ik dit soort prijsstijgingen nog nooit meegemaakt in de sector voor gezaagd naaldhout waar de prijzen vrij stabiel waren, maar ook ik heb last van die extreme prijsstijgingen.

Albert
 
7 mrt 2015
1.149
367
P'beek
Ja, het is me wat. Kijk zelf ook even wat hout moet kosten, als zijn hout ver boven jouw houtprijs ligt kun je daar eens over praten. Mogelijk zelf het hout dan aan laten rukken?

Verder is het bijzonder wanneer je op dag x een prijs overeenkomt voor een product en dat pas op dag y wordt gerealiseerd, dat je de prijs van dag y mag betalen.

Na overeenkomen is het (zoals ik de wereld zie) de plicht van de aannemer om tijdig in te kopen EN tijdig te leveren. Dus als de tijd tussen offerte, ondertekenen en uitvoering relatief dicht op elkaar ligt, dan ligt het risico toch bij de aannemer? Ook al is er een maffe clausule meegenomen die prijsstijging/verrekening toelaat?

Succes in iedergeval
 

mk23

Post veel
12 okt 2016
1.432
317
omgeving Rotterdam
Ik heb ergens in maart / april al van mijn houthandel te horen gekregen dat de prijzen als een dolle aan het stijgen waren. Dat was dit voorjaar, het lijkt me dus niet waarschijnlijk dat jouw aannemer door de prijsstijgingen is overvallen.
Probeer in redelijkheid tot een oplossing te komen, of anders proberen de overeenkomst met wederzijds goedvinden ontbinden.
Misschien kun je je potje onvoorzien hiervoor aanspreken? Daar is het voor, en niet alleen voor gereedschap of mooiere tegels voor de opdrachtgever:)
 

svenskapelsin

Actieve deelnemer
14 mrt 2015
536
40
Zweden-Delft
Ik heb ergens in maart / april al van mijn houthandel te horen gekregen dat de prijzen als een dolle aan het stijgen waren. Dat was dit voorjaar, het lijkt me dus niet waarschijnlijk dat jouw aannemer door de prijsstijgingen is overvallen.
Probeer in redelijkheid tot een oplossing te komen, of anders proberen de overeenkomst met wederzijds goedvinden ontbinden.
De aannemer heeft daarom in zijn voorwaarde staan dat deze stijgingen niet voor zijn rekening komen. Wat moet die dan doen bij het maken van zijn offerte? 200% van de huidige prijs rekenen en dan maar hopen dat het genoeg is om de stijging te dekken? Om vervolgens geen 1 opdracht binnen te krijgen omdat de concurrenten zich gaan beroepen op de onvoorziene stijging achteraf?

Dan ga je ontbinden en wat dan? Als resultaat een andere aannemer die nu met dezelfde houtprijzen wordt geconfronteerd?
 

mk23

Post veel
12 okt 2016
1.432
317
omgeving Rotterdam
De aannemer heeft daarom in zijn voorwaarde staan dat deze stijgingen niet voor zijn rekening komen. Wat moet die dan doen bij het maken van zijn offerte? 200% van de huidige prijs rekenen en dan maar hopen dat het genoeg is om de stijging te dekken? Om vervolgens geen 1 opdracht binnen te krijgen omdat de concurrenten zich gaan beroepen op de onvoorziene stijging achteraf?

Dan ga je ontbinden en wat dan? Als resultaat een andere aannemer die nu met dezelfde houtprijzen wordt geconfronteerd?
De aannemer had dit risico van prijsstijging duidelijk in zijn aanbieding moeten vermelden, mijn houthandel deed dat namelijk ook toen ze belden om te overleggen over wat ze konden leveren.

Als het je niet lukt om tot een oplossing te komen, dan kun je ontbinden en heb je de keuze om "nu" een andere aannemer te vinden of om te wachten tot de prijzen zijn gedaald. Keerzijde is dat je al die maanden geen garage hebt en tegen een "bouwput" aan kijkt.
Deze afweging kan alleen de TS maken.
 

Wilco Flier

Post veel
28 apr 2008
1.895
593
Omgeving Kampen
www.wilcoflier.com
Offertes met een geldigheid van één dag zijn met de huidige prijsstijgingen al bijna normaal. Dan is het aan de klant om snel te beslissen. Als de klant akkoord gaat met die offerte is het aan de aannemer om dan ook direct het materiaal te bestellen zodat hij op zijn beurt ook prijzen betaald die hij in die offerte gecalculeerd heeft. Op deze manier is alles afgekaderd en kunnen er solide afspraken gemaakt worden.

Wat was de geldigheidsduur van de offerte? Wanneer heb je de offerte gekregen, wanneer heb je akkoord gegeven, hoeveel tijd zat er tussen het ontvangen van de getekende orderbevestiging en wanneer begon de aannemer te klagen over de prijsstijging?

Als tussen al die datums grote gaten zitten zou mijn gevoel zijn dat de aannemer een fout/nalatigheid in zijn planning heeft gehad en het nu alsnog probeert te verhalen in de hoop dat je meebeweegt. Ik zou mijn poot ff stijf houden...
 

svenskapelsin

Actieve deelnemer
14 mrt 2015
536
40
Zweden-Delft
Offertes met een geldigheid van één dag zijn met de huidige prijsstijgingen al bijna normaal. Dan is het aan de klant om snel te beslissen. Als de klant akkoord gaat met die offerte is het aan de aannemer om dan ook direct het materiaal te bestellen zodat hij op zijn beurt ook prijzen betaald die hij in die offerte gecalculeerd heeft. Op deze manier is alles afgekaderd en kunnen er solide afspraken gemaakt worden.
Ik verbaas mij echt over hoe jullie hierin staan. Beetje aannemer zal waarschijnlijk niet eerder dan 5 maanden na acceptatie beginnen. Dan zou hij dus een gigantische loods moeten aanhouden om alleen maar alle voorraden voor toekomstige klussen op te kunnen slaan en de waarde van al dat materiaal staat daar niks te doen. Dat is verre van realistisch.....
 
7 mrt 2015
1.149
367
P'beek
Ik verbaas mij echt over hoe jullie hierin staan. Beetje aannemer zal waarschijnlijk niet eerder dan 5 maanden na acceptatie beginnen. Dan zou hij dus een gigantische loods moeten aanhouden om alleen maar alle voorraden voor toekomstige klussen op te kunnen slaan en de waarde van al dat materiaal staat daar niks te doen. Dat is verre van realistisch.....
#notmyproblem

Een beetje aannemer komt ook niet achteraf piepen voor stijgende prijzen met als 1ste optie de gehele stijging maar door te belasten naar de klant.

Aannemer kan gewoon de materiaalbestelling doen voor de geldende prijs en daar een levermoment voor afspreken met de houtleverancier. (Die de boel toch al in opslag had (doorleggen van probleem) wat als effect zou moeten hebben dat er niet 2x extra marge over het product wordt gerekend.

Aannemer kan ook de zuivere materiaalkostenstijging (Ex. Marge) doorrekenen want er is niet meer werk, noch risico (risico is reeds betaald door de klant).

Tevens moeten de aannemers niet zeuren want het is de top van de markt. Als dit 6 jaar geleden was gebeurt was het een ander verhaal misschien.
 
  • Leuk
Waarderingen: Wilco Flier

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.