Het maken van een (werk)tafel en Fibonacci

  • Hallo {username}, je postbus van het priveberichten systeem loopt vol.
M'n Festool MFT heeft een hoogte van 900 en al m'n overige banken en tafels heb ik op diezelfde hoogte gemaakt. Met m'n 1m79 lengte vind ik dat een prettige hoogte. Als je werkbank hoger kun je misschien meer kracht zetten maar ik heb gemerkt dat door de andere hoek van je armen en handen je minder controle over je sturing hebt. Voor fijn priegelwerk heb ik een klein opzetbankje gemaakt.
 

Nocki

Actieve deelnemer
20 mei 2020
29
1
Hi Roeland, klopt helemaal.

WE1944, we hebben dezelfde hoogte. Ik zal morgen nog eens kritish kijken naar de hoogte. Het is de bedoeling dat alle gereedschap straks een blad hoogte krijg op de zelfde hoogte. Of ik wil dat deze tafel ook die hoogte krijgt weet ik nog niet. er zit een verschil tussen een afkortzaag bedienen en een gat uitkappen kwa ergonomie. Ik neem m mee.

Vannacht zit slapen er helaas niet echt in dus zit alweer achter de pc alles stappen die eraan komen te over denken.

Met de poten aan de zijkant loop ik misschien tegen een probleem kwa verbinding aan. Ik wilde een pen en gat verbinding maken tussen de poten en het blad maar wanneer ik dat op de uiteinden doe is die verbinding minder sterk als meer naar binnen toe.
Eventueel zou ik een blinde pen en gat verbinding kunnen maken waar mee het gat 2cm binnen het uiteinde van het blad valt maar of dat voldoende is...?

Hebben jullie daar ervaring mee?
 
Laatst bewerkt:
Ik heb een paar jaar terug ook een deftige werkbank gemaakt. M'n opzet was om een stevig onderstel te maken dat alle krachten kon opvangen die ik er op los kon laten. Dat werden 4 poten van 90 vierkant met liggers rondom om het blad te steunen en meer liggers rondom zo'n 200 boven de vloer. Alles werd met pen en gat verbonden en met houten pennen op trek vastgezet. Het blad kwam er op te liggen en met klampen aan de onderkant tegen het verschuiven. Onverwoestbaar.
 

Nocki

Actieve deelnemer
20 mei 2020
29
1
Dat is een goeie. Ik kan het blad idd vast klampen. Vanochtend wat zitten denken erover en ook gedacht aan liggers aan de bovenzijde van de poten waaraan het blad kan vastgemaakt worden. Ik dacht al aan liggers en een groef in het onderzijde van het blad waardoor het blad over de liggers kwam. Niet vast dus (verhuizing komt er nog aan) maar door gewicht naar beneden gehouden.
Als je zegt "deftig" kan ik dan ook foto's vinden?

Bedankt voor de tip. Ik ga weer verder denken.
 
Laatst bewerkt:

JochemK

Actieve deelnemer
15 okt 2016
56
0
Delft
Mooi project Nocki,

Wat ik me wel afvraag is waarom je eerst begint over de gulden snede, ongeveer 1,618 zoals je schrijft, en vervolgens ga je afronden? Als ik jouw afgeronde breedte van 1550 terug reken komt daar een hoogte van 958 uit, 13mm verschil. Nu moet je natuurlijk zelf doen wat je wilt, maar ik denk dat je dit verschil toch wel terug ziet.

Doe er mee wat je wilt 🙃
 

Nocki

Actieve deelnemer
20 mei 2020
29
1
@WR1944, Helemaal over de link heen gekeken. Dat stukje niet kunnen slapen heeft me opgebroken. Ik ga het nalezen!


Edit: Ondertussen gelezen en de plaatjes bewonderd. Wat een leuk project. Als ik het half zo goed doe ben ik tevreden :) Vooral dat stukje waarbij je de verbinding hebt open gezaagd was een eyeopener...

@JochemK Je hebt helemaal gelijk over het afronden. Zelf denk ik dat ik die paar millimeter niet ga zien. Er komt op deze maat ook nog een bankschroef aan de kopse kant die uitsteekt en ook dat verstoort dat plaatje. Het gaat me dus voornamelijk om de verhoudingen. Ik had uiteindelijk ook een vierkante tafel kunnen maken of een veel bredere maar ik wilde als oefening voor een volgend project me hier ook in verdiepen. Dus idd, Ik heb maten afgerond op de eerste tekening en zal bij het maken van de tafel ook de uiteindelijke maten pas gaan zien. Wanneer het langs hout van de top mooier ooigt als alle stroken even lang zijn zal dat de breedte maat worden en word de diepte maat ook iets groter. Maar dit valt zoals ik het nu zie allemaal allemaal mee en zal het verschil in de 1 a 2 cm zitten. De rest pas ik dan aan met beperking, de hoogte.

Gisteren met een Bosch leiding zoekertje al het hout ontdaan van eventueel metaal en de zaaglijst bij elkaar gesprokkeld. Vandaag kijken wat de bovenkanten worden en waar evt knoesten zitten, wat voor en achter wordt en dan is het wachten tot de vandiktebank geleverd wordt...

Een raag waar ik nog mee loop. In principe bouw je zo'n blad door de delen tegen elkaar te lijmen en met Sergeant klemmen vast te klemmen tijdens het drogen. Nu heb ik deze niet in mijn bezit maar misschien wel wat draadeind waar ik een kunstje mee kan doen. Hebben jullie nog tips voor wanneer je niet van die lange dure klemmen hebt?
 
Laatst bewerkt:

JochemK

Actieve deelnemer
15 okt 2016
56
0
Delft
Met 2 draadeinden en 2 balkjes die langer zijn dan het object wat je wilt klemmen kom je een heel eind denk ik? Aan beide kanten een balk, draadeind er door, sluitring en een moer er op en draaien maar!

Je krijgt dan wel een wat ongelijk verdeelde klemkracht, als je meer dan 2 stukken draadeind hebt kun je deze truc meerdere keren doen, maar dan over de breedte van het blad.
 

arjaano

Actieve deelnemer
27 jan 2017
165
4
Rotterdam
Je kunt ook elk deel van gaten voorzien. Als je die in alle delen op dezelfde locatie smaakt, kan krijg je bij het samenstellen doorlopende gaten in je werkblad. Daar je draadeind doorheen steken, klampen er op en aandraaien. De zichtbare gaten in de buitenste delen kan je nadien dichtmaken met een prop. Of je je meet e.e.a. dusdanig uit dat je die gaten kunt gebruiken voor de verbindingen die je nodig gaat hebben.

Let wel op: zorg voor voldoende klempunten. Met 2 klempunten ga je het niet redden op 155 lengte. (Ongeacht of je prachtige klemmen of een zelfbouwoplossing gaat gebruiken.) Hoeveel je er wel nodig hebt, weet ik eerlijk gezegd niet; maar zeker meer dan 2.
 

Nocki

Actieve deelnemer
20 mei 2020
29
1
Bedankt voor de suggesties. Het was even stil en dat kwam omdat ik het volgende kon maken.
Het hout lag hier nog op de stapel brandhout. Het draadeind, ringen, inslagmoeren en moeren heb ik gekocht voor minder dan 20,- totaal had ik dus genoeg om 6 klemmen te maken.

Als oefening dan maar gelijk mn eerste bouwverslag. :)

Blokjes gered van de brandstapel.
Op maat gezaagd en afgekant en geschuurd op de bandschuurmachine.
Mal gemaakt om alle gaten op de zelfde plaats in alle klosjes te boren. Boren...
Inslagmoeren erin., draadeind erin, klosje erop, ring en moer.

Ik heb de moeren vast gelijmd met seconde lijm. Geen idee of dat goed genoeg is. Indien niet dan doe ik dat nog wel eens op een andere manier.

Wanneer ik het tafelblad ga lijmen gebruik ik naast deze klemmen ook nog 4 houtklemmen om de uiteindes op dezelfde maat te maken en ik het verder 2 sergeants kunnen kopen die beide op een derde afstand komen. 8 klemmen in totaal.

Ik heb een schroefmachine met een bitje waarmee ik in no-time het draadeind vast kan zetten.

De klemmen die ik vandaag gemaakt heb zie ik gelijk als eerste projectje en zal ik zo nog even in de lijnzaadolie zetten zodat ze bewaard en netjes blijven voor een eventuele volgende klus. En anders wordt er vast nog wel eens gekannibaliseerd.
 

Bijlagen

Laatst bewerkt:

boertje125

Post veel
17 okt 2013
921
3
Mijn werkbank modificeer ik regelmatig als ik dit voor een bepaalde klus de moeite waard vind.
ik zou de poten gelijk houden met de buitenkant als dat nog mogelijk is
dan kan je ze ook gebruiken om iets tegen de rand te klemmen.
 

Nocki

Actieve deelnemer
20 mei 2020
29
1
Boertje125, bedankt. Dat is zeker de bedoeling om te gaan doen. De werkbank als mal of klem is een idee wat me enorm aanstaat. De poten komen aan de buitenzijdes te staan gelijk met de zijkant van het werkblad. Ik kan dan daar ook eventueel dogholes in boren en zaken haaks klemmen.
 

Nocki

Actieve deelnemer
20 mei 2020
29
1
Ondertussen half in de week waarin de Makita Vandiktebank binnen zou komen. Dit zou de week worden waarin ik eindelijk zou kunnen beginnen aan de werkbank maar helaas...

Gekeken op Amazon waar ik m besteld had wanneer hij aan zou komen en wat blijkt, niet verzonden. Even kijken bij info over de verkoper weihnachtskrippen-engelthal en daar stonden ondertussen 2 reviews over een frauduleuze verkoper... De droom gaat m waarschijnlijk niet worden dus... :-(
Toen contact gezocht met Amazon maar die konden ivm verkopersbescherming nog niks doen helas. Nu dus afwachten tot vrijdag. Indien niets geleverd ben ik dus via Amazon opgelicht. Die zag ik nog niet aankomen... Opnieuw gaan kijken dus naar een vandiktebank en een flinke vertraging verder. Ik hoop dat ik centen terug ga zien...
 

Charel09

Actieve deelnemer
10 sep 2014
496
4
Antwerpen
Gekeken op Amazon waar ik m besteld had wanneer hij aan zou komen en wat blijkt, niet verzonden. Even kijken bij info over de verkoper weihnachtskrippen-engelthal en daar stonden ondertussen 2 reviews over een frauduleuze verkoper... De droom gaat m waarschijnlijk niet worden dus... :-(
toen ik je oorspronkelijke post las, dacht ik al van 'too good to be true". Heb iets analoogs meegemaakt maar wel gekeken naar de "verkopers bescherming", dus liep eigenlijk geen risico. Het hele bedrag werd ook direct teruggestort nadat bleek dat de verkoper frauduleus was.
 

Nocki

Actieve deelnemer
20 mei 2020
29
1
Helaas, Ik had geen idee. Het was de eerste keer dat ik zaken deed met Amazon en wist niet waar ik naar moest kijken.
Het was idd een goede prijs maar ik dacht dat Amazon wel zou kloppen maar het blijkt wel even heel anders....

Ik zal jullie meenemen in wat er allemaal gebeurd. ter lering ende vermaeck...

Vandaag dus contact opgenomen met Amazon, wegens verkopersbescherming kan er nog niks gedaan worden totdat de leveringstermijn is verlopen...
Uitgezocht welke firma er dan gehacked is en daar contact mee gezocht. Wat blijkt. Zij zijn
op 7 april gehacked en hebben dit op 8 april aan Amazon gemeld. Mijn bestelling doe ik ruim een maand later op 17 Mei.

3 dagen na het verstrijken van de leveringstermijn gaat Amazon pas een procedure in voor een refund. Bijzondere situatie, ik leer elke dag weer bij. Ik hoop dat ik snel weer eens iets kan gaan melden over de werkbank...

Het zou wel heel leuk zijn als ik netjes kon schaven met de zaagtafel die ik morgen binnen krijg...

Zou ik de balken voor het bovenblad netjes vlak zagen en het aandurven om die te lijmen of kan ik beter wachten en toch een Vandiktebank ervoor kopen? :)

Het lijkt onderweg naar morgen wel...
 

RoboW

Actieve deelnemer
31 jan 2019
61
1
Headvillage
Wat een vervelende situatie, hoop dat het nog goedkomt met de pecunia's

Een goede tip zou zijn koop en\of gebruik een schaaf = een goede oefening ook ; )

Je mag ook bij mij vandikten maar ben bang dat het iets te ver is voor je ...

( en zie dat gitaarmannen ook hier actief zijn ; o)
 

Nocki

Actieve deelnemer
20 mei 2020
29
1
Bedankt voor het aanbod! Ik heb een mooie Stanley 4 van na de oorlog en ook wel 2 Bosch schaafmachines maar ik denk dat ik met mijn beperkte ervaring toch beter even wacht op de van dikte bank. Ik wil graag een succes ervaring en een beetje trots zijn. Als ik nu al shortcuts ga maken dan ben ik verkeer bezig. Ik wacht dus even op een vandiktebank...
Gitaarmannen ook hieractief idd. Als ik wat langer bezig ben wil ik me eens gaan wagen aan een Thiele design 1x12 cab en zal ik een behuizing bouwen (top en cab) voor mn Mark IV combo :) En wie weet wat de toekomst verder nog brengt....
 

mk23

Actieve deelnemer
12 okt 2016
525
0
omgeving Rotterdam
Helaas, Ik had geen idee. Het was de eerste keer dat ik zaken deed met Amazon en wist niet waar ik naar moest kijken.
Het was idd een goede prijs maar ik dacht dat Amazon wel zou kloppen maar het blijkt wel even heel anders....

Ik zal jullie meenemen in wat er allemaal gebeurd. ter lering ende vermaeck...

Vandaag dus contact opgenomen met Amazon, wegens verkopersbescherming kan er nog niks gedaan worden totdat de leveringstermijn is verlopen...
Uitgezocht welke firma er dan gehacked is en daar contact mee gezocht. Wat blijkt. Zij zijn
op 7 april gehacked en hebben dit op 8 april aan Amazon gemeld. Mijn bestelling doe ik ruim een maand later op 17 Mei.

3 dagen na het verstrijken van de leveringstermijn gaat Amazon pas een procedure in voor een refund. Bijzondere situatie, ik leer elke dag weer bij. Ik hoop dat ik snel weer eens iets kan gaan melden over de werkbank...

Het zou wel heel leuk zijn als ik netjes kon schaven met de zaagtafel die ik morgen binnen krijg...

Zou ik de balken voor het bovenblad netjes vlak zagen en het aandurven om die te lijmen of kan ik beter wachten en toch een Vandiktebank ervoor kopen? :)

Het lijkt onderweg naar morgen wel...
En daarom betaal ik ook bij AMAZON.de altijd met mijn credit card. Als het niet via AMAZON lukt dan via de credit card het geld laten terugboeken. Maar mijn ervaringen met AMAZON zijn voor mijn accounts altijd positief geweest en ik doe al sinds begin deze eeuw:) aankopen op AMAZON. Eerst boeken en nu al mijn gereedschap. Duitsland is bijna altijd 10% - 15% goedkoper dan Nederland, los van AMAZON.
 

Nocki

Actieve deelnemer
20 mei 2020
29
1
Goed om te weten. Bedankt voor de tip mbt Duitsland.
Voor wat betreft Amazon... ik heb het wel even gehad. Al een maand lang weten dat een account gehacked is en dan gewoon niks eraan doen... Dat kan gewoon niet. De firma die gehacked is had het aangegeven maar liep ook tegen een muur aan van bureaucratie... Dit kan gewoon niet in 2020. Maar goed. ik ben natuurlijk flink bevoordeeld. :)
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.