Hardhouten kozzijnen uitfrezen om glas en ruitenkit ineens te verwijderen (asbestkit)

korte

Actieve deelnemer
2 sep 2015
295
0
Als ik het goed begrijp wil de VVE budget vrijmaken om alle appartementen te laten voorzien van dubbel glas, te starten bij jou. Nu stel je hier de vraag of iemand de oude ramen wil verwijderen ivm asbest in de kit. Dat je daarmee kosten bespaart tov een gespecialiseerd bedrijf is evident maar stel je deze vraag nu namens jezelf of namens de VVE? Want "even" 80 appartementen ontdoen van ramen is wel echt een grote klus. Daarbij kan je ook de vraag stellen hoe lang ervoor uitgetrokken wordt als je het allemaal zelf wilt gaan doen, en uiteraard of je medebewoners ook in de troep willen zitten (neem aan dat je alles in 1x zou willen afvoeren gezien de asbest?) en is iedereen akkoord met het vergroten van de sponningen?
Als het alleen voor jezelf zou gelden dan kan je het uiteraard kunnen proberen, voor een heel appartementen complex zou ik toch als VVE doorsparen en een gespecialiseerd bedrijf laten komen.
 

philip64

Nieuw lid
15 mei 2016
11
0
Hallo Korte,

Ik stel de vraag namens mijzelf, overigens niet om iemand die het kan doen, en wellicht als iets succesvol is dit te delen met de VVE.

Afgelopen winter hebben we als VVE een deel (lees een zijde) van het pand laten saneren/dubbel glas plaatsen. Het gaat om koopappartementen. Nu was die kostenpost dermate groot dat de eerste 5 jaar er geen soortgelijke actie zal zijn. Daarom is er nu een opening gemaakt voor bewoners die individueel willen saneren/dubbel glas plaatsen. Dit zal een langjarig traject worden om alles gesaneerd te hebben. Ik ben de eerste die daar gebruik van gaat maken. De saneringskosten zijn voor de VVE. Voor mijzelf maakt het dus niet zo veel uit. Al zit ik zeker niet te wachten op (3 ruimtes) meerder witte circus-tenten/mobile douches en een ploeg maanmannen in mijn woning.
Daarom wil ik elke optie bekijken of het vooral gemakkelijker kan. Ik weet dat ik ook met de gemeente te maken heb en daar zal moeten bespreken wat de mogelijk/onmogelijkheden zijn.
Anyway, dank voor je goede input, groet, Philip
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
4.813
1.202
Riemst
Wat ik niet goed snap is dat er zware kosten gemaakt worden om kozijnen van meer dan 40 jaar oud te voorzien van dubbel glas. Al kunnen ze ogenschijnlijk nog in vrij goede staat zijn, ouderdomskwaaltjes zullen er zeker zijn. En dat gaat er niet op verbeteren.
Ik weet ook wel dat het zware kosten zijn, maar na 40 jaar kan je niet om zware renovatie heen.
 

houtenklaas

Post veel
17 jan 2011
1.192
4
Ouderkerk aan den IJssel
Ik ben er ook even op aan het zoeken geweest. Daarbij kwam ik tegen dat er ook asbesthoudende platen tussen kozijn en metselwerk werden toegepast. Dan komt er bij vervangen van magazijnen dus ook sanering om de hoek.

Als de VVE verantwoordelijk is voor de buitenschil (en dat is volgens mij zo) dan zou ik er als VVE niet blij mee zijn als iedere bewoner op zijn eigen manier de kitsanering aanpakt. Het gevolg kan zijn dat je dan in ieder kozijn andere maten glas gaat krijgen, afhankelijk van de aanpak en nauwkeurigheid van werken. Dat wordt een dure geschiedenis bij een latere collectieve glasvervanging.

Voorzover ik weet mag alleen hechtgebonden asbest onder voorwaarden zelf worden verwijderd. Als voorbeeld werden daarbij (vloer)zeil, golfplaat en vlakke asbestcementplaten genoemd. Op enig moment zal het glas van het (uitgezaagde deel van) het kozijn moeten worden gescheiden. M.i. is er dan niet langer sprake van hechtgebonden asbest. Maar ik ruil mijn lekenkennis graag in voor betere informatie.

Ik zou er een onafhankelijke deskundige bij betrekken. Asbestsaneringsbedrijven hebben er een belang bij om de klus te krijgen, dus hun advies zal al snel gekleurd zijn.
 

Bijtel

Oud hout
31 jan 2012
3.282
330
Goeree-Overflakkee
Hier gaan mijn nekharen van overeind staan. Het enige goede advies is: niet aan beginnen! Het is niet toegestaan voor een particulier om dit soort asbest te verwijderen. Ook niet als je het in zijn geheel zou kunnen verwijderen (wat me sterk lijkt).

Je moet hier eerst een asbestinventarisatie uit laten voeren. Daarmee kan je een sloopmelding doen en het door een bedrijf laten verwijderen. Deze drie stappen zijn verplicht.
 

vandikte

Post veel
3 jul 2013
1.759
458
Almere
Hier gaan mijn nekharen van overeind staan. Het enige goede advies is: niet aan beginnen! Het is niet toegestaan voor een particulier om dit soort asbest te verwijderen. Ook niet als je het in zijn geheel zou kunnen verwijderen (wat me sterk lijkt).

Je moet hier eerst een asbestinventarisatie uit laten voeren. Daarmee kan je een sloopmelding doen en het door een bedrijf laten verwijderen. Deze drie stappen zijn verplicht.

+1
 

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
12.300
3.436
Gaanderen
Dat je je goed moet laten informeren over wat wel en niet mag en kan is duidelijk. Ik heb in het verleden veel materialen geleverd aan asbest sanerende bedrijven: sommige hebben echte slopers in dienst. Die wil je niet aan je kozijn hebben werken. Als je de juiste bescherming voor jezelf en de omgeving toepast en je aan de regels houd dan moet het kunnen. Er hangt een groot Taboe over het asbestverhaal. Soms terecht maar soms ook overkill. Als voorbeeld wil ik het verwijderen van golfplaten nemen. Een x aantal m2 mag je zelf verwijderen en als het er meer worden mag het weer niet. In mijn optiek het is gevaarlijk of niet en dat hangt niet af van een plaat.
Win ook eens advies in bij de vereniging eigen huis.
 

Bijtel

Oud hout
31 jan 2012
3.282
330
Goeree-Overflakkee
Als je de juiste bescherming voor jezelf en de omgeving toepast en je aan de regels houd dan moet het kunnen.

Als je je aan de regels houdt mag het dus niet, ook niet met de "juiste" bescherming.

Ik zal het nog even ondersteunen door de juiste wetgeving, het Bouwbesluit 2012:

Artikel 1.26. Sloopmelding
1. Het is verboden om zonder of in afwijking van een sloopmelding te slopen indien daarbij asbest wordt verwijderd of de hoeveelheid sloopafval naar redelijke inschatting meer dan 10 m3 zal bedragen.
4. Een sloopmelding wordt ten minste vier weken voor de voorgenomen aanvang van de sloopwerkzaamheden schriftelijk ingediend bij het bevoegd gezag. ...
b. die sloopwerkzaamheden bestaan uit het anders dan in de uitoefening van een beroep of bedrijf in zijn geheel verwijderen van geschroefde, asbesthoudende platen waarin de asbestvezels hechtgebonden zijn, niet zijnde dakleien, of van asbesthoudende vloertegels of niet-gelijmde, asbesthoudende vloerbedekking, uit een woonfunctie of nevenfunctie daarvan, voor zover die woonfunctie of die nevenfunctie niet bedoeld zijn voor de uitoefening van een beroep of bedrijf en de oppervlakte van de te verwijderen asbesthoudende platen, vloerbedekking of vloertegels maximaal vijfendertig vierkante meter per kadastraal perceel bedraagt.


Met de huidige maatschappelijke onrust over asbest (al dan niet terecht) kan je je beter maar aan de regels houden. Steeds meer gemeentes leggen ook boetes op bij het onjuist verwijderen. Je mag het er niet mee eens zijn, maar het lijkt me niet de bedoeling van dit forum om mensen aan te sporen de regels te negeren.
 

willem1958

Post veel
28 jul 2015
2.092
4
wormerveer
Nou Philip, ze konden van mij het dak op ipv allerlei toestanden om een heeeeeel klein beetje asbesthoudende kit te verwijderen.
Jaren geleden zat er in m'n garage een asbest plaat op de deur geschroefd ivm brandgevaar.
Die heb ik nat gemaakt en verwijderd en in plastic verpakt en aangeboden.
Hier ging het om een hele plaat ter grootte van een deur.
Als je het ziet zitten om alle ramen eruit te halen dan zou ikzelf de kit verwijderen, gewoon goed nathouden, losmaken en beschermingsmiddelen gebruiken.
Alle oude kit in de vuilniszak en inleveren want over hoeveel praat je nou eigenlijk?
Als het echt een paar kuub zou zijn dan wordt het anders maar wat oude kit is misschien een halve vuilniszak vol.
Hier in west europa doen ze altijd zo moeilijk terwijl in andere landen gaan ze gewoon hun gang.
 
Laatst bewerkt:

iedereen en niemand

Actieve deelnemer
8 okt 2012
522
0
Ja inderdaad, ik denk dat er twee opties zijn. Of je doet alles volgens de regels dus je laat het inventariseren, en daarna professioneel weghalen. of je doet dat niet en doet het gewoon zelf en als ik een tip mag geven ga dan niet in je kozijn frezen of zagen maar verwijder gewoon alle kit.

Maar even heel iets anders. Heb je er ook al eens aan gedacht om gewoon compleet nieuwe kozijnen te nemen? Niet dat je daar gelijk je asbest probleem mee oplost maar het wordt wel makkelijker. En als ik zo de foto's zie zou ik het echt zonde vinden om daar dubbel glas in te zetten. Ze zijn volgensmij niet super slecht maar wel sterk verouderd.

Groeten, Julian
 
P

Pel

Guest
Ik denk dat wat Julian voorsteld nog de beste optie is, nieuw kozijn, makkelijkste en beste oplossing.

Groet Pel.
 

RPosdijk

Actieve deelnemer
8 jan 2014
182
0
Mijdrecht
Maar... stel je zet er een nieuw kozijn in, zal je toch eerst het glas moeten verwijderen. En die butyleen kit kan vast zitten, heel vast! Als je die harde kit hebt kun je missschien nog met een stanleymes er door halen en wat wrikken met een glaslepel de ruit er redelijk makkelijk uithalen maar als je de zachte butyleen kit hebt dan ben je wel even zoet. Met een Fein multitool kun je de kit inzagen. Maar ja als er asbesthoudend materiaal in zit is dit niet aan te raden.

Ik haal zelf vaak glas uit houten kozijnen en kon dit "asbest verhaal"dus niet, en vond het eigenlijk redelijk shocking:mad: Ik heb nog even even na gezocht en kwam op oa deze site http://www.schildersvak.nl/actueel/nieuws/factsheet-asbest-in-beglazingskitten-en-stopverf/

Groet Rene
 

Ronald L.

Post veel
29 okt 2011
1.937
8
z.o. brabant
Het vervangen van de kozijnen moet ook onder beschermende omstandigheden gebeuren en er ontstaat veel meer asbest houdend afval. Als de kozijnen nog in goede staat zijn is dit in mijn ogen kapitaal vernietiging. Draaiende delen vervangen kan wel interessant zijn.
 

mathieu

Oud hout
5 jul 2010
4.813
1.202
Riemst
Als de kozijnen nog in goede staat zijn is dit in mijn ogen kapitaal vernietiging. Draaiende delen vervangen kan wel interessant zijn.
Ik ben zoals ik enkele dagen geleden geschreven het niet eens met deze stelling. Persoonlijk vind ik nieuw glas in 40 jaar oude kozijnen kapitaalvernietiging. Een kozijn van die leeftijd voldoet niet aan de huidige normen van isolatie en winddichtheid. Bij een gebouw van deze leeftijd wordt het tijd om een volledige renovatie te beginnen plannen. Een volledige make-over van zowel de buitenschil als de binnenkant. En dan heeft het nu weinig zin om zware kosten te doen om het glas te vervangen.
 

iedereen en niemand

Actieve deelnemer
8 okt 2012
522
0
Ik ben zoals ik enkele dagen geleden geschreven het niet eens met deze stelling. Persoonlijk vind ik nieuw glas in 40 jaar oude kozijnen kapitaalvernietiging. Een kozijn van die leeftijd voldoet niet aan de huidige normen van isolatie en winddichtheid. Bij een gebouw van deze leeftijd wordt het tijd om een volledige renovatie te beginnen plannen. Een volledige make-over van zowel de buitenschil als de binnenkant. En dan heeft het nu weinig zin om zware kosten te doen om het glas te vervangen.

ben ik het helemaal mee eens. Bovendien durf ik te stellen dat het prijsverschil tussen nieuwe draaiende delen met glas. En compleet nieuwe kozijnen niet eens zo heel groot is. Mits je de kozijnen met asbest kit zelf afvoert wat als particulier gratis is. Reden is dat als je nieuwe ramen in bestaand werk moet gaan hangen die oude kozijnen bijna nooit helemaal recht en haaks meer zijn dus veel zaag en schaaf werk. En als je dan ook nog eens ramen met ingefreesde tochtstrip hebt (is tegenwoordig standaard) dan moet je alles dus twee keer zagen in de hoop dat er niet teveel af hoeft want dan zit je in je rubbers. En de kosten van het glas blijven het zelfde.

Persoonlijk zou ik niet heel benauwd zijn voor die kit. Wat ik zou doen om makkelijk te slopen is de ruiten er uit slaan of snijden. En dan in alle dorpels en stijlen twee zaagsnedes maken zodat er een blokje uit valt waar de koevoet in past. Op die manier kan de rest van de kit gewoon blijven zitten dus heb je minimale verspreiding.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.