Glas in lood

thomasz

Post veel
11 apr 2015
2.300
1.009
Omgeving Leiden
Hallo,

Mij is gevraqgd het glas in lood paneel uit dit kozijn te halen.
In één stuk,mocht daaraan getwijfeld worden :)
Het paneel is met 'iets' vastgesmeerd. Dat 'spul' is nu in elk geval keihard.
Weet iemand wat dat is en hoe je dat moet verwijderen?

IMG-20241220-WA0000.jpg
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
9.337
3.140
Zit normaal gesproken met stopverf vast. Dat moet je weg hakken. Zo te zien heeft het lood ook zijn beste tijd gehad. Bij oude panelen probeer je de ruitjes heel te houden, omdat je bij reparatie nooit de zelfde kleur glas krijgt. Als het lood te ver verteerd is, ontkom je niet aan het glas opnieuw in lood te zetten.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
9.337
3.140
Met verwarmen heb je grote kans dat er een ruitje breekt. Het is vaak vrij dun glas. Bij de betere verfboer kan je een hakmes kopen, dat bedoeld is voor het verwijderen van stopverf. Het is de kunst om zowel het hout, als de ruitjes heel te houden. Het lood zit vaak ook nog met wat spijkertjes of driehoekjes vast in het hout. Die geven weer nare beschadigingen in je gereedschap.
 
  • Leuk
Waarderingen: jaap

Wim Kluck

Oud hout
28 feb 2010
11.745
3.144
Gaanderen
Wij hadden in Bussum een winkel/glaszetter (niet de mijne) die hierin gespecialiseerd was. Die haalde ook het glas uit het raam. Volgens mij is het lood aan vervanging toe.
 

nijb_jan

Actieve deelnemer
29 aug 2013
122
23
Tijnje
Eens. Na een tijdje verliest het lood alle stevigheid en wordt het een soort kauwgom. Er zit al een barst bij de rand en zo zijn er vast meer mindere plekken. Opnieuw in het lood zetten is niet het grote probleem, probeer vooral het glas heel te houden!

(Jaren geleden zou mijn vriendin een cursus glas-in-lood volgen om zelf het glas in onze jaren 30 woning te restaureren. Maar ze werd zwanger en boven een soldeerbout hangen met lood-en-tin dampen leek ons een slecht plan, dus ben ik die cursus maar gaan doen: hij was toch al betaald. En daarna inderdaad het glas-in-lood zelf gerestaureerd :cool: )
 
  • Leuk
Waarderingen: jaap en ZotVanHout

knotwilg

Post veel
17 apr 2011
1.821
871
Enschede
ingoogni.nl
Zoals de anderen al schreven, red de glaasjes. Dan, bij restauratie, als er lange doorlopende stukken lood in zitten, gebruik daarvoor lood met een stalen kern. Dat maakt het geheel een stuk steviger. Al was het al alleen maar voor de omlopende buitenste strips.
 

chevy66

Oud hout
19 jul 2013
9.337
3.140
Staallood doe je in het midden van je paneel. Aan de randen zit het paneel al opgesloten in het hout en de stopverf. Dat is stevig zat. Als je in wat oudere huizen je brood verdient, is het vervangen van glas dat in de stopverf gezet is, een regelmatig voorkomend werkje. Glas in loodpaneeltje kan je gewoon naar een glazenier brengen om opnieuw in het lood te zetten.
 

thomasz

Post veel
11 apr 2015
2.300
1.009
Omgeving Leiden
Je moet die persoon wel heeel aardig vinden wil je deze kloteklus op je nemen voor hem/haar.
Ha, ha.
Maar goed, daarom begin ik met 'mij is gevraagd ' :)
De kans dat het raam beschadigt is natuurlijk levensgroot aanwezig, dus misschien ga ik voor plan B: het raam kaal maken en het glas laten zitten. Dat is nog werk genoeg. Eens kijken of dat wat kan worden. Zo niet, dan kan ik altijd nog proberen het paneel eruit te halen. Met een scherpe beitel, dremel, geduld en een vaste hand.
 

RVester

Actieve deelnemer
11 nov 2022
201
78
Delft
Ik heb ook een wat ouder huis (1935), en heb daar getrokken enkelglas panelen vervangen voor hr+. Het was origineel glas in de originele kozijnen, met waarschijnlijk origineel stopverf, en inderdaad de driehoekjes waar chevy66 het over had. Geen enkel paneel heeft het overleefd.
Ik deed toch wel mn best om ze heel te houden, maar misschien is het mentaal anders omdat ik wist dat ik ze toch ging vervangen. Gevoel voor glas heb ik iig niet.
Ik heb een glas in lood ruitje laten vervangen in een paneel, toen kwam er iemand langs die duidelijk wel gevoel voor glas (en lood) had.
 

JagerGuus

Actieve deelnemer
2 nov 2020
98
48
Utrecht
Met een grof diamant multitool zaagblad heb ik laatst veel succes gehad. Wel bij keiharde stopverf, soms is de stopverf nog een heel klein beetje taai en dan is het al lastiger. Op deze manier kan je het glas in lood wel heel houden en eventueel terugplaatsen. Maar inderdaad alleen als het lood nog genoeg sterkte heeft, anders valt het uit elkaar en moet het alsnog weer opnieuw geassembleerd worden.
 

Deze plek is voor toekomstige tekst. Door nu alvast deze kolom te activeren blijft de kolommen structuur ongewijzigd en de lezerservaring hetzelfde als er hier content geplaatst gaat worden.

Hier kan straks ook info geplaatst worden.