Houtdraaiersplein op Open Dag Hout 2016

Jan Hovens

Nieuw lid
21 sep 2014
18
0
Beste mede houtwurmen,

Open dag Hout komt weer langzaam in zicht. Dit jaar hebben Ronald Kanne en ondergetekende het plan op gevat een hoek in te richten waar we intensief bezig willen zijn met het hout draaien. Er zal natuurlijk draaiwerk te zien zijn en veel gereedschap en draaispullen verkocht worden door Ronald en door Drechselbedarf Schulte. We willen echter meer leven in de brouwerij. D.w.z. er zal volop gedraaid worden. De bedoeling is dat wij demonstraties verzorgen maar vooral ook dat jullie als bezoeker de gelegenheid krijgen om te draaien. Er zullen een aantal mini workshops gehouden worden waar iedereen aan deel mag nemen. Of je nu beginner bent, het is een keer wil proberen of wat moeite hebt met een bepaalde techniek, iedereen mag aan de draaibank. De bedoeling is dat er zo een levendige hoek van houtdraaiers ontstaat met rond vliegende spanen, discussies, uitwisseling van ideeën, een beetje flauwe kul, enz. Deelnamen aan deze kleine workshops is geheel in de Hollandse geest: GRATIS!!! We vragen je wel je aan te melden via de website van Ronald (cursussen). We hopen dat er veel willen komen en meedoen. Het is een mooie gelegenheid elkaar eens te leren kennen buiten de uitwisseling in dit forum. Ronald Hans en ik kijken al echt uit naar deze zondag in oktober.
Zegt het voort, zegt het voort.........


Jan Hovens
 

O Peatey

Moderator
29 mrt 2010
2.281
147
Enkhuizen
Dan is er ook nog de Houtdraaiersboulevard bestaande uit o.a Arend-Jan Kulsdom (uiltjes en andere vogeltjes draaien https://www.youtube.com/watch?v=A8Fk7SRX9js), Mark Steltenpool (schalen en verbliksemen http://www.woodworking.nl/showthread.php?18098-Verbliksemen), Bert Rosbach (tors draaien http://www.woodworking.nl/showthread.php?18658-Werkbeschrijving-van-een-gedraaide-spiraal&highlight=BeRo), Rainer Bucken (pennen draaien) en 4 Vlaamse collega's t.w. Didier Sirjacobs, Omer van Caesele, Mark Bode, Jacques Bultinck (diverse demo's). Al deze heren staan jullie natuurlijk ook met raad en daad bij, bij alle vragen en problemen.
Voor de commercie zijn er Marco (Katma) voor pennensets en toebehoren, Paul Smeets (Timmerveld.be) en MeubelUniek (o.a. Narex houtdraaibeitels)
 

jan pranger

Post veel
29 jun 2009
1.982
36
www.arstorno.nl
Nu kunnen de meubeldesigners, beeldhouwers, restaurateurs, boogbouwers, kanobouwers, peddelsnijders, miniatuurspecialisten, muziekinstrumentbouwers, sierraadmakers, houtsnijders, klokkenbouwers, klompenmakers, scheerkwast en messenheftmakers, et.etc.etc niet achterblijven.
Spoor elkaar aan om te laten zien wat je in huis hebt.
Zeker voor groepen die onderling genn eigen website hebben is woodworking.nl een ideaal medium en de opendaghout.nl een uitstekende plek om elkaar te ontmoeten.
Meldt je aan op www.opendaghout.nl en laat zien wat Nederland en Belgie op houtgebied presteren.
Of kom gewoon gezellig langs. En dagvullende show - ook voor vrouw en kinderen.
Tot 2 oktober a.s. in Zutphen.
Vr.gr. Jan Pranger.
 

O Peatey

Moderator
29 mrt 2010
2.281
147
Enkhuizen
Als je dat allemaal wil laten zien willen we graag een tafel voor je reserveren.
En anders mag je uitgebreid rondwandelen en gaan kijken bij al die zaken die nog niet genoemd zijn.
 

jan pranger

Post veel
29 jun 2009
1.982
36
www.arstorno.nl
Henk laat zien, dat fijne handwerk. Een stand is 4 meter lang en 1 meter breed. Daar past vast wel een vliegvishengel op en wat scheerkwasten voor goed bebaarde houtspecialisten. Bamboe splijten is toch een bjzondere techniek en dan hengels maken die sterk genoeg zijn op grote karpers en zalmen te vangen. Jammer dat bamboe gras is en geen hout. En dan zelf vliegvishaakjes maken in allerlei soorten en maten: een wereld op zich.....................zegt mijn vliegvissende schoonzoon.
Vr.gr. Jan Pranger.
 

jaap

Moderator
9 mrt 2008
5.102
1.733
Terkaple
www.woodworking.nl
Ik reken zeker op Henk Verhaar en ook op de andere forummers die hier altijd van die prachtige dingen laten zien!

De houtdraaiers zijn met een Plein en een Boulevard (het kan niet op ;)) geweldig vertegenwoordigd, we zijn nog op zoek naar meubelmakers om wat tegenwicht te geven aan dit draaiersgeweld!!!

Maar we krijgen b.v. ook een Ridder Dolf! Dolf Schinkel, de houtsnijder, die verkleed als ridder jong en oud kan vermaken met zijn snijwerk. In het dagelijkse leven maakt Dolf Schinkel b.v. de jachtwerf Royal Huisman in Vollenhove alle snijwerk!

jaap
 

dehoutdraaierij

Post veel
11 nov 2010
1.121
243
Doetinchem
De eerste aanmeldingen voor de speedcursussen houtdraaien zijn inmiddels genoteerd. Leuk! mensen die nog nooit gedraaid hebben en er wel eens even aan willen ruiken. Als je ook mee wil doen schrijf je hier dan in. Maar je mag me ook een pb doen natuurlijk...
 

henkverhaar

Oud hout
20 jan 2011
4.862
913
Nijswiller
www.buroverhaar.nl
Jammer dat bamboe gras is en geen hout. En dan zelf vliegvishaakjes maken in allerlei soorten en maten: een wereld op zich.....................zegt mijn vliegvissende schoonzoon.

Eh, het is geen boom, maar daarom is het nog wel hout - De vezelstruktuur is heel anders dan bij 'boomhout', maar het bestaat wel voornamelijk uit cellulose (de vezels) en lignine (de 'lijmstof' die de vezels bij elkaar houdt). Het grote verschil met boomhout is dat de vezels heel dicht zijn en, grof gezegd, over de hele lengte van de stam doorlopen. Zie bijvoorbeeld http://www.nature.com/articles/srep11116.
 

Jan Hovens

Nieuw lid
21 sep 2014
18
0
Hallo draaiers en allen die het willen worden,

De DAG nadert en we schietem al op met de voorbereidingen. De kleine workshops staan al, dwz dat de onderwerpen bekent en uitgewerkt zijn. Wat gaan we doen? Een workshop is voor het maken van een kandelaar, de tweede is het maken van een handvat voor een draaibeitel en de laatste word het draaien van een schaaltje. Er zijn al een flink aantal aanmeldingen gekomen maar er is nog een beetje plaats. De drie demonstraties die we geven zijn als volgt: Het draaien van een grotere schaal, het maken van een doosje met deksel van schroefdraad en ten slotte een demonstratie slijpen van draaibeitels voor dummies. In deze laatste demonstratie willen we laten zien dat iedereen snel en pijnloos zijn beitels kan slijpen. Na afloop geven we de mogelijkheid om eventueel mee gebrachte beitels van thuis zelf te slijpen of met hulp van ons. Schroomt niet, schroomt niet en kom en val ons lastig ! Tussen alle activiteiten door is er natuurlijk de mogelijkheid te leuteren, te discussieren en ook spullen aan te Kopen.

Jan en Ronald.
 

dehoutdraaierij

Post veel
11 nov 2010
1.121
243
Doetinchem
Niet verwacht, toch gebeurd! De 3 speedcursussen houtdraaien zijn allemaal volgeboekt! Dat vind ik heel erg leuk!
Een aantal bestellingen staan al klaar. Vanmiddag mijn auto en aanhanger inpakken. Ik ben benieuwd of ik t allemaal meekrijg...

Als er nog mensen iets willen bestellen van de dehoutdraaierij.nl laat het weten, dan neem ik het zondag mee. (klik bij verzenden op afhalen)
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.