Heb al een tijdje een "Carving Jack" in de kast liggen die toch eens hout zou moeten proeven, daar hebben we vandaag eens werk van gemaakt.
Uitgangsmateriaal, een vers gekliefd stuk Berk, drogen doet het wel in het werk. De grove vormgeving heb ik gedaan met een eerder ongewoon stuk gereedschap, namelijk een hakmes
Een goed hakmes werkt vlotter dan een bijl, maar het ding moet voldoende gewicht in de schaal werpen. De hakmessen die je tegenwoordig in de winkel vind zijn die naam niet waardig, dat is niets anders dan een stukje staal van 5mm dik en met een rechte snede eraan, dat werkt dus niet hé. Die oude werken wel, en hoe, met de bolle voorkant van de snede geef je snel vorm, met de holle achterzijde van de snede werk je preciezer af.
Een stuk Berk gekliefd.

De contouren grof uitgehakt met het hakmes.

Eens de vorm grosso modo in vorm word er verder gewerkt met een licht bijltje, ook hier is de snijkant niet recht maar serieus bol geslepen. Dank zij de bolle snede kan je vlot gebogen en holle vormen uithakken. De uiteindelijke vorm komt stilaan tevoorschijn.

Tot zover het werk met de bijl.

Beginnen afwerken met het mes.

En uithollen met een Chinese guts

Binnen een paar dagen het spul eens opschuren en in de olie zetten, zijn we een stuk bestek rijker.
Het snijmesje is een combiné, wat wil zeggen dat je alles (een beetje) kan, maar niks echt goed. Dat bleek hier al snel, het rechte mes werkt als de beste, maar het gebogen lemmet was te kort voor deze klus, daarom de guts. Voor kleiner werk gaat het gelukkig een stuk beter
idem voor het snijden van versieringen.
Binnenkort toch eens tijd maken om een paar deftige messen te vervaardigen.
Mvg,
André
Uitgangsmateriaal, een vers gekliefd stuk Berk, drogen doet het wel in het werk. De grove vormgeving heb ik gedaan met een eerder ongewoon stuk gereedschap, namelijk een hakmes
Een stuk Berk gekliefd.

De contouren grof uitgehakt met het hakmes.

Eens de vorm grosso modo in vorm word er verder gewerkt met een licht bijltje, ook hier is de snijkant niet recht maar serieus bol geslepen. Dank zij de bolle snede kan je vlot gebogen en holle vormen uithakken. De uiteindelijke vorm komt stilaan tevoorschijn.

Tot zover het werk met de bijl.

Beginnen afwerken met het mes.

En uithollen met een Chinese guts

Binnen een paar dagen het spul eens opschuren en in de olie zetten, zijn we een stuk bestek rijker.
Het snijmesje is een combiné, wat wil zeggen dat je alles (een beetje) kan, maar niks echt goed. Dat bleek hier al snel, het rechte mes werkt als de beste, maar het gebogen lemmet was te kort voor deze klus, daarom de guts. Voor kleiner werk gaat het gelukkig een stuk beter
Binnenkort toch eens tijd maken om een paar deftige messen te vervaardigen.
Mvg,
André